« takaisin

Viisi vinkkiä kesämökin kunnostamiseen

14.6.2018

Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 kaikkiaan 502 900 kesämökkiä. Voisi siis sanoa, että suomalaiset ovat mökkikansaa. Mökkielämä on muuttunut vuosien varrella, sillä nykyisin mökille mennään rentoutumaan arjen kiireistä, ja harva kaipaa työleiriä mökillä. 

Mitä mökillä sitten kannattaa ja voi teettää ulkopuolisella ja mitä hommia voisi tehdä itse? Tässä muutama vinkki kesämökin kunnostamiseen.

Viisi vinkkiä kesämökin kunnostamiseen

1. Mieti mistä pidät ja tee sitä

Mökkipuuhailun kuuluu olla kivaa eikä pakkopullaa.  Toinen nauttii kukkien ja istutusten laittamisesta, toinen haluaa keskittyä kirjan lukemiseen laiturilla. Panosta siis siihen mistä nautit.

2. Palkkaa ammattilainen

Oli sitten suunnitelmissa mökin remontointi tai tehosiivous, luota ammattilaisen taitoon. Ammattilaisen valitseminen voi olla vaikeaa pelkästään yrityksen omien nettisivujen avulla. Jos teetät remontin, johon kuuluu esimerkiksi sähkötöitä tai asbestinpurkua, on myös syytä varmistua siitä, että valitsemallasi yrityksellä on työhön tarvittavat pätevyydet. Tutustu yrityksen taustoihin ja pätevyyksiin. Näin saat varmuutta valintaan, ja unelmien mökki on kohta totta. Lue täältä lisää vinkkejä remonttiyrityksen valintaan.

Muistathan myös, että mökillä teetettävistä töistä saa kotitalousvähennystä.

3. Ole ajoissa liikkeellä

Mökin kunnostamisen ja pihan laittamisen suunnittelu kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin. Jos pyydät tarjousta pihaistutuksista kesäkuussa, niin toteutus onnistuu todennäköisesti ensi kesänä. Parhaat tekijät varataan ajoissa, ole siis valppaana!

4. Panosta siivoukseen

Perusteellinen siivous on tarpeen mökeillä, joilla vietetään aikaa vain kesäkuukausina, sillä hiiret ja myyrät ovat saattaneet tehdä tuhoja talven aikana. Varustaudu hengityssuojaimella ja suojahanskoilla varmuuden vuoksi välttyäksesi mahdolliselta myyräkuumeelta. Tyhjennä hiirenloukut, imuroi ja pyyhi pinnat kostealla. Kanna vuodevaatteet ja tekstiilit ulos tuulettumaan. Samalla näet, jos hiiret ovat pilanneet tekstiilejä. Tarkasta sähkölaitteiden johdot, ettei niistä ole nakerrettu palasia. Myös ulkorakennukset kannattaa käydä läpi ja puhdistaa pinnat. Jos tätä jo lukiessa nousi tuskanhiki, palkkaa siivousalan ammattilainen ja nauti kesästä lepotuolissa levähtäen.

5. Polta pihajätteet

Kuolleet kasvit ja risut voi polttaa haja-asutusalueilla, kunhan huolehtii, ettei tuli pääse leviämään. Pidä sammutusvesi lähellä. Polta pieni määrä kerralla, niin tulta on helpompi hallita. Ennen tikun sytyttämistä tarkasta mahdolliset metsäpalovaroitukset. Kasvijätteet ja risut voi myös kompostoida tai toimittaa jäteasemalle.

Ja jos työleiri tympäisee, etsi ammattilaisia täältä:

Etsi yritys ilmaisesta Zeckit-palvelusta

 


Lue lisää aiheesta