« takaisin

Kaupparekisteriote Luotettava Kumppani -raportilla

08.12.2016

 kaupparekisteriote_päivitys.jpg

Vuonna 2007 voimaan astuneen tilaajavastuulain tavoitteena on harmaan talouden torjuminen ja reilun kilpailun mahdollistaminen. Tilaajavastuulaki edellyttää, että tilaajan on selvitettävä ennen sopimuksentekohetkeä, että toimittaja on hoitanut lakisääteiset velvoitteensa, esimerkiksi maksanut veronsa ja järjestänyt työterveyshuollon työntekijöilleen. Näiden selvitysten tekeminen edellyttää erilaisten dokumenttien ja selvitysten hankkimista ja arkistoimista. Tarkemman erittelyn tilaajavastuulain edellyttämistä dokumenteista löydät täältä.

Tilaajavastuulain mukaiseen selvitysvelvollisuuteen kuuluu myös kaupparekisteriotteen tarkastaminen. Liikkeen- ja ammatinharjoittajien ei tarvitse kuulua kaupparekisteriin, mutta kaupparekisteriin kuuluminen on kuitenkin tehokkain tapa suojata yrityksen toiminimi.

Luotettava Kumppani -raportin kaupparekisteriote haetaan Patentti- ja rekisterihallitukselta. Tähän asti kaupparekisteriote on päivitetty kaikille asiakkaillemme noin kahden kuukauden välein, jotta tiedot ovat tilaajavastuulain edellyttämällä tavalla alle kolme kuukautta vanhat. Kaupparekisteriote on toki päivitetty asiakkaan pyynnöstä tarvittaessa myös muina ajankohtina, mikäli kaupparekisteriotteen tiedoissa on tapahtunut muutoksia.

Joulukuun 2016 alusta lähtien tarkastamme Suomen Asiakastieto Oy:ltä kerran kuukaudessa, onko asiakkaamme kaupparekisteriotteella tapahtunut muutoksia. Jos muutoksia ei ole tapahtunut, kaupparekisteriotetta ei haeta ja päivitetä PRH:lta uudestaan, vaan Luotettava Kumppani -raportille tulee tiedoksi kaupparekisteriotteen tarkastuspäivämäärä. Jos tarkastuksen perusteella muutoksia kaupparekisteriotteella ei ole tapahtunut, otteen luontiajankohta voi olla vanhempi kuin kolme kuukautta. Näissä tapauksissa Luotettava Kumppani -raportille päivitetään kaupparekisteriotteen tarkastuspäivämäärä.

Raportille tulee uudesta kaupparekisteriotteen päivitystavasta seuraava maininta:

”Jos kaupparekisteriotteen luontiajankohta ja tarkastuspäivämäärä poikkeavat toisistaan, olemme tarkastaneet Suomen Asiakastieto Oy:ltä mainittuna tarkastuspäivämääränä, ettei kaupparekisteriotteen tiedoissa ole tapahtunut muutoksia luontiajankohdan jälkeen.”

Jos kaupparekisteriotteen tiedoissa on tapahtunut muutoksia, Luotettava Kumppani -raportille haetaan Patentti- ja rekisterihallitukselta uusi, päivitetty kaupparekisteriote kuten ennenkin.

Jos haluat kerrata tilaajavastuulakia ja sen edellyttämiä dokumentteja, voit ladata maksuttoman lakioppaamme täältä:

Haluatko tietää lisää tilaajavastuulaista? Lataa ilmainen Tilaajavastuulaki pähkinänkuoreessa -opas tästä.


Lue lisää aiheesta