« takaisin

Toimittaja, näin hoidat tilaajavastuuvelvoitteesi

Alihankkijana toimiva törmää enemmin tai myöhemmin tilaajavastuulakiin. Puhelin alkaa soimaan ja sähköposti laulamaan, kun tilaajat tiedustelevat erilaisia tilaajavastuulain edellyttämiä dokumentteja ja selvityksiä, jotta sopimukset saadaan allekirjoitettua tai tilauksia jatkettua. Tästä alkaa aikaa vievä paperityörumba.

Toimittaja, näin hoidat tilaajavastuuvelvoitteesi

Harmaan talouden torjumista varten laadittu tilaajavastuulaki velvoittaa tilaajan selvittämään, että alihankkijat ovat hoitaneet lakisääteiset velvoitteensa. Lakia sovelletaan kaikilla toimialoilla, jos vuokrattujen työntekijöiden työskentely kestää yli 10 työpäivää tai jos alihankintasopimuksen arvo ylittää 9000 € ilman arvonlisäveroa.

Mitä nämä lakisääteiset velvoitteet ovat?

Tilaajan on tilaajavastuulain mukaan selvitettävä ennen sopimuksen allekirjoitusta alihankkijastaan tai työn toimittajasta seuraavat tiedot:

 1. Selvitys siitä, onko yritys merkitty ennakkoperintärekisteriin, työnantajarekisteriin ja arvonlisävelvollisten Selvitykset näkyvät YTJ-otteella.
 2. Kaupparekisteriote.
 3. Verovelkatodistus, jonka voit tilata Verohallinnolta.
 4. TyEL-vakuutuksen voimassaolo- ja maksutodistus, jonka saat eläkevakuutusyhtiöltäsi.
 5. Todistus lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta.
 6. Selvitys työnantajan järjestämästä lakisääteisestä työterveyshuollosta.
 7. Selvitys yrityksesi työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista.
 8. Vapaaehtoinen vastuuvakuutustodistus. Vaikka tilaajavastuulaki ei edellytä voimassa olevaa vastuuvakuutusta, vaatii tilaaja usein vastuuvakuutustodistuksen. Pyydä voimassa oleva vastuuvakuutustodistus vakuutusyhtiöltäsi.

Haluatko säästää arvokasta aikaasi?

Tilaajavastuulain mukaisien selvitysten keräämiseen ja toimittamiseen manuaalisesti saattaa mennä roimastikin aikaa. Olemme halunneet helpottaa elämääsi tekemällä palvelun, joka hoitaa tilaajavastuulain vaatimat paperityöt puolestasi. Jos haluat säästää omaa ja tilaajasi aikaa sekä vaivaa, liity Luotettava Kumppani -palveluun rekisteröimällä maksuton yritystili ja täyttämällä valtakirja rekisteröitymisen jälkeen Luotettava Kumppani -palvelusivulla.

Luotettava Kumppani -palveluun liittymisen jälkeen tilaajavastuutietosi ovat maksutta tilaajiesi haettavissa Raportti-palvelusta, eikä sinun tarvitse enää käyttää aikaasi eri todistusten keräämiseen ja toimittamiseen.

Jos yrityksessäsi ei ole palkattuja työntekijöitä: ­­

 • Enintään 10 päivää vanha verovelkatodistus.

Jos yrityksessäsi on palkattua työvoimaa, lisäksi: 

 • Enintään 10 päivää vanha voimassaolo- ja maksutodistus TyEL-vakuutuksesta.
 • Enintään 10 päivää vanha todistus lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta.
 • Tieto siitä, missä yrityksesi työterveyshuolto on järjestetty.
 • Tieto yrityksesi työehtosopimuksesta.

Vapaaehtoisena tietona voit toimittaa todistuksen voimassa olevasta vastuuvakuutuksesta ja alle 3 kuukautta vanhan todistuksen yrittäjän tapaturmavakuutuksesta.

 

Lataa opas: tilaajavastuulaki pähkinänkuoressa


Lue lisää aiheesta