« takaisin

Toimiva kodinhoitohuone on arjen pelastaja

14.11.2019

Tulet kotiin ja ensimmäisenä kompuroit kenkävuoreen ja harrastusvälineisiin. Kodin jokaisessa nurkassa ja tuolien selkänojilla lojuu pyykkikasoja. Kuulostaako tutulta? Tilanne on tuttu ainakin monille lapsiperheissä eläville. Kodin neliöiden niin salliessa ratkaisu kaaoksen hallintaan voi olla kodinhoitohuone.

Sisustussuunnittelijan kanssa mietitty kodinhoitohuone helpottaa arkea ja sointuu kodin muuhun sisustukseen. Camilla Interiorin perustaja ja sisustussuunnittelijoiden yhdistys Sissarit ry:n jäsen Camilla Söderling-Ylämäki kertoo, mistä elementeistä toimiva ja viihtyisä kodinhoitohuone koostuu.

Toimiva kodinhoitohuone on arjen pelastaja

Panosta kodinhoitohuoneessa viihtymiseen

Pyykkien pesu ja viikkaus ei varmaankaan ole monen lempipuuhaa. Jotta tehtävästä saa mielekkäämmän, kannattaa tilan viihtyisyyteen panostaa. Lempisarjaa katsoessa ja suosikkiartistin biisejä kuunnellessa pyykkihuollosta voi tehdä mukavampaa. Tilaan voi sijoittaa television, tabletin tai radion lisäämään viihtyvyyttä.

– Viihtyisä tila myös houkuttelee pyykkien pariin, Söderling-Ylämäki vinkkaa.

Kodinhoitohuone monitoimitilana

Kodinhoitotilaan sijoitetaan yleensä likapyykin säilytys, pyykinpesukone ja kuivausrumpu tai
-kaappi, puhtaan pyykin käsittely, silitys ja pesuaineiden säilytys.

Asukkaista ja heidän harrastuksistaan riippuen tilaan voi myös yhdistää kuraeteisen esimerkiksi koiran tassujen pesua ja lasten kuravaatteiden huuhtelua varten. Myös harrastusvälineiden huolto ja säilytys voidaan sijoittaa kodinhoitotilaan. Kun kaikille toiminnoille ja tavaroille on oma paikkansa, tila pysyy helpommin siistinä ja viihtyisänä.

– Pesukoneet ja kuivausrummut sijoitetaan usein hieman piiloon, niin etteivät ne näy heti tilaan astuessa. Koneet voi piilottaa kalusteisiin ovien taakse, jos budjettia riittää. Joskus tilan yhteyteen sijoitetaan vieras-wc, jolloin viihtyisästä tilasta pääsevät nauttimaan myös muutkin kuin pelkästään vaatteiden pyykkääjät, suunnittelija sanoo.

Inspiraatiota kodinhoitohuoneen sisustukseen ja kalusteisiin

Jos et tiedä yhtään, minkälaisesta sisustuksesta pitäisit tai haluat saada uusia ideoita, inspiraatiota voi hakea sosiaalisesta mediasta ja lehdistä. Pinterestistä ja Instagramista löytyy paljon sisustuskuvia eri tyyleistä ja tunnelmista. Väri- ja materiaalivalintoihin löytyy ideoita sisustuslehtiä selaamalla.

– Voit selata myös keittiökuvia, jos juuri kodinhoitohuoneista ei löydy juttuja. Samoja materiaaleja voi käyttää molemmissa huoneissa. Lehdistä löytää hyvin myös inspiraatiota tilan fiilikseen ja väreihin, Söderling-Ylämäki vinkkaa.

Kodinhoitohuoneen kalusteiden materiaalit ja värit

Kodinhoitohuoneen materiaalit ja värit valitaan usein sointuvaksi muun sisustuksen kanssa. Tilan tasoissa voidaan käyttää samaa materiaalia kuin keittiössä ja seinäpinnoissa samaa sävyä kuin muualla huoneistossa.

– Enää ei pelkästään käytetä valkoista ja harmaata, vaan esimerkiksi lämpimät puunsävyt ovat suosittuja. Materiaalien tulee olla kestäviä, jotta ne kestävät kosteutta ja pyykkien käsittelyä. Materiaalivalintoihin vaikuttaa tietysti myös budjetti, suunnittelija sanoo.

Suunnittelua asiakkaan näkemys edellä

Sisustusammattilainen tekee suunnitelmaa asiakkaan toiveiden mukaan. Alussa selvitetään, mistä asiakas pitää ja ei pidä. Usein suunnittelija käy kohteessa paikan päällä, jotta saa tilasta mitat ja asukas voi näyttää mahdolliset ongelmakohdat ja kertoa toiveistaan.

– Kodinhoitohuone rakennetaan asukkaiden tarpeiden ja tapojen kautta, esimerkiksi haluaako asukas kuivattaa pyykkejä perinteisesti vai pyöräyttää ne kuivausrummussa. Jos asiakkaalla on paljon herkistä materiaaleista valmistettuja vaatteita, vaatteille voidaan tehdä kuivauskaappi, jossa ne saavat kuivua. Tasoja, joissa pyykkejä voi käsitellä tulee olla myös riittävästi, Söderling-Ylämäki muistuttaa.

– Usein asiakkailla on mielessä tietty tyyli ja toiveet, joiden pohjalta suunnitelma tehdään. Teen yleensä muutaman vaihtoehtoisen suunnitelman, joista valittua muokataan asiakkaan toiveiden mukaan. Kun lopputulos on asiakkaalle mieluinen, autan tarvittaessa sopivan urakoitsijan löytämisessä. Minulla on myös muutamia yhteistyötahoja, joita voin suositella, Söderling-Ylämäki vinkkaa.

Kun sisustuskärpänen on puraissut ja puhelimen muisti on täynnä inspiraatiokuvia, on aika etsiä sopiva ammattilainen. Sisustusalan ammattilaisia ja urakoitsijoita voit etsiä Zeckit-hausta.

Hae yrityksiä

 

 

Lue lisää aiheesta