« takaisin

Tiedonantovelvollisuuden päivitykseen liittyvät muutokset palveluissamme

20.9.2019
Verohallinto päivittää urakka- ja työntekijäraporteilla päivitettäviä tietoja 1.1.2020 alkaen. Verohallinnon infosivun aiheesta löydät täältä. Päivitykset aiheuttavat seuraavat muutokset Työmaarekisteriin ja sen käyttöön. Muutokset tulevat käyttöön portaittain, kuitenkin viimeistään alkuvuodesta 2020.

1. Työmaarekisteriin tehtävät muutokset

Työmaan osoitetiedot ovat jatkossa pakollinen tieto.

 • Osoitetiedot pitää lisätä työmaalle heti luomisvaiheessa. Tarkan osoitteen sijasta on työmaan osoitteen voi kertoa myös vapaamuotoisella tekstillä. Postinumero ja postitoimipaikka ovat kuitenkin aina pakollisia.
 • Työmaan osoitteeksi kannattaa merkitä ensisijaisesti sellainen osoite, johon Verohallinto voi tarvittaessa tehdä vierailun, esimerkiksi työmaan toimiston osoite. Tee näin myös silloin, kun työmaa sijoittuu usean postinumeron alueelle.

Urakoiden summa-arvioita ei 1.1.2020 lähtien raportoida Verohallinnolle.

 • Urakkasummia ei siis jatkossa tarvitse myöskään lisätä enää Työmaarekisterin urakoille.
 • Urakkasumman saa jatkossakin lisätä Työmaarekisterin urakan tietoihin halutessaan, esimerkiksi omien urakoiden seurannan helpottamiseksi.

Toteutuneesta laskutuksesta raportoidaan jatkossa vain yksi summa.

 • Työmaarekisterissä muutos näkyy niin, että käyttäjänä sinun ei tarvitse enää valita, lisäätkö laskutiedot maksettuina vai laskutettuina – käytössä on vain yksi vaihtoehto.

Urakoiden sopimustyypeistä pudotetaan pois vaihtoehto Jatkuvaluonteinen kunnossapitotyö. Jatkossa sopimuksen tyyppeinä on käytössä vain urakointi ja työvoiman vuokraus.

 • Samalla sopimuksen päättymispäivämäärä muuttuu aina pakolliseksi tiedoksi.
 • Työmaarekisteriin on jatkossa mahdollista lisätä vain urakointi- ja työvoiman vuokraus -tyyppisiä sopimuksia. Kaikille sopimuksille on lisättävä päättymispäivämäärä.
 • Sopimukset, jotka on lisätty aiemmin kunnossapitotyö-tyyppisinä, kuuluu jatkossa lisätä urakointi-tyyppisinä.

Urakoitsijan yhteyshenkilön puhelinnumero muuttuu aina pakolliseksi tiedoksi.

 • Työmaarekisterin raporteille tiedot puhelinnumeroista haetaan pääosin urakoitsijan itse ilmoittamista tiedoista. Työmaarekisterin käytössä muutos näkyy sopimuskohtaisen yhteyshenkilön tietojen lisäämisessä, joissa puhelinnumero on jatkossa pakollinen tieto.

Verohallinto ei jatkossa ota vastaan raportteja, joissa kerrotaan, että työmaalla ei ole kohdekuukaudella toimintaa.

 • Työmaarekisteristä tehtävässä raportoinnissa tämä tulee näkymään niin, että raportit on mahdollista lähettää vain sellaisilta kuukausilta, joilloin niillä todellisuudessa on jotain raportoitavaa.

Korvaavat ilmoitukset voi jatkossa lähettää 48 kuukauden ajalta, nykyisen 12 kuukauden sisään. Muutos koskee vuoden 2020 alusta lähetettyjä raportteja.


2. Ilmoita-palveluun tehtävät muutokset

Tiedonantovelvollisen, työnantajan ja urakoitsijan yhteyshenkilön puhelinnumero muuttuu aina pakolliseksi tiedoksi.

 • Ilmoita-palveluun lisättävän yhteyshenkilön tietoihin lisättävä puhelinnumero muutetaan tämän myös pakolliseksi tiedoksi. Tätä tietoa käytetään Työmaarekisteristä lähetettävillä raporteilla tiedonantovelvollisen, urakoitsijan ja työnantajan puhelinnumerona.

Työntekijän tietoja raportoidaan jatkossa huomattavasti vähemmän. Verohallinnolle ei enää jatkossa ilmoiteta työntekijän kotivaltiota, puhelinnumeroa, sähköpostiosoitetta, tietoa lähetetyn työntekijän todistuksesta eikä osoitetietoja kotimaassa tai Suomessa.

 • Ilmoita-palvelussa huomattava muutos tehdään vain osoitetietojen keräämiseen. Työntekijän osoitetietoja kotivaltiossa ei ole enää 1.1.2020 alkaen mahdollista ilmoittaa. Työntekijän suomalaista osoitetta käytetään jatkossa vain konsernikorttiasiakkaiden Valttikorttien kotiintoimituksiin.
 • Muiden työntekijän tietojen kerääminen muihin tarkoituksiin jatkuu ennallaan. Tietoja ei kuitenkaan enää ilmoiteta Verohallinnolle.

