« takaisin

Vaatekaappi kuntoon: kierrätä vaatteet ja ylläpidä järjestys

18.1.2019

Saitko lomalla viimein aloitettua tavaroiden ja vaatteiden karsimisen? Tai haluaisitko kovasti saada kaappeihisi järjestystä, mutta se tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta?

Ammattijärjestäjä ja Kodin Kevennys -yrityksen omistaja Tarja Kapp kertoo blogissamme vinkit, joiden avulla onnistut ikuisuusprojektissasi ja pidät vaatekaappisi kunnossa – pysyvästi.

Vaatekaappi kuntoon kierrätä vaatteet ja ylläpidä järjestys

Kierrätä vaatteet fiksusti

Ammattijärjestäjä Kapp kannustaa lahjoittamaan vaatteet hyväntekeväisyyteen myymisen sijaan.

– Ehjät ja myyntikuntoiset vaatteet kannattaa lahjoittaa jollekin hyväntekeväisyysjärjestölle (esim. SPR:n Kontti-tavaratalot, Fida, Kierrätyskeskus). Vaatteiden myyminen vaatii aikaa, paljon työtä ja järjestelyjä ja riskinä on, että lopputuloksena on vain kasseittain vaatteita, jotka jäävät ikuisesti odottamaan uutta elämäänsä kaapin takanurkkaan. Joitain kalliimpia merkkivaatteita voi toki yrittää myydä netti- ja somekirppareilla tai vaikka Emmyn kautta, Kapp vinkkaa.

Jos vaatteet ja tekstiilit ovat kuluneita ja huonokuntoisia, ne eivät luultavasti mene kaupaksi hyväntekeväisyysjärjestöjen myymälöissä. Mutta ei huolta, niillekin löytyy käyttöä.

– Huonokuntoiset vaatteet voi viedä tekstiilikeräykseen, joita järjestävät useat eri ketjuvaateliikkeet kauppakeskuksissa. Myös joissakin SOL-pesuloissa on tekstiilikeräys, ainakin pääkaupunkiseudulla. Vanhat lakanat, peitot ja pyyhkeet voi kierrättää esimerkiksi eläinsuojeluyhdistyksille. Ne hyödyntävät käytettyjä vuode- ja liinavaatteita eläinten alustoina, Kapp neuvoo.

Rähjäiset tekstiilit voi myös laittaa sekajätteeseen, josta ne päätyvät hyötykäyttöön.

– Sekajätteisiin laitetut huonokuntoiset vaatteet eivät suinkaan päädy kaatopaikalle, vaan ne hyödynnetään jätevoimalassa sähkön ja kaukolämmön tuotannossa, Kapp kertoo.

Ammattijärjestäjä ja Kodin Kevennys -yrityksen omistaja Tarja KappAmmattijärjestäjä ja Kodin Kevennys -yrityksen omistaja Tarja Kapp

Älä anna kaapin lipsua takaisin kaaokseen

Kun vaatekaapin sisältö on saatu siivottua ja karsittua, on ylläpidon aika. Kuinka kovalla vaivalla aikaan saadun järjestyksen saisi ylläpidettyä?

– Kuten muillakin kodin tavaroilla, niin myös vaatteille pitäisi olla ikioma, määritelty paikkansa kotona. Vaatteita on useita erilaisia kategorioita, jotka on hyvä tiedostaa ja miettiä etukäteen vaatesäilytystä suunniteltaessa. On työvaatteita, kotoisia löhöilyvaatteita, liikunta- ja urheiluvaatteita, juhlavaatteita ja tamineita teatteri- ja kulttuuririentoihin.

On puhtaita vaatteita ja on likaisia vaatteita, mutta sen lisäksi meillä kaikilla on myös puolipitoisia vaatteita. Niillekin pitäisi olla oma paikka järjestettynä, vaikka muutama koukku seinässä makuuhuoneen oven takana. Puolipitoisten vaatteiden säilytyspaikan tulisi olla helppo ja kätevä käyttää ja sijaita juuri siellä, missä vaatteet yleensä riisutaan pois päältä – muuten ne ajautuvat kasoihin tuolin selkämyksille tai lattioille, Kapp neuvoo.

Ota vaatteiden pyykkääminen osaksi järjestyksen ylläpidon rutiineja.

– Likapyykille pitäisi myös olla oma, selkeä paikkansa. Jos harrastaa pyykinpesua tekstiilit lajiteltuina värin ja pesulämpötilan mukaan, on tuo lajittelu helpointa tehdä jo siinä vaiheessa, kun vaatteet laitetaan pyykkiin. Pyykkikoreja voi siis tarvita useampia. Jos perheen teinien huoneiden lattioille kasautuu likapyykkikasoja, niin helpotus voi löytyä teinin huoneeseen vietävästä kivannäköisestä ja sisustukseen sopivasta ikiomasta pyykkikorista, Kapp sanoo.

Oikeaoppinen säilytys auttaa arjen rumbassa

– Vaatteiden säilytyksessäkin yksinkertaisuus on valttia. Vaatetangoilla roikkuvat henkarit ovat helpompia käyttää kuin hyllyihin pinotut kasat. Kun henkareilla säilyttää vain yhden vaatteen per henkari, pystyy yhdellä silmäyksellä näkemään koko vaatevalikoimansa. Hyllyjen käytettävyyttä taas helpottaa, kun hyllyvälin korkeudesta korkeintaan 2/3 on täytetty vaatteilla, Kapp neuvoo.

– Suomalaisten vaatekaapit ja vaatehuoneet ovat usein todella pimeitä ja huonosti valaistuja. Hyvä valaistus auttaa järjestyksen ylläpidossa. Nykyään on saatavilla esimerkiksi led-valonauhoja, joita voi itse liimata lisävalaistukseksi vaatesäilytystilaan. Järjestyksen ylläpitoa makuuhuoneessa voi kohentaa sillä, ettei sijoita huoneeseen yhtään tuolia – ne kun tuppaavat sieppaamaan kaikki vaatteet syliinsä, Kapp vinkkaa.

Jos ammattijärjestäjän palkkaaminen tuntuu ajankohtaiselta, muistathan että se on kotitalousvähennykseen oikeuttavaa palvelua. Tämä tarkoittaa, että voit saada 50 prosenttia palvelun hinnasta hyvitettyä verotuksessa, kunhan vain muistat ilmoittaa kulun veroilmoituksessa. Verovähennyksen saamisen ehtona on myös, että valitsemasi yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Täältä voit lukea lisää kotitalousvähennyksestä, muun muassa mistä selvität, saatko yrityksen palvelusta kotitalousvähennyksen.

Lue myös vinkit vaatekaapin järjestämiseen.

 

 

 


Lue lisää aiheesta