Palvelumme ulkomaisille
yrityksille

Palveluidemme tarkoitus on vähentää harmaata taloutta Suomessa ja autamme Suomessa toimivia yrityksiä lain velvoitteiden hoitamisessa. Tarjoamme sähköisiä palveluita yrityksille helpottaaksemme byrokraattista paperityötä.

Content
VastuuGroup_JAETTUDATA_transparent_Small

Luotettava Kumppani -palvelu tarjoaa vuosimaksulla sähköisessä muodossa tilaajavastuulain vaatimat tiedot yrityksestäsi, koostaa niistä Luotettava Kumppani-raportin ja pitää sen aina ajan tasalla. Luotettava Kumppani -raportit ovat veloituksetta haettavissa Raportti-palvelun kautta yritystilin rekisteröinnin jälkeen.

Työntekijähallinta on palvelu, jossa voit lisätä ja hallinnoida yrityksesi työntekijätietoja. Työntekijätietoja tarvitaan muun muassa Valttikorttien tilaamiseen. Ilmoittaudu työmaalle -palvelussa ilmoitat yrityksesi työmaalle tilaajaltasi saamalla Työmaa-avaimella. Valttikortteja voit tilata työntekijöillesi Korttipalvelussa. Valttikorttia käytetään työmaan kulunvalvonnassa ja Valttikortin avulla työmaalla työskentelevät työntekijät tunnistetaan. Valttikortti mahdollistaa työntekijän tietojen lukemisen sähköisesti, jolloin tietoja voidaan hyödyntää muissa työmaajärjestelmissä.)

Palveluidemme keskiössä on laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta sekä työturvallisuuslain 52a- 52c§ ja verotusmenettelylain 14b§ ja 14c§. Voit lukea täältä lisää laista, johon perustuu Luotettava Kumppani -raporttimme: Contractor's Liability Act | Vastuu Group

Emme ole viranomainen, mutta tarjoamme viranomaisten kanssa yhteistyössä suunniteltuja palveluita. Palvelumme ovat kohdennettu rakennusalalle, mutta Luotettava Kumppani -raporttia voi käyttää myös muilla aloilla yrityksen tietojen tarkistamiseen.

Yritystili

Rekisteröimällä yrityksellesi maksuttoman yritystilin pääset aloittamaan palveluidemme käytön. Voit rekisteröidä yritystilin täällä.

Yritystilillä ylläpidät yrityksesi yhteys- ja laskutustietoja sekä käyttäjiä. Yritystilin etusivun kautta pääset siirtymään muihin palveluihimme, esimerkiksi Työntekijähallintaan lisäämään työntekijöitä tai Luotettava Kumppani -palveluun hakemaan oman yrityksesi raportin.

Yritystilin rekisteröiminen ei tarkoita, että yrityksesi olisi Luotettava Kumppani -palvelussa mukana. Luotettava Kumppani -palveluun liittymistä varten tarvitaan aina erillinen valtakirja, jonka täyttämiseen löydät ohjeet tältä samalta sivulta kohdasta Luotettava Kumppani


Raportti-haku

Luotettava Kumppani -raportit ovat haettavissa veloituksetta Raportti-palvelustamme, kun yritystili on rekisteröity. Yritysten raportteja voi hakea joko yrityksen nimellä tai rekisterinumerolla, mutta suosittelemme ensisijaisesti rekisterinumeron käyttöä, sillä se toimii yrityksen yksilöllisenä tunnisteena. Muista valita palvelun hakunäkymän pudotusvalikosta maa, jonka raportteja olet hakemassa, jotta raportti löytyy.

Jos haet ulkomaisia raportteja suomalaisella Y-tunnuksella suomalaisen haun kautta, palvelu siirtää sinut avaamaan yrityksen raportin ulkomaisen pääyrityksen tiedoista.

Luotettava Kumppani

Miten palveluun liitytään?

Palveluumme liitytään valtakirjan avulla. Löydät maakohtaiset valtakirjat täältä: Reliable Partner PoA | Vastuu Group 

Jokaiselle maalle on oma valtakirja, joka tulee täyttää ja allekirjoittaa. Huomaathan, että valtakirjapohjat ovat maakohtaisia, eli kun täyttää valtakirjaa, tulisi täyttää aina oikean maan valtakirjapohja. Palvelu on tällä hetkellä saatavissa latvialaisille, liettualaisille, suomalaisille, ruotsalaisille, puolalaisille ja virolaisille yrityksille.

