« takaisin

Opiskelun avulla kohti unelmia ja merkityksellisyyttä

18.2.2021

Opiskelun avulla kohti unelmia ja merkityksellisyyttä

Työ on ollut viimevuodet murroksessa ja monet organisaatiot ovat alkaneet kehittää toimintaansa ja yrityskulttuuriaan entistä itseohjautuvampaan suuntaan. Mekin olemme tehneet matkaa itseohjautuvana organisaationa jo vuodesta 2015. Usein olisi ollut helpompi luovuttaa ja palata takaisin vanhaan, jo koulusta opittuun hierarkkiseen malliin. Olemme kuitenkin päättäneet jatkaa aavikkokävelyä itseohjautuvuuden äärellä, vaikka se tuntuukin toisinaan haastavalta matkalta hiekkamyrskyjen läpi. Matkalla olemme puhuneet paljon arvoistamme ja ohjanneet suuntaamme niiden pohjalta.

Intohimona inhimillisyyden lisääminen

Yhdeksi teemaksi yrityksessämme nousee myös vahvasti merkityksellisyys, niin työelämässä kuin muillakin elämän osa-alueilla. Meillä ei käydä perinteisiä kehityskeskusteluja, vaan meillä on unelmakeskusteluja, joissa on todella lupa unelmoida, pohtia merkityksellisyyttä ja sanoa omat unelmansa myös ääneen. Silloin kun oma unelma ja yrityksemme unelma linkittyy toisiinsa, työhön löytää helpommin sisäisen motivaation palon, joka nostaa työn tekemisen ihan uusiin sfääreihin.

Minun henkilökohtainen intohimoni on lisätä inhimillisyyttä työpaikoille. Koenkin olevani onnekas, kun olen päässyt tekemään työtä intohimoni parissa ja yrityksemme arvot kohtaavat myös omat arvoni. Tämä on sytyttänyt sisäisen motivaationi ja saanut minut tekemään työtä täydellä sydämellä.

Opiskelusta työkaluja ihmisten tukemiseen

Työn murroksessa myös erilaiset työelämäntaidot nousevat vahvasti esiin. Itse olen monesti kokenut, että HR-työssäni minua auttaisi, jos ymmärtäisin enemmän, kuinka ihmismieli toimii. Olen kokenut, että tarvitsisin enemmän työkaluja monien vaikeiden tilanteiden äärellä, jotta osaisin enemmän tukea ja jeesata työntekijöitämme ja samalla myös koko organisaatiota. Tästä syystä yksi unelma, jota olen jo pidempään pohtinut ja joka nyt vihdoin toteutuu, on opiskella positiivista psykologiaa.

Haluan oppia lisää siitä, kuinka ihmiset voivat saavuttaa parhaan mahdollisen kukoistuksensa ja löytää elämän merkityksellisyyden. Olen hyvin onnellisessa asemassa, kun meillä Vastuu Groupilla kannustetaan itsensä kehittämiseen. Saammekin joka vuosi käyttöön koulutusbudjetin, jonka avulla jokainen meistä voi opiskella työn ohessa ja kehittää omaa osaamistaan tarpeelliseksi kokemallaan tavalla. Minä päätin kuitenkin hypätä hetkeksi kokonaan pois työn imusta ja suunnata kohti minulle vieläkin syvempää merkityksellistä asiaa, joten hain opintovapaata opintojani varten. Tähän suhtauduttiin ihanan inhimillisesti ja sainkin kollegoilta hurjasti kannustusta ja rohkaisua tekemälleni päätökselle.

Onnellisuus löytyy merkityksellisyydestä

Frank Martelan sanoja lainatakseni: Ihmisenä olemisen yksi keskeinen ulottuvuus on itsensä toteuttaminen. Pyri siis löytämään juuri sinulle ominainen tapa toteuttaa itseäsi. Ja sitten mieti miten tämän tekemisen kautta kykenet palvelemaan toisia ihmisiä. Jos onnistut tällaisen tekemisen itsellesi löytämään – tai jopa pääset tekemään sitä työksesi – uskon sen voivan toimia vahvana merkityksellisyyden lähteenä elämällesi.”

Kannustankin sinua unelmoimaan ja pohtimaan elämäsi syvempää merkitystä ja sitä kautta löytämään juuri sinulle sopivan tavan toteuttaa itseäsi. Pelkkää onnellisuutta väkisin jahtaamalla se kääntyy yleensä onnellisena olemisen esteeksi, mutta syvemmän merkityksen löytäminen luo yleensä tilaa pidempiaikaiselle hyvinvoinnille ja lisää tyytyväisyyttä omaan elämään.

Aurinkoista kevättä kaikille!

Jos haluat lukea muita yrityskulttuuripostauksiamme, suuntaa tänne.

Amandan kirjoitus jatkaa postaussarjaa, jossa kerromme yrityskulttuuristamme ja matkastamme itseohjautuvana organisaationa. Voit tilata blogipostauksemme sähköpostiisi ja pysyt näin ajan tasalla matkamme kulusta.


Lue lisää aiheesta