« takaisin

Vinkit kodin ostajalle – näin löydät unelmiesi asunnon ja rahoitat sen

4.9.2020

Vinkit kodin ostajalle – näin löydät unelmiesi asunnon ja rahoitat sen

Asunnon ostaminen on usein jännittävä ja innostava tapahtuma – ja joskus aikaa vieväkin. Ostamiseen ei kannata hypätä suin päin. Sen sijaan kannattaa pohtia omia tarpeitaan ja toiveitaan esimerkiksi asunnon koon ja sijainnin suhteen. Nämä saattavat kuulostaa itsestäänselvyyksiltä, mutta joskus sitä saattaa huomaamattaan unohtaa kiinnittää huomiota olennaisiin asioihin.

Mieti ihan ensimmäisenä, paljonko olet asunnosta valmis maksamaan. Laske yhteen taloutesi tulot ja menot ja laske näistä taloudelliseen tilanteeseen sopiva hintakatto. Sopiva asumiskulun ajatellaan olevan korkeintaan 40 % talouden nettotuloista, jotta muuhunkin elämiseen ja tekemiseen jää tarpeeksi rahaa. Muista huomioida kuluihin myös asunnon muut kulut eli yhtiövastike sekä sähkö- ja vesimaksut sekä esimerkiksi asuinkustannuksiin vaikuttava saunamaksu.

Kiinnitä asuntokaupoilla huomiota ainakin näihin: 

1. Tutki, onko taloyhtiöön tulossa remontteja ja selvitä sen taloudellinen tilanne. On hyvä, että taloyhtiössä on 10 vuoden kunnossapitosuunnitelma ja vastaantuleviin remonttikuluihin varaudutaan pitkäjänteisesti. Ota selvää myös taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta paneutumalla yhtiöjärjestykseen ja tilinpäätökseen. Taloyhtiössä voi olla esimerkiksi remonttilainaa, joka sinun tulee maksaa yhtiövastikkeessa. Jos et osaa yksin, pyydä apua.

2. Mieti, haluatko asua vanhassa talossa vai uudessa rakennuksessa. Huomioi vanhan asunnon kohdalla mahdollinen remonttitarve ja varaa remontointiin riittävästi rahaa. Uuden asunnon kohdalla rakennuksen tai asunnon kunnosta ei luonnollisesti tarvitse huolehtia hetkeen.

3. Onko sijainti tarpeisiisi ja hintakattoosi sopiva. Asunnon sijainti vaikuttaa oleellisesti sen hintaan, lähistöllä oleviin palveluihin sekä kulkumahdollisuuksiin. Mieti, paljonko voit asunnosta maksaa, mitä palveluita kaipaat vaikkapa kävelymatkan päähän tai kaipaatko hyviä kulkuyhteyksiä esimerkiksi töihin tai harrastuksiin. Ovatko asunnon neliöt sinun tarpeidesi mukaiset. Asuntoa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota sen kokoon ja pohjaratkaisuun. Pieni keittiö saattaa vaikuttaa näytössä söpöltä, mutta kun kattilatila loppuu, voikin huomata, että keittiön olisi pitänyt olla suurempi.

5. Tunnustele ympäristöä ja omaa fiilistäsi. Oikea koti on siellä, missä viihtyy. Mieti asuntoa ostaessasi, onko ympäristö sinulle mieleinen. Löytyykö läheltä vaikkapa tarpeisiisi sopivat harrastusmahdollisuudet ja muutoinkin hyvä tunnelma.

6. Kysy naapureilta, mitä mieltä he ovat taloyhtiöstä. Parhaiten taloyhtiön asioista ja naapurustosta tietävät sen asukkaat. Kysy siis naapureilta rohkeasti, onko taloyhtiö kovin rauhaton tai kuuluvatko viereisten asuntojen elämän äänet ikävästi seinistä läpi. Kysymällä saat myös tietää, onko taloyhtiö poikkeuksellisen yhteisöllinen ja lähellä kivaa tekemistä. Jos mahdollista, kannattaa myös naapurustoon tutustua asuntonäytön yhteydessä.

7. Ota selvää, mitä muuta tarjottavaa taloyhtiöllä on. Varsinkin vanhemmissa taloyhtiöissä saattaa olla niukasti yleisiä tiloja käytettävissä. Pyykkitupa, taloyhtiösauna, harrastehuone ja kunnolliset säilytystilat ovat arvossaan, kun huomaat oman asuntosi esimerkiksi olevan liian pieni tarpeisiisi. Jos asunnossasi ei ole saunaa, voi yhteinen sauna olla kullan arvoinen. 

8. Onko taloyhtiössä liiketiloja tai varastotilaa vuokralla ulkopuoliselle? Jos taloyhtiössä on vuokrattavia tiloja, tarkoittaa se tuloja taloyhtiölle. Tämä on selvää voittoa, ja vuokratuloja voi käyttää esimerkiksi kiinteistön korjaamiseen ja muuhun yhteiseen hyvään. Näin saatetaan välttyä myös esimerkiksi ylimääräisten yhtiövastikkeen keräämiseltä. 9. Etsi asuntoa myös sesonkien ulkopuolella. Aiemmin asuntoja myytiin enemmän tiettyinä vuodenaikoina. Tänä päivänä koteja tulee kuitenkin myyntiin ympäri vuoden, joten esimerkiksi kesälomalla voi olla hyvä tutustua asuntotarjontaan. 

10. Ota selville, onko asunto rakennettu omalle vai vuokratontille. Jos asuinrakennus on rakennettu vuokratontille, voi tontin vuokra nousta ja vaikuttaa yhtiövastikkeeseen. Ota siis selville tontin omistussuhde ja mahdollisen vuokra-ajan pituus. 

Kun oikea asunto on löytynyt, on aika miettiä raha- ja mahdollisia laina-asioita tarkemmin.

Ota asunnon rahoitusta miettiessäsi huomioon muun muassa seuraavat asiat:

1. Jos ostat asunnon kumppanin kanssa, ota huomioon omistus -ja velkasuhteet. Jos toinen osapuoli esimerkiksi tienaa enemmän, on asunnon omistussuhde mahdollista suhteuttaa maksukykyyn. Tällöin enemmän tienaava maksaa enemmän ja omistaa luonnollisesti suuremman osuuden asunnosta. Vaihtoehtona on myös erillisten lainojen ottaminen. 

2. Muista kilpailuttaa asuntolaina. Tuttu pankki on aina turvallinen valinta, mutta lainan voit saada paremmilla ehdoilla jostain muusta pankista. Kilpailuttamalla asuntolainan voit myös onnistua kilpailuttamaan korosta mukavan siivun pois – ja laittaa säästyneet rahat muualle. Huomioi myös asuntolainaan tulevat sivukulut, kuten avaus- ja tilinhoitomaksut. 

3. Mieti, kuinka pitkään laina-aikaan pystyt sitoutumaan. Asuntolainat ovat usein vuosikymmenien pituisia ja nykyisin laina-aika on pisimmillään jopa 35 vuotta. Pidemmällä laina-ajalla kuukausittainen lainaerä on tietenkin pienempi, mutta vastaavasti maksat lainan korkoja ja muita sivukuluja pidempään kuin lyhyemmissä laina-ajoissa.

Jos oma asuntosi on vielä myymättä, kurkkaa vinkit myyntiin täältä!


Lue lisää aiheesta