Jos yritykselläsi on myös suomalainen Y-tunnus, laki velvoittaa tilaajaa tarkistamaan myös Suomessa toimivan ulkomaisen yhteisön tai sivuliikkeen tiedot kotimaan tietojen lisäksi.

 

Lähetä valtakirja sähköpostitse osoitteeseen: customerservice@vastuugroup.fi . (Voit myös lähettää postitse valtakirjan, mutta suosittelemme lähettämään sen sähköpostitse käsittelyn nopeuttamisen vuoksi.)


Miten tiedot päivitetään raportille?

Tietoja ei saa päivitettyä raportille itse. Mikäli yrityksesi tiedoissa muuttuu jokin tieto, ole yhteydessä asiakaspalveluumme customerservice@vastuugroup.fi. Tässä tiedot, joita emme saa automaattisesti haettua:

 

 • Vastuuvakuutustiedot. Tarvitsemme virallisen todistuksen joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi vakuutusyhtiöltäsi. Kielitoimistojen käännökset eivät käy, vaan pyydämme todistusta, jonka vakuutusyhtiö on kääntänyt mahdollisten tulkintavirheiden vuoksi.
  Todistuksella tulee olla mainittuna:
  1. vakuutusyhtiö ja vakuutettu yritys
  2. todistuksen antopäivämäärä
  3. vakuutustunnus
  4. vakuutuskausi
  5. vakuutettu toiminta (mikäli vakuutettua toimintaa ei ole mainittu, merkitään kohtaan "Vakuutettua toimintaa ei eritelty todistuksella")
  6. voimassaoloalue
  7. vakuutusmäärä. Vastuuvakuutuksen tiedot ovat vapaaehtoisia raportilla 
 • Onko yrityksellä lähetettyjä työntekijöitä. Meille pitää aina ilmoittaa, mikäli yrityksellä ei ole enää lähetettyjä työntekijöitä tai mikäli yritys lähettää työntekijöitä kotimaasta, niin tarkistamme raportin tiedon oikeellisuuden. Emme käsittele A1-todistuksia, eli niitä ei tarvitse lähettää meille. Muista antaa tilaajallesi A1-todistukset sekä mahdolliset muut työluvat tarkistettavaksi ja tallennettavaksi Luotettava Kumppani -raportin liitteenä. 
 • Työehtosopimus. Jos työehtosopimuksenne muuttuu, ilmoitattehan siitä meille. 
 • Työterveydenhuollon tiedoista lähetetään vahvistuslinkki sähköpostitse asiakkaille noin kahden kuukauden välein, mikäli emme saa automaattisesti tietoja palveluntarjoajaltasi. Linkki lähetetään niille asiakkaille, joilla on palkattua työvoimaa Suomessa tai lähetettyjä työntekijöitä ulkomailta.
 • Mikäli yrityksesi tapaturma- tai työeläkevakuutusyhtiö vaihtuu, lähetäthän niistä alle 10 päivää vanhan todistuksen meille. Saat todistuksen vakuutusyhtiöltäsi. Yhtiöiden tulee olla suomalaisia, eli esimerkiksi ulkomaisen tapaturmavakuutuksen tietoja ei lisätä Luotettava Kumppani -raportille.

Mitä tietoja minun tulee ilmoittaa ja mitä ne tarkoittavat?

 • Työehtosopimukset. Suomessa työlainsäädäntö sääntelee työehtoja. Yrityksen toimiala monesti määrittelee työntekijöihin noudatettavan yleissitovan työehtosopimuksen. Työntekijän ei ole välttämätöntä kuulua ammattiliittoon Suomessa, mutta suomalaista työehtosopimusta ja sen sisältöä tulee noudattaa kaikkiin Suomessa työskenteleviin työntekijöihin. Apua oikean työehtosopimuksen selvittämiseen voi kysyä työsuojeluviranomaiselta sekä työmarkkinajärjestöiltä. Löydät lisätietoa työehtosopimuksiin liittyen myös Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämältä nettisivulta: Collective agreements - Suomi.fi
 • Suomalainen työeläkevakuutus (TyEL). Työeläkevakuutus tulee olla silloin, kun suomalainen sivuliike on palkannut työvoimaa ja on palkanmaksajana työntekijöille. Työeläkevakuutuksen saamiseksi olethan yhteydessä suomalaiseen eläkevakuutusyhtiöön.
  HUOM! Vakuutusta ei kannata pitää turhaan, jos yritykselläsi ei ole palkattua työvoimaa. 

