« takaisin

Tilaajavastuulaki ja kolme muistettavaa asiaa työn tilaajalle

Aiotko tilata työtä esimerkiksi rakennustyömaalle? Hienoa. Älä tuudittaudu kuitenkaan pelkkään sopimuksen tekemiseen, sillä tilaajavastuulaki velvoittaa työn tilaajan selvittämään, että hänen sopimuskumppaninsa täyttävät sopimuspuolina ja työnantajina lakisääteiset velvoitteensa. 

Tilaajavastuulaki ja kolme muistettavaa asiaa työn tilaajalle

Tämä tarkoittaa, että ennen sopimuksen solmimista tilaajan on hankittava ja sopimuskumppanin toimitettava alle kolme kuukautta vanhat tilaajavastuulain velvoittamat selvitykset. Kuulostaa hankalalta, joten keräsimme sinulle tärkeimmät muistettavat pointit.

 

Kun tilaat, muista seuraavat kolme asiaa:

  1. Tiedot tulee tarkistaa ennen sopimuksen tekoa, ja selvitysten tulee olla alle kolme kuukautta vanhat. Mikäli selvitykset on toimitettu erillisinä dokumentteina, huomioithan niiden tulostus- tai antopäivämäärän. Luotettava Kumppani -raportilla on aina mainittuna raportin hakupäivämäärä sekä se, mihin päivään asti raportti on voimassa. Jos tilaajan tai ostajan käytössä on Valvoja-palvelu, tallentuu palveluun tieto siitä, milloin yritys on asetettu seurantaan palvelussa. Samoin palveluun tallentuu seurannan aloittamishetkellä yrityksen ajantasainen Luotettava Kumppani -raportti ja koko seurannan ajalta kaikki yritykselle muodostuneet raportit.
  2. Muista, että tiedot tulee tarkistaa vähintään vuosittain, jos sopimus kestää yli 12 kuukautta. Rakennusteollisuus RT ry suosittelee, että tiedot tarkistettaisiin vähintään kerran kolmessa kuukaudessa. Valvoja-palvelussamme tietojen seuranta on automatisoitu ja ilmoitus maksamattomista TyEL-vakuutus- ja veromaksuista lähtee automaattisesti kohteen vastuuhenkilölle.
  3. Herkimmin unohtuva asia on se, että selvityksiä tulee säilyttää vähintään kaksi vuotta sen jälkeen, kun sopimus on päättynyt. Valvoja-palvelumme hoitaa tämänkin, sillä raporttiarkisto säilyy palvelussa, kunnes seurattava yritys poistetaan kohteesta.

tilaajavastuulaki pähkinänkuoressa

 

Jos tilaajavastuulaki ei ole täysin muistissa, lue pikakertaus täältä.

Lataa opas: tilaajavastuulaki pähkinänkuoressa


Lue lisää aiheesta