« takaisin

Mikä ihmeen asbesti ja miten siitä pääsee eroon?

31.1.2019

Ostitko uuden asunnon ja remonttisuunnitelmasi ovat jo täydessä vauhdissa? Muistathan, että jos asut taloyhtiössä, isännöitsijälle täytyy tehdä remontti-ilmoitus. Ilmoituksen perusteella pätevä isännöitsijä osaa kertoa, tarvitseeko asunnossasi tehdä asbestikartoitus ennen remonttia. Asbestikartoitus koskee yhtä lailla myös omakotitaloasujaa, jonka talo on rakennettu ennen vuotta 1994. Muistathan siis laittaa viralliset asiat rullaamaan hyvissä ajoin, ettei lupia tarvitse odotella sitten, kun remppamies jo seisoo eteisessä.

mikä ihmeen asbesti ja miten siitä pääsee eroon

Mikä ihmeen asbestikartoitus?

Asbestikartoitus tulee tehdä kaikissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa taloissa ennen remontin tai purkamisen aloittamista. Asbestia on käytetty muun muassa rakennuslevyissä, maaleissa, liimoissa, saumalaasteissa, kaakeleissa, tasoitteissa ja muovimatoissa vuosina 1922–1992. Asbesti on syöpää aiheuttava kuitumainen silikaattimineraali, joka on vaaraton ehjissä rakenteissa, mutta käsiteltäessä pölyävä ja vaarallinen. Asbestikuidut läpäisevät hengityselinten suojamekanismit ja varastoituvat keuhkoihin. Oireet asbestille altistumisesta alkavat näkyä yleensä vasta kymmenien vuosien kuluttua.

Asbestikartoitus on tehtävä esimerkiksi ihan vain tapetteja poistaessa, koska liisterissä ja tapettiliimassakin voi olla asbestia. Täältä löydät lisää tietoa asbestikartoittajan etsimisestä.

Jos kartoituksessa löytyy asbestia, purkutyöhön tulee palkata yritys, jolla on lupa tehdä asbestipurkutyötä. Asbestipurkutöiksi luetaan kaikki työ, jossa puretaan, poistetaan tai kuljetetaan asbestia sisältäviä rakenteita ja voidaan näin altistua asbestipölylle.

Mistä löydän yrityksen asbestinpurkuun?

Aluehallintoviraston asbestipurkuluparekisteristä löytyvät urakoitsijat arvioidaan yrityksen hakiessa lupaa. Asbestipurkutyöluvan edellytyksenä on, että yrityksellä on turvalliseen asbestipurkuun tarvittavat laitteet ja välineet sekä niiden huoltotilat. Työsuojelutarkastuksessa selvitetään myös, että urakoitsijan aikaisempi toiminta työturvallisuusmääräysten noudattamisen osalta on ollut nuhteetonta.

Sopivaa asbestinpurkutyöluvat omaavaa urakoitsijaa on näppärää etsiä Zeckit-haun avulla. Hakiessasi yrityksen Zeckitin kautta näet, kuuluuko yritys Aluehallintoviraston ylläpitämään asbestipurkutyöluparekisteriin sekä saat muita hyödyllisiä taustatietoja yrityksestä. Yrityshaun tuloksia voi myös rajata yrityksiin, joilla on asbestipurkutyölupa. Kätevää, eikö?

Lue täältä myös vinkit remonttiyrityksen valintaan


Lähteet:

Aluehallintovirasto

Työsuojelu

 

 

 

Lue lisää aiheesta