« takaisin

Miksi tilaajani pyytää ilmoittamaan työntekijätiedot?

raksa_ilmoita.jpg

Löikö tilaajasi sinulle työmaa-avaimen kouraan ja käski rekisteröityä palveluun? Ai mihin palveluun ja missä? Ohjattiinko sinut Veronumero.fi-sivulle, mutta et tiedä, mitä siellä pitäisi tehdä? Ei hätää! Kun olet lukenut tämän kirjoituksen, homma sujuu kuin tanssi ja sinulla on yksi huoli vähemmän!

Mitä Veronumero-sivustolta oikein löytyy?

Veronumero.fi-sivustolta löytyy sekä Ilmoita-palvelu että Työmaarekisteri-palvelu. Työmaarekisteri on tilaajille ja päätoteuttajille tarkoitettu työkalu. Tilaajat ja päätoteuttajat keräävät työmaiden urakka- ja työntekijätiedot Työmaarekisteriin ja välittävät ne sieltä edelleen Verohallinnolle. Työmaarekisterin käyttö edellyttää maksullisen Työmaarekisteri-lisenssin hankkimista.

Ilmoita-palvelu puolestaan on maksuton palvelu, jossa voit rekisteröidä yrityksesi työmaalle ja hallinnoida työntekijä- ja yritystietoja. Ilmoittamiasi tietoja hyödynnetään työmaakohtaisessa raportoinnissa: kun rekisteröidyt Ilmoita-palvelussa työmaalle, pystyy tilaajasi hyödyntämään syöttämiäsi tietoja lakisääteisen ilmoitusvelvollisuutensa hoitamisessa.

Jos siis et ole työmaan päätoteuttaja tai jos et ole tilaajana alihankintasopimuksissa, joiden arvo on yli 15 000 euroa, sinun ei tarvitse raportoida Verohallinnolle urakka- tai työntekijätietoja. Tässä tapauksessa sinun ei myöskään tarvitse ostaa Työmaarekisteri-lisenssiä. Yrityksesi ja työntekijöidesi tietojen ilmoittaminen ja työmaalle rekisteröityminen riittävät.

Miten työntekijätiedot ilmoitetaan?

Pääset kirjautumaan Ilmoita-palveluun samoilla tunnuksilla kuin Tilaajavastuu-sivustolle. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnuksia, voit luoda ne ilmaiseksi täällä.

Kun sinulla on käyttäjätunnukset, voit kirjautua sisään Veronumero-sivustolla. Valitse Kirjaudu palveluun ja sen jälkeen yläpalkista Ilmoita. Täytä yrityksesi ja yhteyshenkilönne tiedot avautuvassa näkymässä.

Lisää yrityksesi työntekijätiedot Työntekijät-välilehdelle. Tiedoiksi syötetään työturvallisuus- ja verotusmenettelylakien vaatimat tiedot, kuten työntekijän nimi, henkilötunnus ja veronumero. Ilmoita-palvelu on yhteydessä Verohallinnon julkiseen veronumerorekisteriin. Palvelu tarkastaa automaattisesti, löytyykö ilmoitettu veronumero rekisteristä.

Työmaalle rekisteröinti-välilehdellä voit rekisteröityä työmaalle: tätä tilaajasi sinulta usein pyytääkin. Työmaalle rekisteröitymistä varten sinun täytyy tietää työmaa-avain, tilaajasi nimi ja Y-tunnus sekä urakan aloituspäivä ja päättymispäivä. Täytä järjestelmän kysymät tiedot ja paina vahvista. Sitten homma onkin valmis!

Mitä muuta pitää huomioida?

Huomaathan, että työturvallisuuslain mukaan työntekijöillä pitää olla myös kuvallinen henkilötunniste. Henkilötunnisteeksi käy esimerkiksi Valttikorttimme.

Valttikortteja voit tilata kätevästi Ilmoita-palvelun kautta, ja tilauksessa hyödynnetään ilmoittamiasi henkilötietoja. Kortteja tilatessasi tarvitset lisäksi työntekijän valokuvan. Kun olet ilmoittanut työntekijätiedot ja hankkinut tarvittavat henkilötunnisteet, on työmaan portista sisään käveleminen helpompaa.

Lue lisää Valttikortista täältä


Lue lisää aiheesta