« takaisin

Miten MyData helpottaa yksityishenkilön elämää?

08.4.2020

Miten MyData helpottaa yksityishenkilön elämääMyData johdattaa meidät kohti ihmiskeskeistä henkilötietojen hallintaa. Se luo ihmiselle käytännön mahdollisuuden hyödyntää omia tietoja eri palveluiden välillä – esimerkiksi terveydenhuollossa. Samalla se mahdollistaa uudenlaisien, ihmiskeskeisten, palveluiden syntymisen arkea helpottamaan yhdistämällä ihmisen ja palveluntarjoajan yksinkertaisella ja selkeällä tavalla. Mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Minäpä kerron teille omakohtaisen tarinan siitä, miten toimiva tiedonvaihto terveydenhuollossa olisi tehnyt hoidostani huomattavasti sujuvampaa.

Helmikuun alussa lähdin ystävieni kanssa viettämään lasketteluviikonloppua. Loma kuitenkin päättyi osaltani paikalliseen ensiapupäivystykseen. Pienen paikkakunnan resurssien vuoksi lasketteluonnettomuudessa kipeytynyttä jalkaani ei pystytty kuvaamaan ja siirryin seuraavana päivänä hoitoon Helsinkiin.

Hoitolaitos A:ssa jalkani kuvattiin sekä röntgenillä että magneetilla, ja sain murskaavia uutisia. Olin murtanut sääriluuni, ja myös polveni vaatii leikkaushoitoa. Hyvä uutinen tässä vaiheessa oli, että polveni leikkaus toteutuisi seuraavalla viikolla. Koska kyseinen seuraava viikko oli hiihtolomaviikko, hoitolaitos A joutui kuitenkin siirtämään minut resurssipulan vuoksi leikkaukseen hoitolaitokseen B.

Leikkauksen jälkeen vakuutusyhtiön kanssa juteltuani totesimme, että kuntoutukseni olisi järkevintä siirtää leikkauksen hoitaneesta hoitolaitos B:stä hoitolaitokseen C, jossa on myös yrityksemme työterveys ja jossa muutenkin arvioitaisiin, milloin voisin palata töihin. Tässä kohtaa tilanne muuttui kuitenkin haastavaksi.

Jotta kuntoutus voitaisiin aloittaa laadukkaasti ja asianmukaisesti hoitolaitos C:ssä, tarvittiin jalastani otetut kuvat hoitolaitos A:sta ja leikkauskertomus hoitolaitos B:stä. Tämä oli tietenkin täysin ymmärrettävää. Ryhdyinkin heti soittelemaan näihin laitoksiin, jotta tarvittavat tiedot saataisiin siirrettyä hoitolaitos C:n mahdollisimman pian.

Molemmista hoitolaitoksista tuli kuitenkin tyrmäävä vastaus. Minun pitäisi mennä kumpaankin hoitolaitokseen paikan päälle allekirjoittamaan suostumus siitä, että tietoni voidaan siirtää tähän kolmanteen hoitolaitokseen. Tätä oli vaikeaa käsittää, enhän pyytänyt tietojani omaan käyttööni (jolloin ymmärtäisin tämän vielä jotenkin), vaan pyysin tietojensiirtoa toiseen hoitolaitokseen hoitoni asianmukaista jatkamista varten. Vaikka tiedot löytyivätkin sähköisesti, ne toimitettaisiin silti minulle CD:llä. Eikä sekään riittänyt, vaan minun tulisi toimittaa vielä fyysisesti paikan päälle kuntoutusta hoitavaan hoitolaitokseen!

Tämä oli mykistävä vastaus jo siksi, että liikun kepeillä, jalkani on kipsissä ja tarvitsin saattajan lähes kaikkialle. Mutta mykistävä vastaus myös siksi, että asumme Suomessa, uskoakseni yhdessä maailman digitaalisesti kehittyneimmistä valtioista, ja silti muutaman tiedoston siirtäminen paikasta A paikkaan B voi olla näin kankeata. Varsinkin kun kyseessä on ihmisen hyvinvointia edistävät laitokset.

Miten MyData liittyy tähän kaikkeen?

Toimiminen MyData-periaatteen mukaisesti korjaisi kohtaamani ongelman. MyData-periaateen mukainen toiminta tarkoittaa sitä, että jokaisella meillä on oikeus ja käytännön mahdollisuus saada omat tietomme itsellemme, käyttää niitä vapaasti ja siirtää halutessaan kolmansille osapuolille. Minä siis olisin voinut luvittaa minua koskevan tiedon siirron paikasta A ja B paikkaan C, ajasta ja paikasta riippumatta ja vieläpä asiakohtaisesti.

Tässä nopeassa ja tehokkaassa tiedonsiirrossa voittaisivat kaikki, mutta ennen kaikkea yksityishenkilö, jolle tiedon pikainen siirtäminen voi olla kriittistä oikean hoidon saamiseksi! Omalla kohdallani laadukkaan ja nopean kuntoutuksen aloittaminen ei olisi viivästynyt lainkaan, mikäli kaikki tiedonsiirto olisi voitu hoitaa sähköisesti etänä. Siinä sivussa olisin säästänyt myös muutaman taksimatkan rahat.

Kokemukseni on varmasti vain yksi monista, mutta tämä viimeistään sai minut ymmärtämään, kuinka paljon tehokkaammin asioita ja henkilökohtaisen tiedon siirtoa voitaisiin hoitaa. Kun itse yksilöinä voisimme päättää, minne tietojamme käytetään ja milloin, ilman kolmannen osapuolen luoman byrokratian hidasteita, muuttuisi meidän monen elämä paljon helpommaksi. Me Vastuu Groupilla teemme kaikkemme, jotta MyData on pian osana meidän kaikkien entistä helpompaa arkea ja elämää!

Kiinnostaako MyData? Lue muut MyData-postauksemme täältä!

 

Vastuu Group on yksi MyData Globalin perustajajäsenistä. Digitaalisia ihmisoikeuksia edistävä MyData Global on ensimmäinen Suomessa perustettu kansainvälinen kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on vahvistaa ihmisten oikeuksia omiin henkilötietoihinsa liittyen.


Lue lisää aiheesta