« takaisin

Oletko remontoimassa ennen vuotta 1994 rakennettua taloa? Asbestin kanssa et voi olla liian varovainen

29.6.2017

Asbestia käytettiin yleisesti rakennusmateriaaleissa vuosina 1922–1992. Asbestia on käytetty muun muassa maaleissa, liimoissa, rakennuslevyissä, ilmastointikanavissa, muovimatoissa, saumalaasteissa, kaakeleissa, tasoitteissa, kiinnityslaasteissa, ovissa, putkieristeissä ja julkisivumateriaaleissa.

Työsuojelulainsäädäntö uudistui vuoden 2016 alussa niin, että kaikissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa rakennuksissa on teetettävä asbestikartoitus remonttiurakoiden yhteydessä. Tällä halutaan suojella remontin toteuttavia työmiehiä sekä asukkaita asbestipölyltä.

Oletko remontoimassa ennen vuotta 1994 rakennettua taloa? Asbestin kanssa et voi olla liian varovainen

Asbesti on syöpää aiheuttava kuitumainen silikaattimineraali, joka on vaaraton ehjissä rakenteissa mutta käsiteltäessä pölyävä ja vaarallinen. Asbestikuidut läpäisevät hengityselinten suojamekanismit ja varastoituvat keuhkoihin. Oireet altistumisesta alkavat näkyä yleensä vasta kymmenien vuosien kuluttua.

Realia Isännöintiin kuuluvan Espoon Isännöinti Oy:n vastaava isännöitsijä Tero Harju kertoo, kuinka asbestin kanssa tulee toimia remonttia suunniteltaessa.

  1. Ilmoita isännöitsijälle, kun haluat tehdä remonttia. Kerro minkälaista remonttia olet suunnitellut ja kysy, tarvitseeko tässä tapauksessa tehdä asbestikartoitus.
  1. Asbestikartoitus pitää tehdä aina, jos puretaan rakenteita. Tämä koskee jopa tapetin poistoa. Vanhan tapetin liisterissä tai liimassa voi olla asbestia. Seinätasoitteissa on myös käytetty asbestia, eli jos esimerkiksi seinästä halutaan hioa vanha maali uuden maalin alta pois, pitää asbestikartoitus teettää. Laki on tässä kohtaa näin tarkka, koska vielä 1990-luvun alussa oli myynnissä rakennusmateriaaleja, joissa käytettiin asbestia.
  1. Tee remontti-ilmoitus kirjallisesti, jonka isännöitsijä tarkastaa ja hyväksyy tai pyytää tarvittaessa lisäselvityksiä. Tässä tulee olla tarvittaessa asbestikartoituksen tulokset liitteenä. Isommat remontit, kuten esimerkiksi kylpyhuoneremontit, hyväksyy taloyhtiön hallitus. Isommissa remonteissa pitää olla myös ulkopuolinen valvoja osakkaan kustannuksella. Pienemmissä remonteissa riittää kirjallinen remontti-ilmoitus.
  1. Remonttisuunnitelman hyväksymisessä voi mennä tovi, jos siihen tarvitaan taloyhtiön hallituksen hyväksyntä ja asbestikartoitus on teetettävä. Ota isännöitsijään yhteyttä mahdollisimman ajoissa.
  1. Mahdollinen asbestipurkutyö tehdään suojatussa tilassa niin, ettei pöly pääse leviämään. Työn suorittavat tehtävään koulutetut ammattilaiset yrityksestä, jolla on asbestipurkutyölupa.

Löydät pätevän tekijän asbestikartoitukseen ja asbestipurkutyöhön Zeckit-palvelusta. Palvelusta näet, mitkä yritykset kuuluvat Aluehallintoviraston ylläpitämään asbestipurkutyöluparekisteriin, sekä muita hyödyllisiä taustatietoja yrityksistä päätöksenteon tueksi.

Hae yrityksiä

 

 

Lue lisää aiheesta