« takaisin

Näin teet kylpyhuoneesta toimivan ja viihtyisän

Kylpyhuone on yksi tärkeimmistä huoneista kodissa, ja siksi siihen kannattaa myös panostaa. Tärkeintä kylpyhuonetta suunnitellessa on miettiä, ketkä kylpyhuonetta käyttävät ja mitä toimintoja sinne tarvitaan. Kokosimme tähän postaukseen vinkit, millainen on toimiva ja viihtyisä kylpyhuone ja mitä kaikkea kylpyhuoneen suunnittelussa ja remontoinnissa kannattaa huomioida.

Muista kylppärin ilmanvaihto ja vedeneristys

Kylpyhuonetta suunnitellessa tai remontoidessa tulee muistaa kaksi tärkeää asiaa: ilmanvaihto ja vedeneristys. Pesutilojen seiniin ja lattiaan tulee aina asentaa vedeneristys. Erityistä huomioita vaaditaan riskialttiissa kohdissa kuten lattiakaivon ympäristössä, materiaalien liittymäkohdissa, läpivienneissä, kulmissa ja nurkissa. Kaikki vedeneristystä läpäisevät läpiviennit täytyy tiivistää huolellisesti. Uusia koukkuja ja kiinnityksiä ei kannata siis tehdä huolimattomasti.

Kylpyhuoneen materiaaleja ja rakenteita rasittavat vesihöyry ja vesi, jolloin kosteusvaurioiden riski kasvaa. Vedeneristyksen lisäksi tiloja suojaa hyvä ilmanvaihto, jolloin kylpyhuone kuivuu nopeasti. Uusissa asunnoissa on usein koneellinen poistoilma ja korvausilmaa tulee esimerkiksi kynnysraon välistä. Lattialämmitys kuivattaa myös pintoja ja ehkäisee siten kosteusvaurioita. Suihkuseinä tai -kaappi on myös hyvä valinta estämään veden leviämistä.

Kiinnitä huomiota kylpyhuoneen materiaaleihin

Kylpyhuoneen materiaalivalinnoissa pitää huomioida kosteuden kesto, turvallisuus ja helppohoitoisuus. Sopivia materiaaleja ovat esimerkiksi keraamiset laatat, puupaneelit, lasitiilet ja kivipinnat.

Lattialaatan tulee olla hieman karheapintainen, jolloin se ei ole märkänäkään liukas. Seinälaattojen vaihtoehtona ovat esimerkiksi kosteisiin tiloihin tarkoitetut sisustuslaastit ja mikrosementti. Mikrosementointi kannattaa suosiolla jättää ammattilaisille, sillä amatöörin käsissä siinä piilee kosteusvaurioiden ja mikrobikasvuston riskiKalusteiden tulee kestää kosteutta, jolloin esimerkiksi massiivipuu on hyvä materiaalivalinta. 

Kun valitset remontille tekijää, varmista että urakoitsijalla on riittävästi kokemusta märkätilaremonteista ja vedeneristyksen tekee aina vedeneristäjän sertifikaatin suorittanut henkilö. Täältä löydät vinkit remonttiurakoitsijan valintaan.

Näin teet kylpyhuoneesta toimivan ja viihtyisän
Italialaista designia skandinaaviseen makuun, Novello Craft 2.0 design Stefano Cavazzana

 

Näin teet kylpyhuoneesta toimivan ja viihtyisän Marmorin ja puun yhdistelmä on raikas ja kaunis, Novello Craft 2.0 design Stefano Cavazzana

 

Näin teet kylpyhuoneesta toimivan ja viihtyisän Epäsuora valaistus herättää lempeästi uuteen päivään, Novello Craft 2.0 design Stefano Cavazzana

 

Näin teet kylpyhuoneesta toimivan ja viihtyisän Kun kaikille tavaroille on oma paikkansa, yleisilme on rauhallinen, Novello Libera+ design Gian Vittorio Plazzogna

 

Näin teet kylpyhuoneesta toimivan ja viihtyisän
Käytännöllinen pyyhekoukku on kaunis yksityiskohta, Novello Libera+ design Gian Vittorio Plazzogna

 

Näin teet kylpyhuoneesta toimivan ja viihtyisän
Marmorinen taso, kultaiset hanat ja vetimet tuovat arkeen juhlan tuntua.

 

Näin teet kylpyhuoneesta toimivan ja viihtyisän

Kuvat: Laura Rinta-Jouppi

Lähteet:

Suomirakentaa.fi

Rakentaja.fi


Lue lisää aiheesta