« takaisin

Pikakertaus tilaajavastuulaista

tilaajavastuulaki_pikakertaus

Tilaajavastuulaki on varmasti tullut monelle tutuksi, ainakin sanana. Luotettava Kumppani -palvelumme helpottaa tilaajavastuulain velvoitteiden hoitamista, mutta mitä ne velvoitteet olivatkaan? Miksi laki on olemassa ja mitä se vaatii? Tässä olisi tarjolla pientä pikakertausta:

Mikä on tilaajavastuulaki?

Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä, tai tuttavallisemmin tilaajavastuulaki, velvoittaa työn tilaajan selvittämään, että hänen sopimuskumppaninsa täyttävät sopimuspuolina ja työnantajina lakisääteiset velvoitteensa. Laki pyrkii torjumaan harmaata taloutta edistämällä yritysten tasavertaista kilpailua sekä työehtojen noudattamista. Suomessa lain noudattamista valvoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Mitkä ovat tilaajavastuulain mukaiset velvoitteet?

Laki edellyttää tilaajaa tarkistamaan, ja sopimuskumppania toimittamaan tilaajalle, enintään kolme kuukautta vanhat tiedot ja selvitykset, joita ovat:

  • Selvitykset ennakonperintärekisteriin, työnantajarekisteriin ja arvonlisävelvollisten rekisteriin kuulumisesta.
  • Kaupparekisteriote.
  • Selvitykset verovelasta.
  • Selvitykset työntekijöiden eläkevakuutuksesta ja eläkemaksujen maksamisesta.
  • Selvitys työhön sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista.
  • Selvitys työterveyshuollon järjestämisestä.
  • Rakennusalalla myös selvitys lakisääteisen tapaturmavakuutuksen ottamisesta.

Jos haluat ottaa nämä tiedot talteen, voit ladata kätevän toimittajan muistilistan täältä.

Ketä tilaajavastuulaki koskee?

Lakia sovelletaan työn tilaajaan, joka käyttää vuokrattuja työntekijöitä tai alihankintasopimukseen perustuvaa työvoimaa. Työn on liityttävä tilaajan toiminnassa tavanomaisesti suoritettaviin tehtäviin. Lakia sovelletaan kaikilla toimialoilla. Pienehköt alihankinta- ja vuokratyöntekijöiden käyttöä koskevat sopimukset jäävät kuitenkin lain soveltamisalan ulkopuolelle; lakia ei sovelleta, jos vuokratyön kesto on enintään 10 työpäivää tai jos alihankintasopimuksen arvo on enintään 9 000 euroa ilman arvonlisäveroa.

Miten Luotettava Kumppani -palvelu liittyy tähän?

Luotettava Kumppani -palvelu auttaa yrityksiä hoitamaan tilaajavastuulain edellyttämät velvoitteet kuntoon. Palvelu noutaa tilaajavastuulain edellyttämät tiedot eri rekistereistä ja pitää tiedot ajan tasalla. Tiedot tallennetaan palveluun ja niistä luodaan raportti, joka on vapaasti haettavissa palvelusta kaikkien rekisteröityneiden kesken. Toimittajan ei tarvitse itse hakea, koostaa ja päivittää lain edellyttämiä selvityksiä ja tietoja. Yrityksen tarvitsee toimittaa meille tilaajavastuulain vaatimat selvitykset ja tiedot vain kerran liittyessään palveluumme.

Luotettava Kumppani -palvelu säästää yritykseltä aikaa ja rahaa.

Liity Luotettavaksi Kumppaniksi

 


Tilaajavastuulaki pähkinänkuoressa

 

Haluatko tietää lisää tilaajavastuulaista? 

Lataa opas: tilaajavastuulaki pähkinänkuoressa

 

 


Lue lisää aiheesta