« takaisin

Yrityksen konkurssi ei aina näy päällepäin

17.10.2018

Jokin aika sitten törmäsin tietoon, että suosittu tiloja vuokraava yritys oli haettu konkurssiin. No tämä nyt ei ole uutinen, yrityksiä syntyy ja kuolee joka päivä. Selatessani Facebookia silmiini kuitenkin osui kyseisen yrityksen mainos, jossa kerrottiin, että nyt tehdyistä tilavarauksista saisi merkittävän alennuksen – toimi siis nopeasti.

Kaikki jotka tekivät varauksen ja maksoivat tilavaraukseen vaaditun ennakkomaksun eivät luultavasti koskaan saa rahojaan takaisin. He joutuvat myös etsimään uuden tilan suunnittelemalleen tilaisuudelle. Mutta miten on mahdollista, että konkurssissa oleva yritys edelleen mainostaa ja myy palvelujaan?

yrityksen konkurssi ei aina näy päällepäin

Kun yritys menee konkurssiin, konkurssipesälle määrätään pesänhoitaja, joka voi velkojien suostumuksella päättää jatkaa yhtiön liiketoimintaa, mikäli tämä on tarpeen esimerkiksi liiketoiminnan myymiseksi toimivana kokonaisuutena. Näin saattoi olla tässäkin tapauksessa, sillä julkisuudessa kerrottiin, että kyseistä liiketoimintaa yritetään myydä uudelle yritykselle, joka jatkaisi liiketoimintaa ja voisi toteuttaa myös jo tehdyt varaukset. Aina tarinalle ei kuitenkaan löydy onnellista loppua, ja tässäkin tapauksessa yrityksen toiminta loppui.

Saataviaan voi yrittää saada takaisin konkurssipesän pesänhoitajalta

Jos ehdit tilata jotain yritykseltä, joka meni konkurssiin ennen kuin ehdit saamaan tilaamasi tuotteen tai palvelun, voit hakea saataviasi yritykseltä konkurssimenettelyssä. Sinun tulee ottaa yhteyttä konkurssipesän pesänhoitajaan, joka laatii pesäluettelon. Tuomioistuin päättää, raukeaako konkurssi varojen puutteeseen vai jatkuuko se. Jos prosessi jatkuu, voit valvoa menettämiäsi rahoja tekemällä pesänhoitajalle kirjallisen valvontakirjelmän, josta käy ilmi saatavat ja niiden perusteet.

Velkojat saavat pääsääntöisesti maksunsa saataviensa suuruuden mukaisessa suhteessa, jos jaettavat varat eivät riitä kaikkien saatavien maksamiseen.

Pesänhoitajalta saat arvion mahdollisista jako-osuusnäkymistä. Jos saatavasi on muutaman sadan euron luokkaa, sen laskennallinen jako-osuus jää alle 50 euron, jolloin sitä ei jaeta konkurssipesästä. Jako-osuusprosentti määräytyy konkurssiin menneen yrityksen omaisuuden realisointituloksesta suhteessa velkojen suuruuteen. Tämän takia suuret velkojat, kuten verottaja, vakuutusyhtiöt ja pankit, ovat usein etusijalla, jos konkurssipesästä irtoaa jotain jaettavaa.

Turvallisinta onkin tehdä suuret ostokset ja ennakkomaksut aina luottokortilla, jolloin voit konkurssitilanteessa hakea rahojasi takaisin luotonantajalta.

Tarkista yrityksen tilanne ennen ostopäätöstä

Ennen kuin maksat suuria varausmaksuja tai muita maksuja ennakkoon, tsekkaa yrityksen tilanne ilmaiseksi Zeckit-palvelusta.

Yritys joka on konkurssissa, saa palvelussa tulkinnaksi punaisen ruksin, joka kertoo, ettei kyseisestä yrityksestä kannata ostaa mitään, sillä rahasi menevät todennäköisesti kankkulan kaivoon.

konkurssi-1

Saatat törmätä Zeckitissä myös huutomerkkiin yrityksen kohdalla.

huutomerkki

Huutomerkki tulee tulkinnaksi yritykselle, joilla on vero- tai työeläkemaksuja maksamatta tai jos taustalla on velkomustuomioita. Voit tehdä ostoksia yritykseltä, mutta suuret hankinnat kannattaa maksaa erissä tai jälkikäteen, kun olet saanut tilaamasi tuotteen tai palvelun.

 

 

Etsi yritys ilmaisesta Zeckit-palvelusta

 

Lähteet:

Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Konkurssiasiamiehen toimisto


Lue lisää aiheesta