« takaisin

Apua, miten selviydyn työehtosopimusten viidakossa?

pino papereita on kuin viidakko

Suomessa on satoja voimassa olevia työehtosopimuksia. Osa on yleissitovia ja osa normaalisitovia. Osa koskee kokonaista toimialaa, osa tietyn järjestön jäsenyrityksiä ja osa vain yhtä tiettyä yritystä. Työehtosopimukset saattavat siis herättää yhden jos toisenkin kysymyksen. Mistä voi tietää, mitä työehtosopimusta omassa yrityksessä pitäisi noudattaa? Tai mitä kaikkea työehtosopimus edes sisältää? Tässä postauksessa käydään läpi, mitä tilaajavastuulaissa sanotaan työehtosopimuksista ja missä muodossa voit toimittaa tiedon yrityksesi noudattamasta työehtosopimuksesta tilaajallesi.

Lähdetään liikkeelle siitä, mikä työehtosopimus on

Mennään suoraan asian ytimeen eli työehtosopimuksen määrittelyyn: Työehtosopimus on ammattiliiton ja työnantajan tai työnantajien liiton välinen sopimus, jossa määritellään ehdot, joita työsopimuksissa ja työsuhteissa noudatetaan. Niihin kuuluvat palkat, työajat, lomat ja muut edut. Työehtosopimus voi olla joko normaali- tai yleissitova.

Normaalisitovuudeksi kutsutaan sitä, kun työehtosopimus sitoo sopimuksen solmineita ammatti- ja työnantajaliittoja sekä niiden jäseniä. Yleissitova työehtosopimus on sen sijaan sellainen, jota pitää noudattaa kaikissa toimialalla toimivissa yrityksissä. Tämä tarkoittaa sitä, että myös sellaisen yrityksen, joka ei ole työehtosopimuksen tehneen työnantajaliiton jäsen, pitää noudattaa yleissitovaa työehtosopimusta. Voimassa olevien yleissitovien sopimusten lista on julkinen ja se löytyy Finlexistä.

Jos mietit, mitä työehtosopimusta yrityksessäsi tulisi noudattaa, vastaus siihen löytyy todennäköisesti yrityksesi toimialasta. Vertaa yrityksesi toimialaa työehtosopimuksen soveltamisalaan. Jos et saa selville mitä sopimusta yrityksessäsi pitäisi noudattaa, aluehallintovirastojen työsuojeluviranomaiset ja työmarkkinajärjestöt voivat auttaa sinua selvittämään oikean työehtosopimuksen.

Työehtosopimus ja tilaajavastuulaki

Tilaajavastuulain mukaisesti tilaajan täytyy selvittää, mitä työehtosopimusta tai mitä keskeisiä työehtoja sopimuskumppani soveltaa. Työehtosopimuksen puuttuessa tarvitaan selvitys keskeisistä työehdoista, joita työnantaja käytännössä soveltaa. Keskeisiä ehtoja ovat esimerkiksi työntekijän pääasialliset työtehtävät, palkanmaksukausi, säännöllinen työaika, vuosiloman määräytyminen ja irtisanomisaika.

Tilaajavastuulain mukaan riittävässä tilaajille toimitettavassa selvityksessä noudatettavasta työehtosopimuksesta on selvästi mainittu yrityksessä noudatettavan työehtosopimuksen nimi. Tilaajalle voi siis toimittaa kirjallisen tiedon noudatettavasta työehtosopimuksesta. Työnantaja- tai ammattiliiton nimi ei siis ole tähän tarkoitukseen riittävä tieto, koska liitot ovat neuvotelleet monia eri työehtosopimuksia. Löydät liittojen neuvottelemat työehtosopimukset heidän nettisivuiltaan. Jos olet epävarma siitä, mitä sopimusta yrityksessäsi tulisi noudattaa, käänny liittosi puoleen.

Työehtosopimus Luotettava Kumppani -raportilla

Tilaajavastuulakihan edellyttää myös muiden kuin työehtosopimusselvityksen toimittamista tilaajalle. Jos kaikkia lippulappusia ei halua erikseen toimittaa tilaajalle, voi tähän tarkoitukseen käyttää Luotettava Kumppani -palveluamme. Se koostaa kaikki tarvittavat tiedot yhdelle raportille ja riittää, että toimitat kyseisen raportin tilaajallesi, kymmenen eri paperin sijaan.

Jos yritykselläsi on palkattua työvoimaa, sinun pitää ilmoittaa yrityksesi noudattama työehtosopimus, kun liityt palveluun (Lauran idioottivarmoilla ohjeilla palveluun liittyminen sujuu leikiten). Muutoin raportilla ei voi olla OK-tulkintaa. Muistathan, että tarvitsemme noudatettavan työehtosopimuksen tarkan nimen, jotta voimme lisätä sen raportille. Erona siihen, että toimittaisit selvityksen jokaiselle tilaajallesi erikseen, sinun tarvitsee ilmoittaa työehtosopimus meille vain kerran, jonka jälkeen se näkyy yrityksesi Luotettava Kumppani -raportilla. Mikäli yrityksessäsi ei noudeta jotakin tiettyä työehtosopimuksesta, raportille voi lisätä tiedon siitä, että yrityksessä noudatetaan palkkauksen ja työehtojen osalta työsopimus- ja työaikalain määräyksiä.

Jos työntekijätilanteesi tai noudattamasi työehtosopimus vaihtuu, voit aina ilmoittaa uuden työehtosopimuksen sähköpostitse asiakaspalvelullemme, niin päivitämme tiedon yrityksesi Luotettava Kumppani -raportille.

Tilaajavastuulain selvitykset voi toimittaa tilaajalle monin eri tavoin. Asiakirjat täytyy hankkia eri rekistereistä ja muistaa toimittaa ajallaan tilaajalle. Luotettavalta Kumppanilta tämä onnistuu ilmoittamalla työn tilaajalle, että ajantasaiset tiedot ovat saatavissa sähköisesti suoraan palvelusta.

Lue lisää Luotettavasta Kumppanista


Lue lisää aiheesta