« takaisin

Itseohjautuvuus – pieniä askelia vai heti syvään päähän?

02.4.2020

Itseohjautuvuus pieniä askelia vai heti syvään päähänJoissain piireissä itseohjautuvuus on uutta ja ihmeellistä ja joissakin se on jo tuttu toimintatapa. Yhtä kaikki – organisaation kehittämisen ja johtamisen kontekstissa itseohjautuvuuteen törmännyt miettii, miten itseohjautuvuuteen siirtymisessä onnistutaan. Hypätäänkö suoraan syvään päähän vai otetaanko pieniä askelia? Opitaanko muiden virheistä vai kokeillaanko itse? Rehellisesti sanottuna sitä olen pohtinut itsekin. Koska olemme Vastuu Groupissa toimineet itseohjautuvasti jo muutaman vuoden ajan, voin antaa muutaman vinkin:

1. Uskalla myöntää, ettet tiedä, mitä itseohjautuvuus tarkoittaa

On ihan sallittua ja inhimillistä myöntää, ettei tiedä. Uskaltakaa myöntää, että teillä ei ole kaikkia vastauksia itseohjautuvuuden suhteen ja lähtekää yhteiselle matkalle etsimään niitä. Meillä uskotaan, että jokainen on paras asiantuntija omalla sarallaan ja voi siten asettaa omat tavoitteensa ja ohjata omaa työtään ja silti työskennellä yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Me luotamme ja kunnioitamme.

2. Edetkää pienin askelin ja suunnitellen

Me teimme pienoisen virheen, kun pienten askeleiden sijaan hyppäsimme suoraan itseohjautuvuuden syvään päähän. Nyt kuitenkin tiedämme, että kaikkea ei tarvitse tehdä ja oppia rämäpäisesti kantapään kautta. Erilaisia itseohjautuvuuden arjen toimintatapoja voi kokeilla, ja jos ne eivät toimikaan, aina voi kokeilla jotain muuta. Ei se niin vaarallista ole, sillä itseohjautuva kulttuuri tarvitsee tuekseen kokeilukulttuuria. Sopikaa, millaista toimintatapaa lähdette kokeilemaan ja kirjatkaa se ylös kaikkien saataville. Jos kaipaatte apua itseohjautumisessa, on johtamisesta ja organisaatiokulttuurin kehittämisestä kirjoitettu paljon, ja muuta materiaalia on netti pullollaan.

3. Joskus tarvitaan rohkeutta – ja raameja

Kun olet selvittänyt mihin olet ryhtymässä, on aika kääriä hihat. Jos uskot itseohjautuvuuteen, olet perehtynyt ja valmistellut sen matkaan hyppäämistä, ei ole mitään syytä hidastella. Sano kyllä ja kiitos. Muistuttakaa tarpeeksi usein toisianne uusista toimintatavoista ja uskaltakaa puuttua unohduksiin ja epäkohtiin. Muistakaa, että itseohjautuva organisaatiokin tarvitsee raameja ja yhteisiä pelisääntöjä, jollain tapaa vielä enemmän kuin muut. Jos tulee haasteita, niin nostakaa kissa pöydälle älkääkä lakaisko ongelmia maton alle. Tämänkin olemme oppineet kantapään kautta.

Bonusneuvo: Pyydä apua

Jokainen tarvitsee joskus apua, tukea ja sparrausta. Tämä koskee niin yksilöitä kuin organisaatioitakin. Jos ette ole aivan varmoja, miten toimia, kyselkää itseohjautuvuuden edelläkävijöiltä vinkkejä.

Miltä kuulostaa? Uskallatteko te hypätä itseohjautuvuuden kelkkaan?

Kiinnostaako yrityskulttuurimme laajemmin? Lue muut kulttuuriblogimme täältä.

PS: Vastuu Group on mukana kiinnostavassa MODe-hankkeessa. Kyse on Haaga-Helian, Tampereen Yliopiston ja Aalto Yliopiston yhteisestä tutkimushankkeesta, jossa pureudutaan itseohjautuvuuden ytimeen. Avaamme koko toimintakulttuurimme – ihanuuksineen ja haasteineen – tutkimusryhmälle ja kaikille kiinnostuneille.


Lue lisää aiheesta