« takaisin

Mökki kevätkuntoon – vinkkejä mökkeilyn aloittamiseen talven jälkeen

11.3.2021

Mökin vesikourut kannattaa puhdistaa säännöllisesti

Mökki, vapaa-ajan asunto tai huvila on monille kakkoskoti. Riippumatta siitä, onko mökki koko vuoden käytössä vai ei, tulee rakennuksen kunnosta pitää huolta ympäri vuoden. Vain kesä- ja syksykäyttöön tarkoitetuissa mökeissä on hyvä panostaa erityisesti kunnolliseen syys- ja keväthuoltoon. Suurimman osan mökkiin tehtävistä huoltotöistä voi tehdä itse, kuitenkin varovaisuuden huomioiden. Ympärivuotisessa käytössä olevan mökin huollon voi ajoittaa tasaisemmin tehtäväksi vuoden mittaan, kuten omakotitaloissakin. Kun työt on jaksotettu tasaisesti, töistä ei tule niin suurta urakkaa kerralla. Näin rakennus pysyy aina hyvässä kunnossa ja viihtyisänä.

Lämmitä mökkiä maltilla talven jälkeen

Kun mökille suunnataan pitkän talven jälkeen ja mökki on kylmillään, lämmitys kannattaa aloittaa varovasti. Ennen tulisijojen sytyttämistä on hyvä tarkastaa hormit ja tulipesät mahdollisilta linnunpesiltä, vaurioilta tai roskilta. Sytytä maltilliset tulet, jolloin hormi lämpiää hitaasti eikä rasitu liikaa. Ensimmäisellä lämmityskerralla ei kannata lämmittää tulisijaa hehkuvan kuumaksi, vaan jatkaa lämmitystä myöhemmin uudelleen. Kylmä hormi voi myös puskea savuja sisään. Tätä voi ehkäistä esimerkiksi käyttämällä lämpöpuhallinta tai tohotinta tulipesässä ennen sytyttämistä.

Tarkista lämmityksen yhteydessä mökin paloturvallisuuslaitteet ainakin kerran vuodessa. Talven jäljiltä esimerkiksi palovaroittimissa olleet patterit ovat voineet tyhjentyä. Hormit tulee nuohota vapaa-ajanasunnoissa kolmen vuoden välein. Huolehdi myös, että mökissä on tarvittavat sammutusvälineet, kuten sammutuspeite ja käsisammutin.

Mökin vesihuollon ja rakenteiden tarkistus

Mökin oltua kylmillään talvikauden, on keväällä hyvä muistaa maltti vesien käyttöönotossa. Vesiputkien paineistuksessa on hyvä olla tarkkana, sillä talven aikana putkistoon on voinut tulla vuotoja. Paineen saa tasattua juoksuttamalla vettä hetken aika. Tarkista tässä yhteydessä myös jätevesijärjestelmä ja sen kunto.

Kun mökki on lämpiämässä, voit siirtyä luontevasti ulkopuolisten tarkastusten ja huoltojen pariin. Kurkista mökin katolle ja tarkista ovatko katemateriaalit ehjiä sekä ovatko katolla olevien läpivientien pellitykset ja katteet kunnossa.

Jos katolla on paljon roskaa tai sammalta, on ne myös hyvä poistaa katolta vaurioiden minimoimiseksi. Sammaleen saa pois katolta melko vaivatta tuhkan ja veden sekaisella lietteellä. Katolta on näkyvyys myös sadevesikouruihin, jotka tulee tyhjentää tasaisin väliajoin, jotta sadevedet ohjautuvat oikein katolta pois. Tarkista myös muiden rakennusten kunto. Tee lista tarvittavista huoltotöistä, kuten maalauksesta ja terassien öljyämisestä, niin siihen on helppo palata ja aikatauluttaa huoltotyöt.

Tuuleta tekstiilit ja siivoa mökki huolella

Kun mökki alkaa pikkuhiljaa olemaan lämmin, voit siirtyä sisätiloihin. Tarkista sähkölaitteiden kunto ennen niiden kytkemistä päälle. Avaa sänkyjen peitot ja tuuleta tarvittaessa petivaatteet ja matot. Siivoa mökki kauttaaltaan ja pyyhi tasot ja jääkaappi. Laita tavarat paikoilleen ja nauti uudesta mökkikaudesta!

Jos mökkisi kaipaa pientä päivitystä tai isompaakin remonttia, löydät alta mainiot vinkit, miten mökin remonttia kannattaa lähteä suunnittelemaan.

Lue vinkit mökin remonttiin


Lue lisää aiheesta