« takaisin

Asuntonäyttö edessä? Kiinnitä huomiota näihin

12.1.2021

Asuntonäyttö edessä? Kiinnitä huomiota näihin

Asunnon osto on usein elämän suurimpia hankintoja, joten valintaa tehdessä pohjatyöt kannattaa tehdä huolella. Vaikka virtuaalinäytöt ovat lisääntyneet, hyvin harva tekee asunnon ostopäätöstä pelkästään kuvien tai videon perusteella. Ne voivat kuitenkin olla hyvä tuki asunnon myymisessä. Asunnon katsastaminen paikan päällä onkin järkevää, koska näytöllä pystyy tarkistamaan monia asioita, jotka eivät kuvien tai taloyhtiön dokumenttien kautta välity.

Asunnon kauniista ulkokuoresta ei kannata suin päin hullaantua, sillä asunnon kaunis sisustus harvoin kuuluu kauppaan. Teimme avuksesi näppärät vinkit, jotka auttavat keskittymään asuntonäytöllä oleellisiin asioihin.

Katseet taloon jo pihalla

Olipa kyseessä sitten kerrostaloyksiö, rivitalonpääty tai unelmien omakotitalo, kannattaa jo pihalla katsella tarkasti ympärilleen. Havainnoi esimerkiksi, miltä naapuruston yleisilme vaikuttaa ja ovatko taloyhtiön yhteiset tilat ja piha siistissä kunnossa. Tämä voi kertoa jotakin siitä, miten taloyhtiön tai talon asioita ylipäätään hoidetaan.

Talon pihaan saapuessasi tarkastele itse rakennusta: Miltä rakennus näyttää ulkoa? Missä kunnossa ulkoseinät, katto ja kivijalka ovat? Kiinnitä erityisesti omakoti- ja rivitalossa huomiota myös siihen, mihin sadevedet ohjataan. Sadevedet tulisi ohjata pois kivijalasta, sillä suoraan kivijalkaan tai sen lähelle valuva vesi saattaa aiheuttaa pidemmän ajan kuluessa kosteusongelmia.

Entä kasvaako talon seinien vierustoilla, tai jopa niitä pitkin, kasveja? Seinustoilla olevien kasvien kastelu voi kastella myös kivijalkaa ja seinää pitkin kasvava köynnöskasvi voi vahingoittaa jopa rakenteita. Parasta olisikin, että kukkapenkit ja muut kasvit eivät rehottaisi ihan seinissä kiinni, vaan kauempana pihalla.

Huomio sisäilmaan ja asunnon kuntoon

Tiedäthän sen tunteen, kun ulkoa sisään astuessasi tunnet kaikki hajut hyvin nenässäsi ja kun olet hetken ollut tilassa, et enää tunnekaan nenässäsi mitään erityisiä tuoksuja? Hyödynnä tätä asuntonäytöllä ja käytä heti sisälle tullessasi hetki sen aistimiseen, miltä asunnossa tuoksuu ja onko asunnon ilma raikasta. Mikäli sinusta tuntuu, että asunnon tuulettamisella yritetään peitellä sisäilmaongelmia, kannattaa välittäjältä pyytää näyttöä niin, että asuntoa ei ole tuuletettu.

Tarkista myös, miten asunnon ilmanvaihto toimii: onko esimerkiksi ikkunoissa raitisilmaventtiilit vai tuleeko korvausilma jotakin muuta kautta. Korvausilmaa olisi hyvä tulla jotenkin muutenkin kuin tuuletusikkunoista, sillä muuten ilmanvaihto saattaa imaista korvausilmaa rakenteiden kautta, mikä voi aiheuttaa sisäilmaongelmia.

Silmäile ajatuksella läpi asunnon keittiö, kylpyhuone, lattiat, seinät, ikkunat, ovet ja katto ja kiinnitä huomiota myös pintamateriaalien kuntoon. Ovatko kaapinovet kolhiintuneet tai rakoilevatko kylppärin laattojen saumat? Miltä lattia näyttää? Entä seinät ja listat? Mikäli löydät asunnosta remonttitarpeita, kannattaa tämä ottaa huomioon omaa budjettia miettiessä ja tarjousta tehdessä. Jos havaitset asunnon kunnossa isompia ongelmia, kannattaa näistä kysyä rohkeasti välittäjältä lisätietoja.

Sopiiko asunto sinun tarpeisiisi?

Asuntonäytössä on tärkeää tarkastella asunnon pohjaa ja miettiä, sopiiko asunto omiin tarpeisiin ja elämäntilanteeseen. Koska kuvat usein vääristävät mittasuhteita, asuntonäytössä paikan päällä kannattaa kiinnittää niihin erityistä huomiota.

Mieti esimerkiksi näitä omien mieltymystesi, tapojesi ja elämäntilanteesi pohjalta: Onko keittiössä tarpeeksi laskutilaa? Mahtuuko kylppäriin tarvittavat kodinkoneet? Onko eteinen tarpeeksi tilava arkiaamujesi pukeutumisrumban pyörittämiseen? Onko huoneita tarpeeksi ja voiko niitä tarvittaessa yhdistää tai jakaa? Tarvitsetko useamman wc-tilan? Onko säilytystilaa tarpeeksi tai saako sitä tehtyä lisää? Onko asunnon piha tai parveke sinulle mieluinen ja tarpeeksi tilava?

Kysy rohkeasti asunnon välittäjältä

Muista, että ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä. Kysy välittäjältä rohkeasti kaikkea mitä mieleen juolahtaa, sillä sitä varten hän on paikalla. Taloyhtiön dokumentit kannattaa pyytää nähtäväksi jo ennen näyttöä, jotta voit näytöllä kysyä välittäjältä näistä mahdollisia lisäkysymyksiä.

Jos jokin asunnossa jäi vielä näytön jälkeenkin askarruttamaan ja olisit halunnut käydä katsomassa sitä uudestaan, pyydä rohkeasti välittäjältä vielä toista näyttöä. Välittäjä ja myyjä suostuvat tähän yleensä mielellään, koska tietävät sinun olevan aidosti kiinnostunut asunnosta.

Lue myös vinkit, kuinka löydät ja rahoitat unelmiesi asunnon


Lue lisää aiheesta