« takaisin

Tilaajavastuutiedot kunnissa tehotarkastuksen alla

Tilaajavastuutiedot kunnissa tehotarkastuksen alla.jpg

Aluehallintovirasto aloitti maaliskuun alussa vuoden loppuun saakka kestävän Tilaajavastuu kunnissa -valvontahankkeen. Hankkeen tavoitteena on selvittää, miten kunnissa ja kuntayhtymissä hoidetaan tilaajavastuulakiin liittyvät selvitysvelvollisuudet. Samalla tarkoituksena on harmaan talouden ja epäterveen kilpailun torjuminen. Hankkeen aikana tarkastetaan satunnaisesti lähes 200 eli noin puolet Suomen kunnista. Tarkastuksia tehdään kaikille kunnan toimialoille, kuten esimerkiksi siivouksen, kiinteistöhuollon ja rakentamisen toimialoille sekä sosiaali- ja terveysalalle. Pikakertauksen tilaajavastuulain kiemuroista voit lukea täältä.

Esimerkkiä muille kunnilta ja kaupungeilta

Aluehallintovirasto kohdistaa kuntiin tilaajavastuuvalvontaa, koska käytännössä kaikissa kunnissa tehdään tilaajavastuulain alaisia alihankintoja ja vuokratyösopimuksia, esimerkiksi teiden kunnossapitoon ja liikuntatilojen saneeraukseen liittyen. Hankkeesta vastaava Etelä-Suomen aluehallintoviraston tarkastaja Pauli Ollikka toteaakin Aluehallintoviraston tiedotteessa, että ”kuntien toiminnalla on merkitystä myös siksi, että huomattavan isoina tilaajina kunnat toimivat tilaajavastuun suunnannäyttäjinä eri alojen yrityksille”. Aluehallintovirastossa siis uskotaan, että kuntien ja kuntayhtymien olisi hyvä näyttää esimerkkiä tilaajavastuutietojen hoitamisessa.

Läpinäkyvyyttä Tilaajavastuun palveluiden avulla

Kunnallisten toimijoiden kannattaa näyttää hyvää esimerkkiä kuulumalla Luotettava Kumppani -palveluun, sillä julkisilla varoilla rahoitetulta toiminnalta edellytetään nykypäivänä enemmän avoimuutta ja läpinäkyvyyttä kaikilla tasoilla. Asettamalla tilaajavastuutietonsa helposti kaikkien saataville, myös julkinen toimija näyttää hyvää esimerkkiä ja osoittaa samalla olevansa rehti toimija. Lain edellyttäessä yhteistyökumppaneiden tilaajavastuutietojen selvittämisen, niin tasapuolisuuden vuoksi tulisi itse myös olla avoin samalla tavalla ja liittyä Luotettavaksi Kumppaniksi.

Miten Tilaajavastuun palveluiden käyttäminen hyödyntää kuntia? Tilaajavastuulain velvoitteet on helppo tarkistaa myös kunnissa Valvoja-palvelulla, joka automaattisesti, sähköisesti hoitaa tilaajavastuutietojen tarkistuksen ja arkistoi raportit vähintään lain edellyttämän ajan. Valvoja ilmoittaa tilaajalle sähköpostilla aina kun yhteistyökumppanin tilaajavastuutiedoissa on selvitettävää. Tämä säästää keskivertokäyttäjältä hallinnollista työtä 13 työpäivää vuodessa.

Haluatko tietää enemmän siitä, miten voit tehostaa kuntasi tilaajavastuutietojen seurantaa? Kurkkaa siinä tapauksessa tänne:

Tutustu Valvoja -palveluun tästä

PS: Aluehallintoviraston blogitekstin tehotarkastuksesta löydät täältä!


Lue lisää aiheesta