« takaisin

Kaunis laatoitus tuo kotiin ripauksen luksusta

Kaipaako kylpyhuoneesi tai keittiösi uutta ilmettä? Päivittämällä kodin laatoituksen pystyt tekemään ihmeitä pieneenkin tilaan. Vuosittain järjestettävällä Milanon Design Weekillä oli jälleen esillä upeita laatoilla toteutettuja pintoja. Lue vinkit laattojen valintaan ja ammenna inspiraatiota Milanon upeista laattaideoista!

Kaunis laatoitus tuo kotiin ripauksen luksusta

Kaakeleilla saa ihmeitä aikaan

Kylpyhuoneisiin ja wc-tiloihin panostetaan entistä enemmän ja niiden halutaan ilahduttavan arjessa. Kauniilla kaakeleilla tilaan voidaankin tuoda ripaus luksusta. Mosaiikkilaatoilla toteutettu pinta toimii kylpyhuoneen katseenvangitsijana, jolloin muut materiaalivalinnat voi pitää yksinkertaisina. Tilojen toimivuus on tärkeää, joten myös kalusteiden sijoittelulla, materiaaleilla ja valaistusvalinnoilla on suuri merkitys kylpyhuoneen suunnittelussa.

Kun tilaan tehdään erikoisempi laatoitus, kannattaa panostaa ammattitaitoisen laatoittajaan ja varmistaa, että kyseessä on muutenkin hyvä yritys, koska erikoislaatat ovat melko arvokkaita ja vaativat asentajalta tarkkuutta. Erikoislaatoitustöitä teetettäessä pyydä ehdottomasti referenssejä aiemmista töistä, jotta voit arvioida ammattilaisen työnjälkeä aiempien kohteiden perusteella.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kaunis laatoitus tuo kotiin ripauksen luksusta

Laatoilla pystyy tekemään hyvin erilaisia pintoja ja luomaan erilaisia tunnelmia. Tämän hetken rohkein trendi on kukka-aiheiset pinnat, jotka on toteutettu yksityiskohtaisesti pienillä mosaiikkilaatoilla. Laattoja on saatavilla monissa eri sävyissä, ja vain taivas on rajana ideoiden toteutuksessa!

Laattojen valintaan kannattaa käyttää aikaa

Laattojen valinta kannattaa tehdä huolella ja laatoituksen suunnittelu aloittaa ajoissa. Kuvat toimivat hyvänä inspiraationa, mutta laattojen väriin ja pintaan kannattaa aina tutustua liikkeessä, jossa laatan pääsee yleensä näkemään myös osana valmista pintaa. Laattoja valitessa kannattaakin aina ottaa huomioon, että myös saumauslaastin väri vaikuttaa kokonaisuuteen, ja yksittäinen laatta näyttää erilaiselta osana suurta pintaa.

Laattojen käyttöominaisuudet vaihtelevat niiden tiiveyden, pinnan karheuden, koon ja pakkasenkestävyyden mukaan. Yleinen sääntö laattojen valitsemisessa on, että lattialaatan voi kyllä laittaa seinälle, mutta seinälaattaa ei voi käyttää lattialla. Seinälaatat voivat esimerkiksi olla lattialla liian liukkaat, eivätkä ne kestä yhtä paljon rasitusta kuin lattialle laitettavat klinkkerilaatat.

Käyttämällä värejä voi laatoilla tuoda tilan tuntua. Vaalea ja kiiltävä laatta suurentaa, tumma ja mattapintainen puolestaan pienentää. Jotta suuret ja värikkäät kuviot eivät tee tilasta liian levotonta ja pienen tuntuista, kannattaa muu kaakelointi ja sisustus pitää neutraalina ja vaaleana. Yksittäisenä väripilkkuna käytettynä koristekuviot myös nousevat enemmän esiin.

Myös laattojen ladonta vaikuttaa paljon lopputulokseen ja tilan tuntuun. Yleensä yksivärisiä laattoja käytetään vaakaladontana ja koristekuvio tehdään seinälle pystyyn. Vaakaladonta avartaa tilaa ja pystyladonta puolestaan korottaa, joten myös näin tilasta saadaan avaramman tuntuinen.

Laatoituksen huolto

Kun laatoitustyö on tehty, on ensimmäisen puhdistuksen aika. Irtonainen lika poistetaan lakaisemalla ja puhdistukseen käytetään hapanta tai alkalista puhdistusliuosta. Keraamisen laattapinnan päälle jää sementtiliimakerros, joka sitoo likaa. Uusi laatoituspinta tulee tämän takia puhdistaa hyvin happamalla puhdistusaineella.

Jos lika vaatii happaman puhdistusaineen käyttöä, on laatoitus ensin kasteltava, jotta saumat “kyllästyvät” vedellä. Happaman puhdistusaineen käytön jälkeen pinnat pitää huuhdella perusteellisesti.

Ylläpitopuhdistukseen riittää yleensä lämmin vesi, johon on lisätty yleispuhdistusainetta. Pinnat tulisi puhdistaa säännöllisesti esimerkiksi viikoittain. Tiheämpi puhdistus voi olla tarpeen, jos tilaa käytetään paljon ja sinne kulkeutuu ulkoa esim. hiekkaa. Kun huolehdit puhdistuksesta, saat nauttia kaakelien kauneudesta pitkään.

Etsi ammattitaitoinen tekijä laatoitukselle Zeckit-palvelusta:

 

Hae yrityksiä

 

 

Lähteet:

Pukkila

 

Lue lisää aiheesta