« takaisin

Apua, koskeeko tilaajavastuulaki yksityishenkilöä?

19.2.2020

Tilaajavastuulain kiemurat eivät välttämättä aukene ihan ensilukemalta, joten lakiin törmäävää voi jäädä askarruttamaan, koskeeko tilaajavastuulaki myös yksityishenkilöä? Ei hätää, tilaajavastuulaki koskee vain yrityksiä, kuten esimerkiksi taloyhtiöitä. Yksityishenkilönkin kannattaa silti huomioida muutama asia työtä tilatessaan, jotta hommat menevät kaikin puolin putkeen.

 

tilaajavastuulaki ja yksityishenkilö

 

Tilaajavastuulaki on laadittu torjumaan harmaata taloutta ja estämään sellaisten alihankkijayritysten käyttö, jotka eivät huolehdi velvoitteistaan yhteiskuntaa kohtaan. Käytännössä lakia sovelletaan niin, että tilaajan on lain mukaan pyydettävä ja alihankkijan annettava laissa luetellut selvitykset toiminnastaan. Näihin selvityksiin sisältyy muun muassa yrityksen kaupparekisteriote, todistus verojen maksamisesta, tieto ennakkoperintärekisteriin kuulumisesta sekä tapaturmavakuutustodistus. Osa näistä asioista on sellaisia, joista myös työtä tilaavan yksityishenkilön kannattaa olla kartalla.

 

Muista nämä 3 asiaa, kun tilaat yksityishenkilönä työtä:

 

1. Selvitä yrityksen taloudellinen tilanne ennen tilaamista

Tilaajavastuunlaissa mainitut kaupparekisteriote ja todistus verojen maksamisesta kertovat omaa kieltään yrityksen taloudellisesta tilasta. Kaupparekisteriotteesta näkee muun muassa, jos yritys on konkurssissa, selvitystilassa tai saneerauksessa. Jos yrityksellä on merkittävää verovelkaa, voidaan päätellä, ettei sillä mene taloudellisesti kovin hyvin. 

Varsinkin arvokkaampaa työtä tilatessa on tärkeää selvittää yrityksen taloudellinen tilanne etukäteen. Yrityksen taloudellisilla vaikeuksilla voi pahimmillaan olla työtä tilaavalle yksityishenkilölle vakavat seuraukset. Esimerkiksi taloa rakennuttaessa pahin kauhuskenaario on, että rakennusyritys ajautuu konkurssiin kesken projektin, ja talon ostanut joutuu rakennuttamaan talon valmiiksi toisella yrityksellä.

 

2. Vakuutukset ovat tärkeitä, kun jokin menee pieleen

Työnantajalla on velvollisuus ottaa tapaturmavakuutus työsuhteessa oleville työntekijöilleen. On hyvä, että palkkaamasi yritys on noudattanut lakia ja pitää huolta työntekijöistään, mutta tilaajan vastuiden kannalta yrityksen vapaaehtoinen toiminnan vastuuvakuutus on vieläkin tärkeämpi tarkistaa. Toiminnan vastuuvakuutus korvaa vakuutetun yrityksen toiminnasta aiheutuneita henkilö- ja esinevahinkoja ja niihin suoraan liittyviä varallisuusvahinkoja.

Esimerkiksi jos palkkaamasi remonttiyritys polttaa virheensä vuoksi koko talosi poroksi, se on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingot. Ilman vastuuvakuutusta pieni yritys voisi tällaisessa tilanteessa ajautua konkurssiin ja korvaukset voisivat jäädä saamatta. Tämän vuoksi on tärkeää tarkistaa jo ennen tilaamista, että yrityksellä on ainakin toiminnan vastuuvakuutus. Yrityksillä saattaa olla myös muita vapaaehtoisia vakuutuksia, jotka lisäävät turvaa vahinkojen varalle.

 

3. Ennakkoperintärekisteri on edellytys kotitalousvähennyksen saamiselle

Tilaajavastuulain mukaisiin selvityksiin kuuluva ennakkoperintärekisteri on hyvin tärkeää tietoa myös yksityishenkilölle. Nimittäin jos yksityishenkilö mielii saavansa kotonaan teettämästään työstä kotitalousvähennyksen, työn tehneen yrityksen on kuuluttava ennakkoperintärekisteriin.

Niinpä tämäkin asia kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen tilauksen tekemistä. Näppärimmin tiedon yrityksen ennakkoperintärekisteriin kuulumisesta saa Zeckit-palvelustamme, josta selviää myös paljon muita hyödyllisiä taustatietoja sekä asiakkaiden yritykselle antamat arviot. Luotettava Kumppani -yrityksistämme on palvelussa saatavilla myös aiemmin mainittuihin dokumentteihin pohjautuva tulkinta yrityksen taloudellisesta tilasta sekä tieto yrityksen vakuutuksista.

Kaipaatko vielä hyvää remonttiyritystä? Etsi itsellesi hyvä remontoija täältä!

 


Tilaajavastuulaki pähkinänkuoressa

 

Haluatko lisätietoa tilaajavastuulaista?

Lataa opas: tilaajavastuulaki pähkinänkuoressa

 

 


Lue lisää aiheesta