« takaisin

Mikä ihmeen MyData – ja mikä siinä on niin ihmeellistä?

01.10.2020

Elämme maailmassa, jossa on yhä enemmän dataa ja sitä käytetään yhä moninaisemmin tavoin. Data on uusi musta, uusi öljy, joka on perustana lähes kaikissa päivittäin käyttämissämme palveluissa, halusimme tai emme. Jos ostat lähikaupasta banaania ja näytät kanta-asiakaskorttia, jää siitä maailmaan dataa. Jos ilmoitat sosiaalisessa mediassa kiinnostuksenkohteesi ”tykkäämällä”, jää siitä maailmaan dataa.

Mikä ihmeen MyData ja mikä siinä on niin ihmeellistä

Datan avulla tehdään paljon hyvää ja myös paljon rahaa. Sen avulla rahoitetaan näennäisesti ilmaisia verkkopalveluita ja jotkut yritykset voivat käyttää sitä myös häikäilemättä hyväkseen. Mutta jos sitä on jo kaikkialla, niin miksi ihmeessä siihen pitäisi kiinnittää huomiota?

Miksi yksilön oikeutta omiin tietoihinsa pitää korostaa?

Moni varmastikin ihmettelee, miksi omaa dataa pitäisi puolustaa. Siellähän ne jo ovat, netin syövereissä, sosiaalisessa mediassa sun muualla kaikkien ihailtavana. Ja niin, ”eihän minulla tosiaan ole mitään salattavaakaan.” On ihan ok, jos yksilötasolla ajatellaan näin, mutta laajemmassa mittakaavassa asia on ongelmallinen.

Data on arvokasta, ja kun ihmisellä ei ole hallintaa omiin tietoihinsa, niitä ei voi myöskään käyttää parempiin palveluihin. Henkilökohtaisen datan vangitseminen ei myöskään luo kilpailua uusien ja motiivia parempien palveluiden kehittämiseen. Sen sijaan se luo rahallista arvoa vain tietyille, yhä suuremmin maailmaa hallitseville tahoille.

Lisäksi datan käyttö tietämättämme ei kunnioita yksilön oikeuksia. Samalla valuu sen avulla tuotettu arvo jonkun toisen käsiin ilman, että se tuottaisi tietojen luovuttajalle mitään hyötyjä. Ja täytyy muistaa, että jokaisella on halutessaan oikeus yksityisyyteen, sillä onhan meillä makuuhuoneessakin verhot, jotka voi sulkea, vaikka varsinaisesti mitään salattavaa ei olisikaan.

Onko MyData vastaus tähän kaikkeen?

MyData, omadata, muntiedot… Rakkaalla lapsella on monta nimeä. MyData nostaa jalustalle ihmiskeskeisen henkilötietojen hallinnan ja käsittelyn. Yksinkertaisesti sanottuna se antaa ihmisille takaisin vallan omiin tietoihinsa, sillä MyData-periaatteen mukaan ihmisillä on oikeus hyödyntää tai jakaa eteenpäin heistä koottuja henkilötietoja. MyData antaa siis ihmisille oikeuden päättää aiempaa kattavammin, mihin heistä koottuja henkilötietoja käytetään.

MyData-konsepti kehitettiin Suomessa edistämään henkilötietojen eettistä ja yksilöä kunnioittavaa käyttöä. Sen keskiössä on erityisesti henkilötietojen hyödyntämisen toimintamallit, ajan tasalla oleva lainsäädäntö sekä toimiva ja reilu tietoyhteiskunta. MyData-operaattorit puolestaan ovat toimijoita, jotka siirtävät ihmisten henkilötietoja teknologianeutraalisti ja tietosuojaa kunnioittaen. Kuulostaa ehkä hankalalta, mutta ei se oikeasti ole sitä.

Haluatko lukea enemmän MyDatasta ja matkastamme kohti yksilöä kunnioittavaa datan käyttöä? Kurkkaa siinä tapauksessa tänne.


Lue lisää aiheesta