« takaisin

Vaatekaapit järjestykseen ammattilaisen avulla

5.10.2018

Tuntuuko, että vaatekaappisi pullistelevat tavaraa, ja silti ikinä et löydä mitään päälle pantavaa? Vaatteita vain kertyy, ja niiden läpi kahlaaminen tuntuu ylitsepääsemättömältä urakalta. Et ole yksin ajatustesi kanssa. Ammattijärjestäjä ja Kodin Kevennys –yrityksen omistaja Tarja Kappin neuvoilla pääset vaatekaapin herraksi ja arkesi helpottuu.

Vaatekaapit järjestykseen ammattilaisen avulla

Tee tutkimusretki vaatekaappeihisi

Suomalaisissa kodeissa on yleisesti ottaen varsin suuria määriä vaatteita säilöttynä. Kun vaatekaapit pursuilevat, ei sieltä todellakaan voi löytää itselleen päälle pantavaa – kukaan ei hahmota kaaoksen ja sekamelskan keskeltä yhteensopivia asukokonaisuuksia.

"Vaatteiden kokonaisvaltainen inventointi ja lajittelu auttaa hahmottamaan kaiken omistamansa. Usein asiakas samalla itsekin havahtuu siihen, että hänellä on vaikkapa sukkia niin paljon, että niitä riittäisi armeijan komppanialle. Vaatteita asiakkaiden kanssa läpikäydessämme löytyy usein kasseja, joissa on uusia vaatteita vielä kiinni olevine hintalappuineen. Kuitti kertoo, että vaatteet on hankittu jo kauan sitten – niitä ei vain koskaan ole otettu käyttöön.

Vaatepaljouden hallinnassa on tärkeää myös tukkia uusien vaatteiden jatkuva kotiin rantautuminen. Pelkkä ALE ei ole riittävä syy hankkia uusia vaatteita. Vaatteita tulisi ostaa vain todelliseen tarpeeseen. Pukeutumisneuvojan käyttäminen on hyvä ratkaisu virheostosten välttämiseen. Hänen avullaan voi pitkällä aikavälillä koota itselleen yhteensopivan ja muunneltavan puvuston. Monista vaatekaupoista voi varata pukeutumisneuvojan avukseen ilmaiseksi", Kapp vinkkaa.

Kutsu ammattijärjestäjä apuun

"Ammattijärjestäjä auttaa asiakastaan ihan konkreettisesti käymään läpi vaatevarannot vaatekappale kerrallaan. Inventoimme yhdessä asiakkaan kanssa vaatekaapit ja pyrimme heti poimimaan joukosta pois ne vaatteet, joita asiakas ei ole enää vuosiin käyttänyt, samoin kuin rikkinäiset, väärän kokoiset ja -malliset ja ne vaatteet, joista aika on ajanut ohi", Kapp kertoo.

"Ammattijärjestäjä rohkaisee asiakastaan kyseenalaistamaan säilyttämisen tarvetta ja kannustaa asiakastaan uskomaan, että "ilman tätäkin pärjää". Ammattijärjestäjä myös motivoi asiakastaan elämään tässä hetkessä – sitten kun -vaatteita on turha säilyttää hylly- tai tankometreittäin. Usein ammattijärjestäjänä joudun myös lempeästi hillitsemään asiakkaan luovuutta. Vanhoille rikkinäisille vaatteille ei ehkä kannata yrittää loputtomasti keksiä uusia käyttötarkoituksia tai suunnitella vaativia korjaustoimenpiteitä isoille vaatemäärille, jos elämässä sattuu olemaan paljon muutakin tekemistä, kuten vaativa työ ja ruuhkavuodet", Kapp kertoo.

"Ammattijärjestäjän käyttäminen apuna vaatteiden karsimisessa helpottaa ja nopeuttaa raivausprosessia. Monet asiakkaat kertovat, että ulkopuolisen, vaatteisiin ja tavaroihin ilman tunnesidettä suhtautuvan ammattilaisen kanssa asiakas alkaa itsekin nähdä omat vaatteensa objektiivisemmin ja päätöksenteko helpottuu", Kapp sanoo.

Ammattijärjestäjien palvelut kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin. Lue täältä lisää kotitalousvähennyksen tekemisestä. Ammattilainen on vaitiolovelvollinen ja työ on luottamuksellista, joten voit huoleti pyytää apua kaikenlaisten kaaosten kesyttämiseen.

 Lue myös vinkit vaatteiden kierrätykseen ja järjestyksen ylläpitämiseen

 

 

Lue lisää aiheesta