« takaisin

Uusi verotulkinta saneerausmenettelyyn Luotettava Kumppani -palvelussa

10.6.2022

Olemme ottaneet Luotettava Kumppani -palvelussa käyttöön 9.6.2022 uuden saneerausmenettelyn verotulkinnan, joka vaikuttaa joidenkin yritysten raportin päätulkintaan. 

Uuden verotilan päätulkinta raportilla on "Huomioi", mikäli tuomioistuin on päättänyt yrityssaneeraushakemukseen liittyvästä väliaikaisesta perintäkiellosta tai saneerausmenettelyn alkamisesta, ja Verohallinnolta sähköisesti saamamme tiedon mukaan yrityksellä on näiden piirissä yli 10 000 euroa verovelkaa, jonka vuoksi yritys on merkitty julkiseen verovelkarekisteriin.

Yritys poistetaan verovelkarekisteristä vasta, mikäli saneerausohjelma vahvistetaan tuomioistuimessa, eikä uutta saneerauksen ulkopuolista velkaa ole kertynyt.

Huomioi-tulkinta sisältää raportin etusivulla ilmoituksen, että yritys on merkitty julkiseen verovelkarekisteriin ja kehotuksen pyytää sopimuskumppanilta lisäselvitystä tilanteesta.

Miten toimia jatkossa?

Tulkinta ei estä työn tilaamista, mutta työn tilaajaa suositellaan pyytämään sopimuskumppanilta lisäselvitystä tilanteesta, kuten käräjäoikeuden päätös saneerausmenettelyn alkamisesta tai sen hakemuksenaikaisesta perintäkiellosta, tai vastaavilla tiedoilla oleva verovelkatodistus luetteloineen. Tilaajan on suositeltavaa tallettaa nämä dokumentit Luotettava Kumppani -raportin liitteeksi lain vaatimaksi ajaksi, vähintään kaksi vuotta sopimusta koskevan työn päättymisestä.

Jo olemassa ollut vastaava verotulkinta saneerausmenettelyä ja sen hakemuksenaikaista perintäkieltoa koskien, jossa raportin päätulkinta on "OK", tulee säilymään edelleen käytössä. Jatkossa kyseinen OK-tulkinta koskee niitä yrityksiä, joilla saneerausmenettelyn tai sen hakemuksenaikaisen perintäkiellon piirissä on alle 10 000 euroa verovelkaa. Saamme tämän tiedon sähköisesti suoraan Verohallinnolta.

Muutos ei vaadi yrityksiltä muilta osin toimenpiteitä.

Lue lisätietoja verovelkarekisteristä


Lue lisää aiheesta