« takaisin

Rakennusalan ilmoitusvelvollisuus pähkinänkuoressa

Rakennusalan ilmoitusvelvollisuus pähkinänkuoressa

Rakennusalan ilmoitusvelvollisuus, joka tunnetaan myös nimellä rakennusalan tiedonantovelvollisuus, tarkoittaa rakennusalalla toimivien yritysten raportointivelvollisuutta. Vähän tarkemmin kyseessä on rakennustyön tilaajien velvollisuus raportoida tilaamiensa urakoiden tietoja sekä yhteisten rakennustyömaiden päätoteuttajien velvollisuus raportoida työmaan työntekijöiden tietoja. Kaikkien rakennusalan ilmoitusvelvollisuuden raporttien vastaanottajana on Verohallinto.

Rakennusalan ilmoitusvelvollisuus koskee sekä yrityksiä että kotitalouksia eli yksityishenkilöitä. Keskityn tässä tekstissä yritysten velvollisuuksien avaamiseen. Yksityishenkilöiden ilmoitusvelvollisuudesta voit lukea tarkemmin Verohallinnon ohjesivulta. Yritysten osalta ilmoitusvelvollisuus jakautuu edelleen kahteen osaan: urakkaraportointiin ja työntekijäraportointiin. Mistä tiedät, onko yrityksesi velvollinen tekemään raportointia? Ota raportointivastuusi selville alla olevista väitepatteristoista.

Sopimusten tilaajat raportoivat urakoiden tietoja

Täsmäävätkö seuraavat väitteet?

  • Yrityksesi toimii rakennusalalla.
  • Yrityksesi tilaa työtä joltain toiselta yritykseltä.
  • Keskinäisen sopimuksenne veroton arvo on vähintään 15 000 euroa.

Jos kaikki väitteet pitävät paikkansa, tutustu tarkemmin urakkaraportointiin. Muistuta mieleesi myös tilaajavastuulaki!

Urakkaraportointi tarkoittaa pähkinänkuoressa sitä, että jokainen urakan tilaaja raportoi Verohallinnolle omien sopimustensa ja toteutuneen laskutuksen tiedot. Urakkaraportteja lähetetään aina, kun kuukauden aikana on alkanut uusi sopimus tai johonkin sopimukseen on kohdistunut laskutusta. Samalta rakennustyömaalta lähtee tyypillisesti monta urakkaraporttia kuukaudessa, koska myös raportoijia on useita.

Työmaan päätoteuttaja lähettää työntekijäraportit

Mikäli seuraavat väitteet osuvat kohdilleen, pitää yrityksesi tehdä Verohallinnolle työntekijäraportointia:

  • Yrityksesi toimii rakennusalalla.
  • Yrityksesi toimii yhteisen työmaan päätoteuttajana.
  • Työmaan arvo on vähintään 15 000 euroa.

Huomaa, että urakkaraportointi ja työntekijäraportointi eivät sulje toisiaan pois – työntekijäraportointia tekevä päätoteuttajayritys on myös urakkaraportointivelvollinen omista urakoistaan!

Työntekijäraportoinnissa Verohallinnolle ilmoitetaan kerran kuukaudessa tiedot niistä työntekijöistä, jotka työmaalla ovat työskennelleet. Työntekijäraportointia tekee vain työmaan päätoteuttaja, eli työntekijäraportteja lähtee jokaiselta työmaalta kuukausittain Verohallinnolle vain yksi.

Jos kumpikaan ylemmistä ei osunut kohdalleen

Vielä kolmas kierros, löydätkö yrityksesi näistä?

  • Yrityksesi toimii rakennusalalla tai joku yrityksesi ammatinharjoittajista/työntekijöistä tekee töitä rakennustyömaalla.
  • Yrityksesi ei tilaa työtä muilta yrityksiltä, vaan teette työtä jonkun muun tilauksesta.

Onko kumpikin väitteistä totta? Siinä tapauksessa homma on yrityksellesi yksinkertainen – teidän ei tarvitse lähettää Verohallinnolle urakoihin tai työntekijätietoihin liittyviä raportteja.

Muista silti huolehtia, että kaikilla teillä on työmaalle mennessä kuvalliset henkilötunnisteet sekä auttaa päätoteuttajaa muuten keräämään työntekijöistäsi työntekijäraportointia varten tarvittavat tiedot.

Täältä voit lukea lisää rakennusalan tiedonantovelvollisuudesta!


Lue lisää aiheesta