  Huomaathan, että jos lähetetyllä työntekijällä ei ole A1-todistusta, TyEL ja lakisääteinen tapaturmavakuutus ovat Suomessa pakollisia. 

 • Lakisääteinen tapaturmavakuutus. Suomessa työtapaturmavakuutuksia voivat myöntää ne vahinkovakuutusyhtiöt, joilla on lain mukaan siihen oikeus. Suomalaiset vakuutusyhtiöt myöntävät tapaturma- ja ammattitautilain mukaisia lakisääteisiä tapaturmavakuutuksia siinä tapauksessa, jos suomalaisella sivuliikkellä on palkattua työvoimaa tai on lähetettyjä työntekijöitä, joilla ei ole A1-todistusta. Ole yhteydessä vakuutusyhtiöön, (ja pyydä heiltä vakuutusta,) jotta saat työntekijäsi tapaturmien osalta vakuutettua). Lakisääteisiä työtapaturmavakuutuksia myöntävät yhtiöt sekä lisätietoja voit lukea täältä.
 • Työterveyshuolto suomalaiselta työterveyspalveluita tarjoavalta palveluntarjoajalta. Suomessa on pakollista tarjota työntekijöille työterveyshuolto, jos sivuliikkeellä on palkattua työvoimaa tai ulkomaisella yrityksellä on lähetettyjä työntekijöitä Suomeen. Täältä voit lukea viranomaisen informaaatiota työterveyshuollosta: Occupational health care - Tyosuojelu.fi - Occupational Safety and Health Administration 

Miten raporttia luetaan?

Raportin ensimmäisellä sivulla on yrityksen perustiedot, eli yrityksen nimi ja yritysnumero. Näiden lisäksi etusivulla on nähtävillä yritystä koskeva päätulkinta-symboli. Päätulkinnalla, eli raportin tulkintaan käytettävällä symbolilla viitataan siihen, onko yritys hoitanut lain vaatimat velvoitteet. Luotettava Kumppani -raportin päätulkintaan vaikuttavat sekä yrityksen ilmoittamat että eri tietolähteiltämme saadut tiedot.

HUOM! Tilaajan tulee tarkistaa koko raportin sisältö. Etusivun päätulkinta-symbolin tarkastaminen ei ole riittävä toimenpide lain vaatimien tietojen tarkistamiseksi.

Luotettava Kumppani -raportin tulkinnat

 • Vihreä neliönmuotoinen laatikko, eli OK. Yritys on hoitanut velvoitteet tässä tapauksessa ja tiedot ovat kunnossa. Tekstissä lukee: "Tietolähteiden perusteella yritys on hoitanut tilaajavastuulain edellyttämät velvoitteet."
 • Sininen i-merkkinen laatikko eli "Huomioi, ei velvollisuutta" (informoiva). Status tarkoittaa, että sinisellä merkillä merkityt kohdat informoivat lukijaa, että yritys ei esimerkiksi kuulu tiettyyn rekisteriin tai että yrityksellä on lähetettyjä työntekijöitä. Status informoi, mutta ei ota kantaa pitääkö yrityksen kuulua rekisteriin. Suomalaisesta verohallinnosta yritys saa aina tiedon, onko heillä velvollisuus kuulua suomalaisiin rekistereihin. A1-todistukset- merkintä muistuttaa lukijaa tarkistamaan työluvat, A1-todistukset ja informoi, että yrityksellä on lähetettyjä työntekijöitä.  Tulkinta ei estä työn tilaamista.
 • Keltapunainen kolmio, eli selvitä. "Tietolähteiden perusteella tilaajavastuutiedoissa on selvitettävää" ja nämä tiedot yrityksen tulisi välittömästi korjata. 
 • Harmaalla pohjalla oleva kysymysmerkki, eli yrityksen tiedoista puuttuu tieto tai tietoa odotetaan tietolähteestä. Yritys saa ne korjattua ilmoittamalla meille puuttuvat tiedot. 
 • Punainen STOP-merkki: Tietolähteiden perusteella tilaajavastuutiedot eivät ole kunnossa! Yrityksen raportilla on STOP-symboli, jos yrityksen kaupparekisteriotteella mainitulla henkilöllä on liiketoimintakielto tai YTJ-tietojen perusteella yritys on lakkautettu, konkurssissa tai toiminta on päättynyt. 
 • Lisätietoja tulkinnoista voit lukea ohjekeskuksestamme.

