« takaisin

Kiemuraa kerrakseen: verovelka ja tilaajavastuulaki

Tilaajavastuulaki velvoittaa tilaajan selvittämään, että hänen sopimuskumppaninsa täyttävät sopimuspuolina ja työnantajina lakisääteiset velvoitteensa. Tilaajan on varmistettava esimerkiksi, että sopimuskumppani on merkitty ennakkoperintä- ja työnantajarekisteriin sekä arvonlisävelvollisten rekisteriin ja että sopimuskumppani on maksanut veronsa.

Koska tilaajan on selvitettävä veronmaksutiedot, saattaa hän tiedustella sinulta myös verovelkatodistusta!

 

Kiemuraa kerrakseen: verovelka ja tilaajavastuulaki

 

Verovelkarekisteri ja verovelkatodistus: mitä ne ovat?

Verovelkarekisteri on julkinen palvelu, josta näkee yritysten ja elinkeinonharjoittajien verovelat tai ilmoituslamininlyönnit. Sen tavoitteena on lisätä yhteiskunnallista avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, ja se on osa harmaan talouden torjuntaa. Ytj.fi-tietopalvelusta voi katsoa, onko yrityksellä verovelkaa yli 10 000 euroa tai puutteita ilmoitusten antamisessa Verohallinnolle viimeisen kuuden kuukauden ajalta.

Verohallinnolta voi tilanteen mukaan pyytää todistuksen veroasioista. Verohallinto antaa sinulle joko todistuksen verojen maksamisesta tai verovelkatodistuksen. Todistuksen verojen maksamisesta saat, jos veroja koskevat ilmoitukset on annettu oikeaan aikaan ja verot on maksettu ajallaan.

Verovelkatodistuksen saat siinä tapauksessa, jos sinulla on esimerkiksi erääntyneitä veroja suorittamatta, ilmoituksia antamatta tai verotilin alijäämää.

 

Miten verovelkamerkinnän saa ja miten sen saa poistettua?

Verovelkamerkinnän saa, jos yrityksellä on yli 10 000 euroa verovelkaa tai kausiveroilmoituksen antamisen laiminlyöntejä viimeisen kuuden kuukauden ajalta. Verovelan euromäärää ei julkisteta.

Rekisteriin ei joudu, jos on sopinut maksujärjestelystä Verohallinnon kanssa.

Verovelkamerkintä poistuu ilman erillistä pyyntöä, kun jokin seuraavista ehdoista täyttyy:

  • Verovelka pienenee alle 10 000 euron.
  • Verohallinnon kanssa sovitaan maksusuunnitelma.
  • Saneerausohjelma tai velkajärjestely vahvistetaan.
  • Puuttuva ilmoitus toimitetaan Verohallinnolle.

 

Mitä verovelkatodistus tarkoittaa tilaajavastuulain kannalta?

Jos sopimuksenne kuuluu tilaajavastuulain piiriin, on tilaajan tarkastettava toimittajan verovelkatiedot. Muista tilaajavastuulain vaatimista selvityksistä löydät tietoa täältä ja pikakertaus laista löytyy tästä.

Helpoiten saat kaikki tilaajavastuutietosi, myös verovelkatietosi, yhdelle raportille liittymällä Luotettavaksi Kumppaniksi.

 

Vinkkejä verotiedoista

Tarkista verotilisi saldo kuukausittain ja huolehdi, että verovelkaa ei pääse syntymään.

Verovelkarekisteri päivittyy, kun maksu on siirtynyt pankista Verohallinnon tilille. Tähän menee yleensä muutama pankkipäivä.

Luotettavien Kumppaneiden verovelkatiedot päivittyvät järjestelmässämme viikottain. Jos haluat nopeuttaa niiden päivittymistä, voit toimittaa asiakaspalveluumme alle 10 päivää vanhan verovelkatodistuksen.

 

 

Tilaajavastuulaki pähkinänkuoressa

 

Haluatko lisätietoa tilaajavastuulaista, mihin laki velvoittaa ja miksi tietoja täytyy toimittaa ostajalle?

Lataa opas: tilaajavastuulaki pähkinänkuoressa

 


Lue lisää aiheesta