« takaisin

Mukana Avin tarkastuksella

10.5.2016

tarkastus.jpg

Sain mahdollisuuden osallistua Aluehallintoviraston työsuojelutarkastukseen. Starttasimme työsuojelun tiloista Pasilasta työsuojelutarkastajan kanssa. Tarkastaja, jonka mukana kuljin, on toiminut työssään noin neljä vuotta. Hän pitää työnsä liikkuvuudesta ja siitä, että saa itse suunnitella vuotensa.

Tarkastuksia pitää tehdä tietty määrä vuodessa. Määrää asetettaessa huomioidaan muut aikaavievät työt. Tarkastajat päättävät niiden aikataulutuksesta itse, ja niitä tehdään yksin ja yhdessä toisen tarkastajan kanssa tilanteen mukaan. Yleensä tarkastuksista ei ilmoiteta etukäteen kohdetyömaille.

Tällä kertaa tarkastuksen kohteena oli kerrostalotyömaa Espoossa. Kyseinen tarkastuskohde oli vasta perustusvaiheessa. Ennen kohteeseen menoa puimme päällemme asianmukaiset turvavarusteet eli turvakengät, huomioliivin, kypärän ja lasit.

Tarkastaja ja työmaanjohto puhuivat samaa kieltä. Tarkastajalla on rakennusinsinöörin tutkinto, ja hän on työskennellyt työmailla. Sen huomasi! Minä en olisi edes tiennyt, mistä työmaanjohto löytyy. Kuulemma työmaan näkee paremmin parakeiden toisesta kerroksesta, joten tavoitimme heidät sieltä. Työmaaparakkiin päästyämme tarkastaja esitteli itsensä. Vastaanotto oli hieman yllättynyt, mutta positiivinen.

Ensin tarkastaja pyysi työmaan henkilölistan, josta selvisi, keitä työmaalla on töissä. Lisäksi tarkastaja pyysi perehdytyskansion. Perehdytyskansio oli kaikin puolin ok, mutta erityiset vaaran paikat olisi hyvä kirjata perehdytyslomakkeisiin tapaturmatapausten varalta. Työmaan henkilölistasta löytyivät kaikki tällä hetkellä työmaalla työskentelevät yritykset ja niiden työntekijät.

Lähdimme rakennustyömaalle henkilölista mukanamme. Vastaava mestari tuli mukaan. Tarkastaja katsoi työmaalla olevilta työntekijöiltä henkilötunnisteet ja varmisti, että niissä olevat tiedot vastasivat annettua henkilölistaa. Työmaalla kaikki oli kunnossa, ja työmiehillä henkilötunnisteet kuvalla, veronumerolla, nimellä ja työnantajatiedolla varustettuna.

Kun tarkastuskierros oli tehty, menimme takaisin työmaaparakkiin, ja tarkastaja kirjoitti tarkastuksesta tarkastuskertomuksen. Puutteita ei havaittu, joten se kävi nopeasti. Tällä tarkastuksella keskityttiin henkilökorttien ja perehdytyksen tarkastamiseen. Tilaajavastuuasioita ei nyt tarkastettu.

Näin ulkopuolisen silmin tarkastustilanne oli leppoisa. Tarkastaja sanoikin, että asiansa hoitavissa firmoissa tunnelma ja vastaanotto on hyvä, mutta jos puutteita löytyy, tunnelma saattaa muuttua huonommaksi. Vaikeimpia tapauksia ovat työtapaturmatilanteet, joissa työntekijä on kuollut tai loukkaantunut vakavasti.

Kun asiat ovat kunnossa, tarkastuksetkin sujuvat mukavissa merkeissä!

Lataa opas tilaajavastuulaista


Lue lisää aiheesta