« takaisin

Vanhasta uutta – Vinkit vanhan talon uudistamiseen

Vanhasta uutta – Vinkit vanhan omakotitalon uudistamiseen

Moni haaveilee vanhasta rintamiestalosta, jonka voisi kunnostaa unelmiensa kodiksi. Vanhaa taloa tai asuntoa remontoidessa saattaa kuitenkin aina tulla eteen yllätyksiä. Lattiat ja seinät ovat voineet muuttua kieroiksi ajan saatossa, jolloin uusien lattiapintojen laittaminen on haastavampaa. Eteen voi myös tulla ihania yllätyksiä, kuten esimerkiksi hyväkuntoinen lankkulattia muovimaton alta. Useamman vanhan asunnon pintaremontoinut Tuija kertoo parhaat vinkkinsä vanhan asunnon uudistamiseen.

Remonteissa innolla ja luovuudella pääsee pitkälle

Itseoppinut remontoija Tuija toimii päätyönään ensihoitajana. Asuntojen remontoinnit hän aloitti kymmenisen vuotta sitten vuokrattuaan vanhan omakotitalon itselleen. Asunto sai uudet pinnat YouTubesta löytyneiden ohjeiden avulla. Lopputulos oli mieleinen ja siitä kaikki lähti.

Kuva: Aukot laminaattiin tehtiin sapluunan avulla

Jälkeen– Hektisen ambulanssityön ohessa remontointi tuo mukavaa vastapainoa. Aloitin maalauksista, sitten harjoittelin tekemään kuivan tilan laatoituksia ja myöhemmin olen asentanut myös laminaatteja ja tehnyt listoituksia. Kaiken voi oppia, kun on intoa. Itse tekemällä voi myös säästää sievoisen summan, Tuija kertoo.

Remonttia tehdessä eteen voi tulla tilanteita, joissa tarvitsee esimerkiksi leikata tai työstää jotakin materiaalia, esimerkiksi laminaattia. Ammattilaisella löytyisi tähän heti oikeat koneet, mutta luovuutta käyttämällä voi keksiä vaihtoehtoisen ratkaisun.

– Remontoimassani kohteessa, jossa laminaattiin piti saada aukkoja pattereita varten keksin piirtää paperista sapluunat, joiden avulla sain leikattua samankokoiset palat kustakin laminaattilevystä, Tuija sanoo.

Aloita remontti tutustumalla taloon

Jos olet innostunut remontoimaan kotisi seiniä tai lattiapintoja talon rakennusajan hengen mukaisesti, aloita työt tutustumalla talon alkuperäisiin materiaaleihin. Myöskään asbestikartoitusta ei vanhassa talossa kannata unohtaa, jotta purkutöissä suojaudutaan asianmukaisesti.

– Ota huomioon lähtötilanne materiaalivalintoja tehdessäsi. Esimerkiksi seinän nykyinen materiaali vaikuttaa siihen, mitä siihen voi laittaa päälle. Säilytä myös talon henki ja valitse tapetit ja muut materiaalit vanhaa kunnioittaen, Tuija vinkkaa.

Kuva: Tapetit ennen ja jälkeen 

Tapetit ennen ja jälkeen -1Moniin työvaiheisiin löytyy ohjeet YouTubesta, esimerkiksi Remontti-Reiskan videoista Tuija on saanut hyviä vinkkejä. Valmistaudu siihen, että virheitä voi sattua ja aikaa saattaa kulua paljon enemmän kuin ammattilaisella menisi samaan työhön. Harrastusmielessä remontointi voi kuitenkin olla hyvin mielekästä puuhaa.

– Olen ollut tekemässä pintaremontteja omakotitaloihin ja kerrostaloihin. Vanhin kohde oli yli sata vuotta vanha suojelukohde. Siinä piti harkiten valita materiaalit, kun kaikki oli tarkasti määritelty. Omassa kodissani olen maalannut seinäpintoja useita kertoja. Saan hyviä vinkkejä ja inspiraatiota televisio-ohjelmista, kuten Huvila ja Huussista. Katson oikeastaan vain remonttiaiheisia ohjelmia. Facebookista löytyy myös useita remonttiaiheisia ryhmiä, joissa voi kysyä neuvoja, Tuija vinkkaa.

Ammattilainen töihin märkätiloihin

Jotkin osat remontista kannattaa jättää ammattilaisille, jotta ikäviä yllätyksiä ei tule vahingon sattuessa esimerkiksi vakuutusyhtiön kanssa.

– Märkätiloihin tehtävissä uudistuksissa käytän aina ammattilaisia, koska esimerkiksi vedeneristyksen tekemistä varten pitää olla sertifioitu ammattilainen. Vakuutus ei myöskään korvaa, jos epäpätevä tekijä on tehnyt vesieristykset, Tuija sanoo.

Kuva: Remontoidun kodin terassilla on kiva köllötellä (juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Jälkeen4-1

Monessa tapauksessa ammattilaiselta voi löytyä arvokkaita välineitä ja työkaluja, joita ei yhden remontin takia kannata lähteä hankkimaan itselleen.

– Omakotitalossani teetätin valokateterassin ammattilaisilla, koska minulla ei ollut nostolavaa. Samoin pihakivetykset teki urakoitsija, jolla oli esimerkiksi kivileikkuri.

Jos remonttia tehdessä tuntuu, että kaipaisit ammattilaisen apua, voit etsiä sellaisen esimerkiksi Zeckitistä.

Etsi ammattilaisia Zeckit-haun avulla


Lue lisää aiheesta