« takaisin

Putkiremonttipäiväkirja, osa 2: Kaakelivalintoja ja muuttohommia

Putkiremonttimme eteni syksyn mittaan ja pääsimme vihdoinkin siihen kivaan osuuteen: valitsemaan kaakeleita ja kalusteita uuteen kylppäriimme. Remontin edetessä myös siitä lähtevä meteli aiheutti yllätyksiä ja muutto pois remontin tieltä tuli eteen.

Putkiremonttipäiväkirja, osa 2: Kaakelivalintoja ja muuttohommia-1

Valintojen maailma

Hyvissä ajoin ennen remontin alkua taloyhtiömme kellaritiloihin rakennettiin mallitila, jossa me asukkaat saimme käydä tutustumassa kaakeleihin ja kylpyhuonekalusteisiin. Mallitila oli niin hieno, että tuntui jopa hieman järjettömältä, että se oli vain tilapäinen rakennelma, joka purettiin pois. Tilaan oli rakennettu aidon näköinen vessa sekä suihku, jossa kaikki laatat ja kalusteet olivat paikallaan. Lisäksi viereiseen huoneeseen oli laitettu näytille erilaisia kylpyhuonekalusteita, joita sai lisämaksusta vaihtaa vakiokalusteiden eli taloyhtiön valitsemien ja maksamien kalusteiden tilalle. Olisimme voineet myös valita rautakaupasta kylppäriimme haluamamme kaakelit ja kalusteet, mutta nämä olisi pitänyt maksaa kokonaan itse.

Mallitilassa käynnin jälkeen suuntasimme urakoitsijan verkkokauppaan, jossa valitsimme kylppärin laattojen värin sekä vahvistimme kalustevalinnat. Mallitila ja verkkokauppa oli näppärä tapa tehdä valinnat, ja oli kiva, että laatat ja kalusteet pääsi näkemään livenä ennen valintaa.

Putkiremontin meteli yllätti

Syksyn mittaan putkiremontti eteni taloyhtiössämme vauhdilla. Ensin remonttiin menivät kellaritilat ja pyörävarastot, joissa tehtiin myös asbestinpurkua. Kun rappumme alakerrassa olevaa taloyhtiön saunaa alettiin remontoimaan, alkoi putkiremontin karu todellisuus myös paljastumaan. Kun saunatilojen kaakeleita piikattiin irti, meteli oli korviahuumaava kolme kerrosta ylempänäkin. Meteli kuulosti lähinnä siltä, kuin joku olisi porannut seinää naapurissa.

Kun remontti paria viikkoa myöhemmin siirtyi viereiseen rappuun seinämme taakse, ei asunnossamme enää pystynyt kommunikoimaan päiväsaikaan muutoin kuin viittomakielellä. Tässä kohtaa päätimme viedä kissamme hoitoon ystäväni luo, jotta se ei joutuisi koko päivää kuuntelemaan kauheaa meteliä. Itse olimme päivät töissä, mutta sääliksi kävi esimerkiksi vanhuksia, jotka olivat päivät pääosin kotonaan.

Vaikka etukäteen olinkin varautunut siihen, että remontista aina lähtee jonkin verran ääntä, niin metelin kovuus kyllä yllätti. Kylpyhuoneiden piikkaamisesta lähtee todella kova ääni, joka kantautuu rakenteita pitkin pitkänkin matkan päähän. Tähän kannattaa varautua henkisesti ennen remonttia ja miettiä, minne voi päivisin mennä viettämään aikaa, jos meteli kotona äityy liian kovaksi.

Kamat kasaan ja kohti uusia unelmia

Vihdoin koitti myös se päivä, kun jouduimme pakkaamaan tavaramme ja muuttamaan pois rappuumme siirtyvän remontin alta. Päätimme ottaa kaikki tavarat mukaamme, sillä ajatuksemme on muuttaa asunnostamme pois lopullisesti. Olisimme joka tapauksessa joutuneet tyhjentämään kaikki tavarat kylpyhuoneesta, keittiöstä, vaatehuoneesta ja olohuoneen seinustoilta, joten kaksiossamme tavaroita olisi voinut jättää käytännössä vain keskelle olohuonetta ja makuuhuoneeseen. Näissäkin huoneissa olisi kuitenkin pitänyt varmistaa, että remontoijat pääsevät käsiksi pistorasioihin ja valaisinten sähköjohtoihin, joten mitään hirveitä barrikadeja tavaroista ei kuitenkaan olisi voinut tehdä.

Mikäli putkiremontissa olevaan asuntoon haluaa jättää tavaraa, ne täytyy suojata hyvin remonttipölyltä. Meidänkin taloyhtiömme rapussa oli hyvissä ajoin ennen muuttoa tarjolla suojausmuoveja ja teippiä, joilla tavarat olisi voinut suojata. Kannattaa kuitenkin huomioida, että putkiremontissa joutuu yleensä tyhjentämään kokonaan vähintään kylpyhuoneen sekä keittiön kaappeja.

Nyt sitten innoissamme odottelemme, että remontissa alkaisi tulla jotakin valmista. Saimme juuri ilmoituksen, että remontin valmistuminen viivästyy hieman, koska remontissa on löydetty kylpyhuoneen lattiarakenteiden sisällä kulkevia lämpöjohtoja, joiden reititykseen on täytynyt tehdä lisätöitä, jotta patterit on saatu toimimaan ja täyttämään nykyajan rakennustekniset vaatimukset. Onneksi kyse on kuitenkin vain muutaman päivän mittaisesta viivästyksestä, joka ei kaada maailmaa, varsinkin kun meillä on evakkoasunnossamme toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus. Remontin alta väliaikaisesti pois muuttaessa kannattaakin huomioida, että remontin valmistuminen saattaa aina erinäisistä syistä viivästyä, joten ei kannata aikatauluttaa asumisjärjestelyjä liian tiukasti.

Putkiremontin valmistumista ja seuraavaa blogia odotellessa voit tutustua esimerkiksi putkiremontin pölynhallintaan.

 

 

Lue lisää aiheesta