« takaisin

Käännä katse sisimpääsi - löydät sieltä motivaation työhösi

24.3.2021

Käännä katse sisimpääsi - löydät sieltä motivaation työhösi

Oletko koskaan miettinyt, miksi heräät aamuisin töiden pariin? Mikä saa sinut nousemaan sängystä, pukemaan vaatteet yllesi ja aloittamaan työpäivän? Kuten meitä ihmisiäkin, on työnteolla erilaisia ja moninaisia motivaation lähteitä. Yksi löytää motivaationsa siitä, että työ on kutsumusammatti, toinen toteuttaa työssään taiteellista intohimoaan ja kolmas rahoittaa työllään rakkaan harrastuksensa tai kotinsa. Näinpä motivaation työntekoon ja siihen liittyvän työn merkityksellisyyden voi löytää monestakin paikkaa.

Motivaatio löytyy omasta itsestä

Motivoivat ja tarkoituksenmukaiset työtehtävät johtavat merkityksellisyyden kokemukseen työssä. Koska yksilön näkemys omasta itsestään vaikuttaa yksilön kokemukseen omasta työstään, on työn merkityksellisyyttä pohtiessa hedelmällistä kääntää katse hetkeksi omaan itseensä. Jos oman identiteetin ja työn välinen suhde on hukassa, voi pohtia muun muassa seuraavia asioita:

Mikä sinua motivoi? Motivaation lähteitä voi olla muun muassa tarve itsensä toteuttamiseen ja kehittämiseen, työn tuomat aineelliset ja materiaaliset edut tai työn tuomat erilaiset sosiaaliseen asemaan liittyvä tekijät. Mieti, mikä saa sinut käynnistämään koneesi aamulla ja ryhtymään töihin. Onko se yhteenkuuluvuus, toimeentulo vai kenties oman osaamisen hyödyntäminen?

Mikä rooli työnteolla on elämässäsi? Työn roolin voi jakaa kolmeen näkökulmaan: urakka-, ura- ja kutsumusnäkökulmaan. Oman työsi roolin saat selville miettimällä, onko työ sinulle vain työtä, joka turvaa sinulle toimeentulon ja mahdollistaa mukavan vapaa-ajan, vai ura, joka mahdollistaa kyvykkyytesi näkyvyyden? Vai koetko kenties suurta kutsumusta työtäsi kohtaan? Saatko työstäsi rahaa asuntolainan maksamiseen, haluamasi statuksen vai vaikkapa haaveidesi uran?

Mitkä ovat työhön liittyvät arvosi? Henkilökohtaisen elämän ohessa omia arvojaan kannattaa myös pohtia työelämässä. Työelämän arvoja voi punnita esimerkiksi miettimällä sitä, mitä itse kaipaa työelämältä. Antoisaa on myös pohtia sitä, mitä odotuksia itsellä työelämälle on. Arvojen kartoittaminen auttaa kokoamaan työn merkityksellisyyden palikat oikein. Työhön liittyviä arvoja voi olla esimerkiksi valta, sitoutuminen, itseohjautuvuus, luovuus, ahkeruus, järjestys ja taidokkuus.

Asiantuntijuuden ja tarpeellisuuden kokemus – nämä asiat motivoivat vastuugrouplaisia

Kysyin Vastuu Groupin työntekijöiltä, mikä heitä motivoi työssään. Motivaatio voi löytyä esimerkiksi siitä, että omalla työllä saa ratkottua asiakkaiden tarpeita ja ongelmia. Myös asiakkaiden auttaminen ja koko työpaikkakokemus koetaan tärkeäksi. ”Minua motivoi työssäni asiakkaat ja asiakaskontaktit, kauppojen klousaaminen, ihanat työkaverit, hyvät työtilat, joustavat työajat, joustavuus lomien suhteen, mahdollisuus vaikka lähteä ulkomaille etätyöhön sekä bonarit ja yllärit, joita yritys antaa.”

Asiantuntijuuden ja tarpeellisuuden kokemus toistui myös toisen työntekijämme kommentissa. ”Eniten minua motivoi se, että voin olla työpanoksellani avuksi sekä asiakkaille että kollegoilleni eli oman asiantuntijuuden ja tarpeellisuuden kokemuksesta. Saan motivaatiota myös siitä, että tehtävässäni saa käyttää hoksottimia ja voin koko ajan kehittyä siinä. Myös iloinen ja avoin kulttuuri työpaikalla sekä inspiroivat työkaverit ovat iso juttu motivaation kannalta.”

”Se motivoi, kun näkee, että tehdyllä työllä on ollut vaikutusta johonkin. Katselen aika paljon taaksepäin ja haen mahdollisuuksien mukaan tilastoja siitä, miten jokin uusi asia tai tehty juttu on vaikuttanut johonkin ongelmakohtaan. On motivoivaa nähdä, että tehtiin oikeita juttuja ja juttuja oikein”, tiivistää ajatuksiaan motivaatiosta eräs työntekijämme.

“Minua motivoi työssä mahdollisuus rakentaa työpäiväni oman näköiseksi. Kuten jokaisella ihmisellä myös minulla on parempia päiviä ja toisinaan huonompia päiviä, jolloin ei vain mikään oikein lähde. On hienoa, kun voin huonompina päivinä ilman huonoa omatuntoa, keskittyä kenties enemmän back office -hommiin ja jatkaa kriittisempien asioiden hoitoa mieleni ollessa virkeä ja fiilis hyvä.”

Myös positiivinen palaute ja inspiroivat työkaverit koetaan motivoivaksi. “Minua motivoi asiakkailta saamani positiivinen palaute. Työni ei aina ole koko organisaation tasolla kovin näkyvää, joten kun asiakkaat kertovat, että olen auttanut heitä ja ratkaissut heidän kaikki ongelmat, tiedän tehneeni työni hyvin ja kantaneeni korteni kekoon. Hyvät työkaverit tuovat parhaimmillaan esille sinun oman kyvykkyytesi ja vahvistavat sitä tunnetta, että olet tekemässä juuri oikeata työtä, oikeassa paikassa.”

Kaivele sielusi sopukoita – löydät motivaation sieltä

Minua itseäni työssäni motivoi eniten se, että koen arvostusta asiantuntijana ja saan positiivista palautetta työstäni. Suuri motivaattori minulle siis on onnistumisen kokemus ja sitä kautta syntyvä merkityksellisyys. Yhtä lailla voisin motivoitua siitä, että saan ostettua itselleni minulle mieleisiä asioita tai siitä, että koen muuttavani maailmaa – ainakin pienesti – työlläni. Oman motivaation työhön vois siis löytää vaikka mistä, kunhan vähän kaivelee sielun sopukoita. Kannustan jokaista miettimään ainakin hetken, mistä oma motivaatio työn tekemiseen löytyy. Se voi muuttaa elämäsi!

Täältä voit lukea lisää työn merkityksellisyyden löytämisestä.

Jos haluat lukea muita yrityskulttuuripostauksiamme, suuntaa tänne.

Millan kirjoitus jatkaa postaussarjaa, jossa kerromme yrityskulttuuristamme ja matkastamme itseohjautuvana organisaationa. Voit tilata blogipostauksemme sähköpostiisi ja pysyt näin ajan tasalla matkamme kulusta.


Lue lisää aiheesta