« takaisin

Työmaa-avaimen Mikä Mistä Mihin

Työmaa-avain

Oletko törmännyt joskus Työmaa-avaimeen ja ihmetellyt, mikä se on? Ei, kyseessä ei ole fyysinen avain, jolla pääsee livahtamaan työmaiden porteista sisään. Mutta mikä ihme se Työmaa-avain sitten on? Keräsimme sinulle tähän blogitekstiin lyhyesti ja ytimekkäästi perustiedot Työmaa-avaimesta, sen saamisesta sekä Työmaa-avaimen käytöstä! Tässä siis sinulle Työmaa-avaimen Mikä Mistä Mihin, ole hyvä:

Mikä on Työmaa-avain?

Lyhin vastaus on neljän sanan mittainen: Työmaa-avain on työmaan tunniste.

Vähän pidemminkin voin asiaa pohtia: puhekielessä rakennustyömaat on helpointa erottaa toisistaan työmaan sijainnin, nimen tai vapaamuotoisen kuvailun perustella. ”Ikkunaremontti Vaasankadulla”, ”Uuden kauppakeskuksen rakentaminen” ja ”Valtatyön perusparannus” toimivat loistavasti ihmisten välisissä keskusteluissa.

IT-järjestelmät ovat kuitenkin meitä ihmisiä yksinkertaisempia. Niille ei kelpaa vapaamuotoinen selitys työmaan toiminnasta tai paikasta, vaan ne vaativat pilkuntarkan, ainutlaatuisen tunnisteen. Työmaa-avain on tarpeeksi yksityiskohtainen ja erottava järjestelmille, mutta tarpeeksi lukukelpoinen ihmisille. Työmaa-avain ei myöskään itsessään paljasta mitään työmaan sijainnista, urakoitsijoiden tiedoista tai urakoihin liittyvistä rahamääristä, mikä tekee siitä tietoturvallisen tunnisteen. Työmaarekisterissä luodut työmaa-avaimet ovat aina mallia TA-FI-1000STV-1, mikä auttaa erottamaan ne muiden järjestelmien työmaatunnisteista. 

Mistä Työmaa-avaimen saa?

Lyhyesti: Työmaarekisteristä tai tilaajaltasi.

Tarkemmin kerrottuna vastaus tähän riippuu kuitenkin hieman näkökulmastasi.

Jos lähdetään aivan alusta, niin ihan ensimmäisenä työmaa-avain täytyy luoda. Työmaa-avain luodaan perustamalla työmaa Työmaarekisterissä. Työmaan perustaa tyypillisesti rakennustyömaan päätoteuttaja tai tilaaja – tähän ei kuitenkaan ole vain yhtä oikeaa vastausta tai tapaa. Jos olet päätoteuttajana tai rakennuttajana, sovi tämän toisen osapuolen kanssa, miten hoidatte työmaan perustamisen jollain tietyllä rakennustyömaalla. Jos olet työmaalla töissä jonkun muun tilaamana, saat Työmaa-avaimen yleensä suoraan omalta tilaajaltasi, joskus jopa työmaan päätoteuttajalta.

Mihin Työmaa-avainta käytetään?

Muutamalla sanalla: Työmaa-avain toimii järjestelmissä erottamassa työmaat toisistaan.

Ja taas vähän pidemmin: Työmaa-avaimen avulla yritysten väliset sopimukset liitetään juuri oikeaan työmaahan myös järjestelmätasolla. Sopimusten lisäksi työmaahan liitetään laskutietoja ja työntekijöiden kulkutietoja. Työmaa-avain näkyy myös Verohallinnolle lähetettävissä urakka- ja työntekijäraporteissa – näin se auttaa Verohallintoa yhdistämään samalta rakennustyömaalta eri raportoijien ilmoittamat tiedot.

Jos saat Työmaa-avaimen tilaajaltasi, heidän toiveissaan on yleensä kaksi asiaa:

  • Käy Vastuu Groupin Ilmoittaudu työmaalle -palvelussa rekisteröitymässä työmaalle (näin ilmoitat yritystenne välisen sopimussuhteen myös järjestelmään).
  • Käytä Työmaa-avainta laskuilla, joita lähetät tilaajallesi tähän sopimukseen liittyen.

Haluatko tietää enemmän työmaalle rekisteröitymisestä? Lue siinä tapauksessa Ellin aikaisempi Näin rekisteröidyt työmaalle -blogiteksti. Lisää työmaan perustamisesta ja Työmaa-avaimen luomisesta täältä.


Lue lisää aiheesta