Käytössä olevat työsuhteen laadut muuttuvat.

 • Työsuhteinen-käsitteen nimi päivitetään muotoon ”palkkaa saava työntekijä”.
 • Palkattomat työsuhteen laadut yhdistetään yhteen vaihtoehtoon, ”henkilö, joka ei saa työstään palkkaa”. Tätä vaihtoehtoa voi käyttää esimerkiksi palkattomille harjoittelijoille ja talkootyöläisille.

Urakoiden sopimustyypeistä pudotetaan pois vaihtoehto Jatkuvaluonteinen kunnossapitotyö. Jatkossa sopimuksen tyyppeinä on käytössä vain urakointi ja työvoiman vuokraus.

 • Samalla sopimuksen päättymispäivämäärä muuttuu aina pakolliseksi tiedoksi.
 • Työmaalle rekisteröityessä on jatkossa mahdollista lisätä vain urakointi- ja työvoiman vuokraus -tyyppisiä sopimuksia. Kaikille sopimuksille on lisättävä päättymispäivämäärä.
 • Sopimukset, jotka on lisätty aiemmin kunnossapitotyö-tyyppisinä, kuuluu jatkossa lisätä urakointi-tyyppisinä.

3. Muutokset kerättyyn dataan

Tiedotamme vielä suoraan niitä yrityksiä, joita muutostarpeet koskevat. Voit kuitenkin nopeuttaa omaa urakkaasi tarkistamalla jo etukäteen, koskeeko joku muutoksista omaa yritystäsi ja muuttamalla tiedot jo etukäteen.

Tietojen täydentäminen: nämä asiat voit tarkistaa ja täydentää jo hyvissä ajoin.

Työmaan osoitetiedot:

Työmaan osoitetiedot tulevat jatkossa olemaan pakollinen tieto. Jos käytät Työmaarekisteriä, tarkista hallinnoimiesi työmaiden tiedot ja täytä osoitetiedot tarvittaessa.

Sopimusten loppupäivämäärät:

Sopimuksen loppupäivämäärä on jatkossa pakollinen tieto. Loppupäivämääräksi voit merkitä arvion ja päivittää sitä tarvittaessa.

Jos käytät Työmaarekisteriä, lisää loppupäivämäärät niille sopimuksille, joilta päivämäärä vielä puuttuu.

Yhteyshenkilön puhelinnumero:

Tiedonantovelvollisen, urakoitsijan ja työnantajan puhelinnumero on jatkossa pakollinen tieto. Tieto haetaan Työmaarekisteristä lähetettäville raporteille Ilmoita-palveluun lisätyn yhteyshenkilön tiedoista.

Varmista Ilmoita-palvelusta, ovatko yrityksesi yhteyshenkilön tiedot ajan tasalla ja lisää puhelinnumero, jos se vielä puuttuu.

Tietojen muuttaminen: nämä tiedot voit muuttaa 22.10. lähtien, kun raportointi vanhan mallin mukaan on päättynyt. Muutamme osan tiedoista myös puolestasi niiltä osin kuin pystymme.

Työntekijöiden työsuhteiden laadut Ilmoita-palvelussa:

Vaihtoehto ”Talkootyö” poistuu käytöstä ja sulautuu vaihtoehtoon ”harjoittelija”, Tämä uusi vaihtoehto saa nimekseen ”henkilö, joka ei saa työstään palkkaa”.

Muutamme tiedot asiakkaidemme puolesta. Halutessasi voit muuttaa tiedot myös itse 22.10. eteenpäin.

Työntekijöiden osoitetiedot:

Työntekijöiden osoitetiedot kotivaltiossa poistuvat työntekijäraporteilta. Samalla tiedot poistetaan myös Ilmoita-palvelusta.

Poistamme tiedot viimeistään 31.12.2019. Muutos ei vaadi toimenpiteitä asiakkailtamme. Ota halutessasi osoitetiedot itsellesi talteen hyvissä ajoin.

Urakoiden sopimustyypit:

Vaihtoehto ”Jatkuvaluonteinen kunnossapitotyö” poistuu käytöstä ja sulautuu vaihtoehtoon ”Urakointi”. Tämä uusi vaihtoehto saa nimekseen ”Urakointi tai kunnossapitotyö”.

Muutamme tiedot asiakkaidemme puolesta. Halutessasi voit muuttaa tiedot myös itse 22.10. eteenpäin.

Toteutuneen laskutuksen tiedot:

Jos olet täydentänyt Työmaarekisteriin sekä Laskutettu että Maksettu -tyyppisiä tietoja, tarkista, kummat tiedot ovat oikein. Merkitse oikea toteutunut laskutus vain toiseen kohtaan ja jätä toinen kohta tyhjäksi. Tee muutoksia vasta 22.10. alkaen, jotta käynnissä oleva raportointi ei häirinny.

Siirrämme kaikki Työmaarekisteriin lisätyt toteutuneen laskutuksen tiedot puolestasi kohtaan Kuukauden toteutunut laskutus. Epäselvissä tapauksissa otamme sinuun yhteyttä ja pyydämme tarkistamaan tiedot.