« takaisin

Mistä tunnistaa hyvän yrityksen?

Maailmassa monta on erilaista yrittäjää – eikä niiden joukosta ole kovin helppoa löytää sitä luotettavinta, pätevintä ja itselle sopivinta yritystä, joka tekisi aikataulussa sen mitä lupaa. Kun viisastenkiviä tai kristallipalloja ei ole olemassa, miten ihmeessä lukemattomien vaihtoehtojen joukosta voi löytää ja tunnistaa hyvän yrityksen?

Mistä tunnistaa hyvän yrityksen

Valitse omaan tarpeeseen sopivin yritys

Ennen kaikkea on tärkeää etsiä yritys, joka on omaan tarkoitukseen sopivin. Taloyhtiön valtavaan putkiremonttiin ei kannata palkata yhden miehen yritystä tai pieneen huoneistoremonttiin ei tarvita valtavan kaliiberin remonttifirmaa. Selvitä siis yrityksen liikevaihto ja työntekijöiden määrä, ne yleensä antavat jonkinlaista osviittaa aiheesta. Pienenkin firman voi kuitenkin ottaa tekemään suurehkonkin remontin, jos sillä on alihankintaketju kunnossa ja riittävästi taloudellista kapasiteettia

On myös tärkeää selvittää, millaista osaamista tai pätevyyksiä tarvitset yritykseltä. Tarvitaanko remontissa esimerkiksi asbestinpurkua tai sähköpätevyyksin varustettua työmiestä. Samalla tavalla monilla muillakin aloilla tarvitaan erikoisosaamista, joka kannattaa selvittää etukäteen.

Hyvä yritys laittaa sovitusta mustaa valkoiselle

Rehellisessä yrityksessä ei aleta kinastelemaan paperitöistä, vaan ollaan valmiita laittamaan sovituista asioista ja suoritetuista maksuista mustaa valkoiselle, toisin sanoen tekemään kirjalliset sopimukset ja antamaan kuitit mukisematta. Tällä varmistat, että yritys hoitaa lakisääteiset velvoitteensa, ja turvaat oman selustasi, kun voit ongelmatilanteissa vedota kirjallisiin sopimuksiin. Sanalliset sopimuksetkin ovat sitovia, mutta niitä on kovin vaikeaa näyttää toteen riitatilanteen syntyessä. Esimerkiksi remonttia tehdessä kannattaa myös tsekata tarkkaan, millaisia asioita sopimukseen kannattaa kirjata.

Hyvä yritys hoitaa taloudelliset ja yhteiskunnalliset velvoitteensa

Varsinkin kun olet tilaamassa arvokkaampaa työtä, kuten remonttia, kannattaa tarkistaa, millä tolalla yrityksen taloudellinen tilanne on. Olisi ikävää, jos yritys joutuisi taloudellisiin ongelmiin kesken urakan tai jopa menisi konkurssiin, sillä silloin remonttisi jää kesken ja menetät myös mahdolliset etukäteen maksamasi rahat.

Vastuullinen ja hyvä yritys maksaa myös veronsa sekä työntekijöiden eläkemaksut. Yritystä, joka ei mielellään kerro Y-tunnustaan tai jolla sellaista ei ole, kannattaa varoa. Taustalla saattaa silloin olla harmaata taloutta tai jopa yrittäjälle aiempien sotkujen takia langennut liiketoimintakielto.

Tarkista yrityksen asiakasarviot ja -referenssit

Kenties tärkein asia yrityksen etsinnässä on tarkistaa, mitä mieltä muut ovat olleet yrityksestä. Tähän on monia tapoja, voit esimeriksi kysyä ystäviltä ja etsiä internetistä vastauksia. Yksi tapa asiakasarvioiden tsekkaamiseen on Zeckit-palvelu, josta löydät kaikki Suomen yritykset taustatietoineen ja asiakasarvioineen. Zeckit tarjoaa yrityksistä laajan taustaselvityksen päätöksenteon tueksi.

Jos yrityksellä ei ole yhtään asiakasarvioita, tai asiakasarviot ja -referenssit ovat kaikki hyvin vanhoja, kannattaa käyttää harkintaa ja yrittää hankkia referenssejä jotakin muuta kautta. Hyvän yrityksen ominaisuuksiin kuuluu, että ne jakavat avoimesti kaikenlaiset palautteet, eivätkä yritä piilotella tai siivoilla pois negatiivisiakaan palautteita, joita ihan kaikille yrityksille väistämättä aina joskus tulee.

Zeckitistä näet myös, onko yritys Luotettava Kumppani. Luotettava Kumppani -yritykset toimivat yhteiskunnallisten velvoitteidensa suhteen läpinäkyvästi, joten niistä on Zeckit-palvelussa saatavilla muita yrityksiä enemmän taustatietoja, esimerkiksi aiemmin mainittu tärkeä tieto yrityksen vastuuvakuutuksesta. 

Lue täältä lisää, kuinka Zeckit auttaa löytämään hyvän yrityksen, tai siirry suoraan alta etsimään ammattilaisia: 

Etsi ammattilaisia Zeckit-haun avulla


Lue lisää aiheesta