« takaisin

Vinkit taloyhtiön energiansäästöön

Vinkit taloyhtiön energiansäästöön

Taloyhtiöillä on monta valinnan paikkaa, joissa voidaan tehdä ratkaisuja, jotka edistävät energian järkevää käyttöä ja samalla hillitsevät ilmastonmuutosta. Energiatalkoissa jokaisen panos on tärkeä, ja vaikka ei istuisi taloyhtiön hallituksessa, voi vaikuttaa esimerkiksi ryhtymällä energiaekspertiksi.

Keinoja parantaa talon energiatehokkuutta

Asuinrakennusten energiatehokkuuden asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta jakaa parhaat neuvonsa, kuinka taloyhtiössä voidaan parantaa energiatehokkuutta. Motiva Oy on valtion omistama yritys, joka tarjoaa asiantuntijapalveluja kestävän kehityksen vauhdittamiseksi.

Ennen kuin taloyhtiöissä lähdetään miettimään lämmitystavan muuttamista, voidaan keskittyä kannattavimpiin keinoihin parantaa talon energiatehokkuutta.

– Taloyhtiön kannattaa huomioida energiatehokkuus erityisesti peruskorjausten yhteydessä, mutta myös muulloin voidaan tehdä paljon. Jo suhteellisen kevyillä toimilla voidaan saada merkittäviä säästöjä. Kun energiatehokkuudesta on otettu kannattavilla toimilla ”löysät pois” myös mahdollisessa lämmitystapamuutoksessa voidaan päästä pienemmillä investoinneilla, Kettunen sanoo.

Lämmityksen säädöt kohdilleen

Kettusen mukaan lämpöä usein hukataan pielessä olevien säätöjen vuoksi. Esimerkiksi lämmitysverkoston ollessa epätasapainossa, lämmitysverkkoon joudutaan ajamaan turhan korkealämpöistä vettä, jotta kylminkin huoneisto saadaan riittävän lämpimäksi. Tämä johtaa helposti ylilämmittämiseen suurimmassa osassa huoneistoja.

Ongelma voidaan korjata lämmitysverkoston perussäädöllä, josta löytyy tietoa muun muassa Motivan sivuilta. Lämmitysverkoston epätasapainon korjaavalla oikein tehdyllä perussäädöllä saadaan parannettua asumisviihtyisyyttä ja samalla voidaan saavuttaa jopa 10–15 prosentin säästö energiankulutuksessa.

Huomio yhteisten tilojen lämpötilaan

Kun lämmitysverkoston säätöjä lähdetään tarkastelemaan ja muuttamaan, on hyvä huomioida yleiset tilat kuten käytävä- ja porrastilat.

– Lämmitysverkoston säädön yhteydessä kannattaa pohtia myös, kuinka korkeaa lämpötilaa käytävätiloissa ja varastotiloissa tarvitaan. Motiva suosittelee kerrostalojen porrashuoneisiin noin 17–18 asteen lämpötilatasoa. On hyvä muistaa, että yksi aste lämpötilassa tarkoittaa noin 5 prosenttia lämmityskuluissa, Kettunen vinkkaa.

Energiaekspertti ohjeistaa muita asukkaita energiankäyttöön

Jos energia-asiat kiinnostavat enemmän, kannattaa ryhtyä taloyhtiön energiaekspertiksi. Ekspertti välittää tietoa ja ottaa selvää erilaisista energiaratkaisuista ja oikeaoppisesta energiankäytöstä. Hän auttaa muita asukkaita toimimaan oikein, jotta energiaa säästyy sekä kokoaa ja välittää tietoja huoltomiehille ja isännöinnille.

Kettunen suosittelee etenkin taloyhtiön hallitusten jäsenille ja isännöitsijöille  energiaeksperttikurssin suorittamista. Kurssi lisää huomattavasti ymmärrystä taloyhtiön energia-asioista ja antaa eväitä kannattavien toimenpiteiden toteuttamiseen.

Lue myös vinkit, kuinka kannattaa valita urakoitsija taloyhtiön remontteihin


Lue lisää aiheesta