Yhteisraporteilla (combined reports) on sekä suomalaiset että ulkomaiset yritystiedot. Joillakin raporteilla on vain kotimaan tiedot, jos yrityksellä ei ole Suomessa rekisteröityä Y-tunnusta.

Ensimmäisenä raportilla lukee suomalaisen yrityksen eli ulkomaisen yhteisön tai sivuliikkeen tiedot. Sen jälkeen tulee ulkomaisen yrityksen tiedot. Tunnistat raporttia lukiessa lipusta sen, kumman maan tietoja sivulla käsitellään. Viimeisellä sivuilla on ulkomaisen yrityksen kaupparekisteriote. 

 

check-icon-green

Huomioitavat asiat raportin lukemisessa:

Verohallinto käy ulkomaisten yhteisöjen ja sivuliikkeiden kanssa läpi kriteerit, täytyykö yrityksen rekisteröityä kaupparekisteriin tai muihin rekistereihin Suomessa. Jos yritys ei ole rekisteröitynyt kaupparekisteriin, tarkistathan sitä vastaavat tiedot yritykseltä. 

Työnantajarekisteriin tulee rekisteröityä Suomessa, jos yrityksellä on vakituisia työntekijöitä enemmän kuin yksi tai tilapäisiä työntekijöitä enemmän kuin viisi.

Lähetettyjen työntekijöiden kohdalla tulee aina huomio-merkintä raportille, jotta tilaaja muistaa tarkistaa A1-todistukset. 

Vastuuvakuutustieto ei ole Tilaajavastuulain mukaan pakollinen tieto.

idea-icon-green

Mitä hyötyä on olla Luotettava Kumppani?

Luotettava Kumppani -raportti on tarkka yritysprofiili yrityksille, eli voit hyödyntää sitä esimerkiksi kilpailutuksissa. Kaikki tiedot ovat tarkistettuja sekä ajantasaisia, ja ulkomaisten yritysten raportit ovat täysin vertailukelpoisia muihin Luotettava Kumppani -raportteihin.

Raportti lisää yritysten toiminnan läpinäkyvyyttä ja säästää vaivaa, sillä raporttiin on kerätty selvitykset tilaajavastuulain edellyttämistä tiedoista. Lisäksi raportille voi lisätä vapaaehtoisia lisätietoja, kuten tiedon vastuuvakuutuksesta.

start-icon-green

Luotettava Kumppani -logon lisääminen:

Voit näyttää yhteistyökumppaneillesi, että yrityksesi on Luotettava Kumppani. Tässä ohjeet logon lataamiseen: The Reliable Partner logo – Help Center Vastuu Group

Tulossa töihin Suomeen?

Viranomaisten yhteystiedot:

Verohallinto

 • Yrityksen rekisteröinti Suomeen, tarvitseeko yrityksesi y-tunnuksen.
 • Verotukseen liittyvät lisätiedot.
 • Rekistereistä lisätietoa ja ohjeistusta: Foreign business in Finland - vero.fi

Aluehallintovirasto

Työsuojeluhallinto

Muuta huomioitavaa:

A1-todistukset 

Emme tarkista A1-todistuksia, niiden tarkistaminen on aina tilaajan vastuulla. Voit tilata työntekijöillesi A1-todistukset kotimaasi viranomaiselta. A1-todistuksiin liittyen tietoa: What is an A1 Certificate - Finnish Centre for Pensions (etk.fi)

Erilaisten korttien ja pätevyyksien hakeminen tapahtuu eri viranomaisten ja kurssinjärjestäjien kautta. Voit pyytää tilaajalta lisätietoja ennen Suomeen saapumista, mitä kortteja tai kursseja työmaalle vaaditaan.

Esimerkkejä korteista ja koulutuksista, joita voidaan pyytää:

 • Työturvallisuuskortti
 • Tulityökortti
 • Ensiapu 1 ja 2 koulutukset
 • ePerehdytys

Löysitkö kaiken tiedon?
Mikäli et, jätä tästä yhteydenottopyyntö meille.

Mikä on Vastuu Group?

Edistämme etenkin rakennetun ympäristön digitalisaatiota ja autamme alalla toimivia yrityksiä lain velvoitteiden hoidossa. Meidän palvelumme helpottavat yritysten arkea. Teemme luotettavan datan avulla parempaa ja kestävämpää elämää ihmisille ja ympäristölle.

Lue lisää meistä täältä.