« takaisin

Näin autat pienyrittäjää koronaviruskriisin keskellä

18.3.2020

Kansainväliseksi pandemiaksi yltynyt koronavirus vaikuttaa tällä hetkellä lähes kaikkien suomalaisten arkeen. Jotta virus ei leviä hallitsemattomasti ja ylikuormita terveydenhuoltoa, on tärkeää, että ihmiset rajoittavat liikkumista ja kokoontumista. Tämä tuntuu monista meistä varmasti tylsältä, mutta yrittäjät se ajaa pahaan ahdinkoon. Ravintolat, kahvilat ja hotellit tyhjenevät, kuntosalit menevät kiinni ja varattuja aikoja palveluihin perutaan, koska ihmiset eivät halua liikkua ulkona turhaan. Varsinkin pienyrittäjät ovat todella pulassa.

Kokosimme tähän postaukseen vinkit, miten voit omilla valinnoillasi auttaa suomalaisia pienyrittäjiä tässä tukalassa tilanteessa ja samalla varmistaa, että Suomi yhteiskuntana selviää koronaepidemian aiheuttamasta talouskriisistä mahdollisimman kuivin jaloin.

Näin autat pienyrittäjää koronaviruskriisin keskellä

1. Tilaa kotimaisista nettikaupoista

Nettishoppailu on muutenkin nykypäivänä suosittua, mutta nyt jos koskaan kannattaa suosia etenkin kotimaisten yritysten nettikauppoja. Jos mahdollista, suosi myös kotimaassa valmistettuja tuotteita, sillä niiden tuotannolla on suuri vaikutus työllisyyteen ja myös verotuloihin.

Jos olet suunnitellut tekeväsi esimerkiksi kodin tavaroiden tai vaateiden hankintoja lähiaikoina, on aika suunnata tekemään löytöjä suomalaisyrittäjien nettikauppoihin. Suomessa myydään ja myös valmistetaan edelleen hyvin laajasti kaikenlaista tavaraa, eivätkä hinnatkaan välttämättä aina ole kovin paljoa korkeampia kuin ulkomaisissa nettikaupoissa. Esimerkiksi Suomalaisen työn liiton nettisivuilta voit etsiä tietoa suomalaisista yrityksistä ja nettikaupoista.

2. Piipahda pienessä kivijalkaliikeessä

Tungosta ja kokoontumista on nyt syytä välttää, mutta mitä jos piipahtaisit pienessä kivijalkaliikkeessä ostoksilla, kampaajalla tai vaikkapa hierojalla? Pienten liikkeiden pitäjät ja palvelualojen pienyrittäjät kärsivät tällä hetkellä paljon asiakaskadosta, joten näissä liikkeissä käydessä on nyt hyvin epätodennäköistä joutua tungokseen. Päin vastoin saatat olla päivän ainut asiakas!

Monet yrittäjät huolehtivat nyt myös todella tarkasti asiakkaidensa hyvinvoinnista desinfioimalla pintoja ja välttämällä vähänkään kipeänä töihin tulemista, joten piipahda käymään vain, jos itse olet aivan varmasti terveenä. Tässä kuin kaikessa muussakin ulkona liikkumisessa on nyt tietenkin tarpeen käyttää tervettä järkeä sekä huolehtia hyvin omasta hygieniasta ja käsien puhtaudesta.

3. Osta lahjakortteja

Voisitko ostaa itsellesi tai läheisellesi lahjakortin johonkin palveluun käytettäväksi myöhemmin, kun koronaepidemia on ohi? Tai voisitko tilata vaikkapa kukkia ystäväsi ovelle? Tämä on konkreettinen tapa auttaa yrittäjiä saamaan tuloja nyt, kun asiakasvirta on tyrehtynyt. Samalla voit ilahduttaa vaikkapa läheistäsi kivalla lahjalla. Tietysti on olemassa riski siihen, että yritys ei selviäkään talouskriisistä ja lahjakortti jää käyttämättä, joten kannattaa harkita, millaisen summan itse on valmis "riskisijoittamaan". 

4. Teetä remontti

Nyt kun vietät tavallista enemmän aikaa kotona, niin sinulla varmaan on myös aikaa katsella ympärillesi ja suunnitella tulevaa. Näyttääkö siltä, että kotisi kaipaisi pientä päivitystä? Remontin teettäminen ei vaadi sen suurempaa kokoontumista tai menemistä väenpaljouksiin, joten se on hyvä tapa tukea pienyrittäjiä ja Suomen taloutta. Lue täältä vinkkimme remonttiyrityksen valintaan.

5. Tilaa ravintolaruuat kotiin

Ravintolat ovat nyt suurissa vaikeuksissa, kun ihmiset viettävät päivänsä kotona. Voit tukea suosikkiravintoloitasi tilaamalla ruokaa kotiin esimerkiksi etäpäivän lounaaksi tai viikonlopun herkkuillalliseksi, jotka olet yleensä tottunut syömään ravintolassa. Näin voit osaltasi auttaa, että suosikkipaikkasi ovat olemassa vielä koronaepidemian jälkeenkin.

6. Maksa laskut ajoissa tai jo ennen eräpäivää

Tähän voivat vaikuttaa sekä yksityishenkilöt että yritykset ja muut organisaatiot. Jos oma taloutesi suinkin antaa myöten, maksa laskusi jo ennen eräpäivää. Näin yrittäjät saavat puolestaan omat pakolliset kulunsa maksettua ja pidettyä puljunsa pystyssä.

Kannattaa myös harkita, haluaako vaatia rahojaan takaisin peruuntuneista teatteriesityksistä, keikoista ja muista kulttuuriennoista, vai tukisiko peruuntuneen esityksen summalla suomalaista kulttuuria ja sitä, että kulttuuritapahtumia pystytään järjestämään myös jatkossa.

Tapoja pieniin tekoihin on monia, ja kun yhdistämme voimamme, saamme aikaan suuria positiivisia vaikutuksia!

Etsi yritys ilmaisesta Zeckit-palvelusta


Lue lisää aiheesta