« tillbaka till första sidan

Valttikortet förnyas 26.9.2022

Sep 26, 2022 9:15:00 AM

 

Vi har lanserat det förnyade Valttikortet den 26 september 2022. Genom förnyelsen vill vi förbättra datasäkerheten och pålitligheten för kortet och förhindra risken för missbruk.

 

Hur förändras Valttikortet?

Det nya Valttikortet tjänar som personkort i enlighet med arbetarskyddslagen och lagen om skattenummer, och fungerar dessutom precis som före för passerkontroll och som intyg över yrkeskvalifikationer. Den största förnyelsen är kortinnehavarens elektroniska identifiering som förbättrar användarens datasäkerhet och pålitligheten på byggarbetsplatserna.

Läs mer om Valttikortet

 

De viktigaste ändringarna i Valttikortet är:

  • Framöver kommer Valttikort att gälla i 3 år.
  • Bekräftelse av Valttikortet kommer att bli ett steg i att ta kortet i bruk. Framöver måste kortinnehavaren verifiera sin identitet och autentisera sig med bankkoder eller mobilcertifikat innan kortet kan tas i bruk. Autentisering blir obligatoriskt från september 2023.
  • I samband med att kortet bekräftas får kortinnehavaren en personlig PIN-kod, som i framtiden kommer att göra det möjligt att använda kortet på nya sätt.
  • Kortets yttre förändras och de nya korten är gröna.
  • I fortsättningen levererar vi bara ett kort.


Uusi_vihreä_kortti_tiedote_SV_900x439

 

Befintliga orange/blåa Valttikort fungerar parallellt med de nya korten åtminstone fram till den 31 maj 2025, om inte kortets giltighetstid upphör tidigare.

Observera att beställningsprosessen har ändrats i samband med förnyelsen. Framöver beställs korten inte längre via Ilmoita utan i den nya Korttjänsten. Så här beställer du Valttikort.

 

Läs mer om förnyelsen av Ilmoita-tjänsten


Läs mer om detta ämne