« takaisin

Naisten asemaa parannetaan työyhteisö kerrallaan

08.3.2021

Naisten asemaa parannetaan työyhteisö kerrallaan

Kansainvälinen naistenpäivä herättää keskustelua naisten aseman ympärille eri puolella maailmaa. Erilaiset järjestöt ja tahot tekevät aktiivisesti työtä naisten aseman parantamiseksi maailmassa. YK:n tasa-arvojärjestö UN Women (United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women) on maailman johtava naisten ja tyttöjen voimaannuttamista ja ihmisoikeuksia ajava järjestö.

Tänä vuonna Vastuu Groupilla perinteisesti naisille jaettavat ruusut vaihdettiin UN Womenin työn tukemiseen. Vastuu Groupin 68:sta työntekijästä 29 on naisia, joiden nimissä teimme lahjoituksen.

Naisen paikka on kaikkialla

Tänä vuonna UN Womenin kampanjan kärkenä on Naisen paikka on kaikkialla. ”Vaikka edistystä on tapahtunut ja moni lasikatto on rikkoutunut, tytöt ja naiset ympäri maailmaa joutuvat yhä taistelemaan oikeudestaan valita itse paikkansa yhteiskunnassa. Viestimme on yksinkertainen: Naisen paikka on kaikkialla. Emme vaadi liikaa. Sukupuolen tai minkään muunkaan ominaisuuden ei pitäisi rajoittaa naisten ja tyttöjen mahdollisuuksia”, sanotaan kampanjan tiedotteessa.

Myös Vastuu Groupilla halutaan edistää monimuotoista yrityskulttuuria ja edistää siten naisten asemaa työmarkkinoilla. Monesti sanoja on enemmän kuin tekoja, mutta sitoudumme pitkäjänteiseen työhön diversiteetin kehittämiseksi sekä työyhteisön hyvinvoinnin kasvattamiseksi.

Tavoitteena monimuotoinen organisaatio

Haluamme luoda yhtäläisiä ja joustavia työelämän mahdollisuuksia sukupuolesta riippumatta. Olemme sitoutuneita tekemään toimenpiteitä monimuotoisemman organisaation luomiseksi kehittämällä nykyisiä rakenteita erilaisia ihmiskuvia tukevaksi. Yrityksessämme on huippuosaajia, joiden potentiaalia ja taitoja haluamme hyödyntää ja antaa heille mahdollisuuksia kasvaa ja kehittyä organisaatiossamme. Vastuu Groupilla monimuotoisempaa organisaatiota kehittävä Laura Widenäs haastaa yrityksiä ajattelemaan asioita sukupuolien sijaan ihmisyyden kautta.

”Meidän kaikkien tulisi muistaa ihmisyytemme kaikissa arjen kohtaamisissa, niin kotona kuin työpaikoillakin. Me kaikki voimme kehittyä omien ajatusmalliemme kanssa ja oppia ajattelemaan toisin. Jokainen ihminen on yhtä tärkeä, ja kaikilla tulisi olla yhtäläiset mahdollisuudet sukupuolesta riippumatta”, toteaa Widenäs.

Monimuotoisuustyön lisäksi tuemme esimerkiksi vanhempainvapaalle jääviä vanhempia kolmen ensimmäisen kuukauden täydellä palkalla. ”Monilla vanhemmilla saattaa olla epävarma tunne vanhempainvapaalle jäädessä ja sieltä töihin palatessa. Meillä on onneksi mahdollisuus työskennellä halutessamme jo vanhempainvapaan aikana joustavasti ja työhön paluusta on tehty mahdollisimman joustavaa. Haluamme varmistaa, että kaikilla olisi mahdollisimman luottavainen ja turvallinen työhön paluu vanhempainvapaiden jälkeen”, Widenäs kertoo.

Miten Vastuu Groupin naiset edistäisivät tasa-arvoa työelämässä?

Kysyimme myös Vastuu Groupin naisilta, kuinka he edistäisivät tasa-arvoa työelämässä.

Esimerkiksi perhe-elämään liittyvät ennakkoasenteet on vastaajien mukaan tärkeää uudistaa. ”Äiti on paras hoitaja lapselle" tai "Uraa kehittävä perheenäiti on itsekäs” ovat vanhentuneita ajatuksia, jotka erään työntekijämme mielestä pitäisi unohtaa. Naisilla on yhtäläiset oikeudet edetä urallaan, vaikka perheessä olisikin pieniä lapsia.

Yhtenä ehdotuksena tasa-arvon parantamiseksi mainittiin läpinäkyvyys rekrytointitilanteissa, esimerkiksi anonymisoimalla työhakemukset. Hakemuksissa ei näytettäisi henkilön nimeä tai sukupuolta, vaan karsinta haun alkuvaiheessa tehtäisiin ainoastaan pätevyyden, kokemuksen ja osaamisen perusteella. Ammattilaisuus hävittää sukupuolen.

”Siirtyminen työelämään suoraan valmistumisen jälkeen oli kiehtovaa ja pelottavaa samaan aikaan, mutta rohkaisevien ja tukevien naispuolisten kollegoiden avulla pääsin tiimiin hyvin sisään. Uskon siihen, että naisten keskinäinen tuki on tärkeä voimavara työelämässä kasvaa yhdessä vahvemmiksi”, yksi vastaajista kommentoi.

Lähde mukaan tukemaan tasa-arvoisempaa tulevaisuutta

Ihmisten tulisi olla empaattisia muita ja itseään kohtaan. Sillä miten ihmisiä kohdellaan ja johdetaan, on suuri vaikutus menestykseen, jolloin empatian merkitys korostuu. Kaikkia tulisi kohdella ihmisinä, eikä tehdä olettamuksia sukupuolen tai muiden tekijöiden perusteella.

Naisten tulevaisuus on käsissämme. Rohkaisemme kaikkia lähtemään mukaan tukemaan tasa-arvoisempaa tulevaisuutta. Tehdään yhdessä yritysmaailmasta monimuotoisempaa askel kerrallaan.

Tutustu UN Womenin työhön ja tee lahjoitus.

”UN Womenilla on yli 200 kehityshanketta yli 90 maassa. UN Women edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja vahvistaa naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksia ja asemaa globaalisti. Tavoitteenamme on maailma, jossa on yhtä arvokasta syntyä tytöksi kuin pojaksi, ja jossa kaikilla on yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet. Työskentelemme naisiin ja tyttöihin kohdistuvan syrjinnän lopettamiseksi, kaikkien naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi sekä tasa-arvon saavuttamiseksi naisten ja miesten välille.”

Miten sinä edistäisit naisten ja miesten välistä tasa-arvoa työelämässä?  Jätä kommenttisi alle.                       


Lue lisää aiheesta