« takaisin

Saunaremontilla uutta tunnelmaa kotiin

18.10.2019

Saunaremontti on ajankohtainen, kun saunan kalusteet ovat kuluneet, lauteista tulee tikkuja pyllyyn, kiuas ei enää pihise tai muuten vain haluat piristää kulahtaneen saunan ilmettä.  Saunojen parissa yli 20 vuotta työskennellyt Marko Harju Sun Saunasta kertoo parhaat vinkit, kuinka vanhasta saunasta saadaan taas mukava ja viihtyisä.

Saunaremontilla uutta tunnelmaa kotiin

Modernit saunat viehättävät

Saunanlauteissa on ollut viime vuosina trendinä kantikkaat muodot ja seinissä leveämpi paneeli. Valkoiset saunat, joita tuntuu näkyvän monissa sisustuslehdissä edelleen, ovat ammattilaisen mielestä hieman haastavia.

–  Jos asiakas erehtyy öljyämään valkoisen haapalauteen, se muuttuu viimeistään muutaman kuukauden päästä kellertäväksi. Tästä syystä en suosittele valkoisia lauteita, Harju kertoo.

Jos kuitenkin haluaa valkoisen saunan, kannattaa palkata ammattilainen remontoimaan saunaa. Ammattilainen osaa valita oikeat materiaalit ja pinta-aineet, kuten vahat puun pintaan, jotta lopputulos on toiveiden mukainen ja pysyvä.

– Tervaleppä ja lämpöhaapa ovat suosituimpia saunamateriaaleja. Viime vuosina paneeleiden muotokieli on muuttunut teräväreunaiseksi, eikä pyöreäreunaisia paneeleja juuri enää asenneta. Myös paneeleiden leveys on muuttunut niin, että pääsääntöisesti asiakkaat haluavat niiden olevan leveitä. Myös 145 millimetrin levyinen lämpökäsitelty magnolia on erittäin suosittu materiaali paneeliin, Harju kertoo. 

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Saunaremontilla uutta tunnelmaa kotiin

Musta tai valkoinen sauna?

Värejä, erityisesti mustaa, käytetään edelleen seinissä paljon. Musta väri lauteissa tai paneeleissa asettaa kuitenkin haasteita valaistukselle. Koska väri itsessään imee valoa, saadaan luonnonvalolla ja oikein kohdennetulla valaistuksella mustakin väri toimimaan ja lopputuloksesta tunnelmallinen.

Kiukaissa tapahtui iso muutos, kun perinteiset seinämallin sähkökiukaat ovat saaneet kilpailijoikseen pilarikiukaat. Puulämmitteisiin saunoihin on myös tullut paljon verkkokiukaita, joissa tulen roihun näkee lasiluukun läpi. Viime vuosina uutuutena kiuasvalikoimaan on tullut puukiukaat, joiden tulipesä sijaitseekin saunan ulkopuolella, esimerkiksi takkahuoneessa. Tällaisella ratkaisulla saadaan esimerkiksi saunan pukuhuoneesta tunnelmallinen oleskelutila.

Pienen budjetin saunaremontti

Saunan voi päivittää pienellä budjetilla petsaamalla seinät uuden sävyisiksi ja uusimalla lauteet. Kuituvaloilla saunaan saa tuotua uutta ilmettä helposti. 

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Saunaremontilla uutta tunnelmaa kotiin

Kuvassa valaistus heijastuu puun pinnasta epäsuorasti. Valaistuksella luodaan tunnelmaa ja tuodaan esiin muotoja ja materiaaleja. Valaistuksen lisäksi seinien käsittelyllä voi uudistaa saunan ilmeen.

– Petsi on turvallinen, vaikka se tuottaakin voimakkaan käryn käsittelyn aikana. Kuivuttuaan puu ei tuoksu eikä siitä irtoa mitään myrkyllisiä ainesosia. Se on luonnon aine, jolla voi halutessaan päivittää vanhat saunan seinäpaneelit. Petsi imeytyy puuhun eikä puuta tarvitse hioa ennen käsittelyä, Harju vinkkaa.

– Tervaleppä, lämpöleppä ja lämpöhaapa ovat kauniita materiaaleja eivätkä kovin hintavia. Saunaremontin hintaa nostaa puumateriaalin lisäksi kiuas ja mahdollinen lasiseinä saunan ja kylpyhuoneen välillä. Ammattilainen osaa kuitenkin neuvoa valinnoissa niin, että asiakkaan budjetille sopivat vaihtoehdot löytyvät. Työn osuus saunaremontista kerrostalokohteessa on noin 1000 eurosta 1500 euroon ja tästä summasta saa tehtyä kotitalousvähennyksen, Harju neuvoo. 

Lasiseinä tuo avaruutta saunaan

Kaupunkiasunnoissa tila saunalle ja kylpyhuoneelle on usein pieni, jolloin lasiseinä pesuhuoneen ja sauna välillä tuo tilaan avaruutta ja valoisuutta.

Lasiseinän kanssa täytyy muistaa valita hieman tehokkaampi kiuas. Lasiseinä tai muu eristämätön seinä, kuten kiviseinä, lisää lämmitettävän tilan määrää. Lämpö imeytyy eristämättömään materiaaliin, jolloin kiukaalta tarvitaan enemmän tehoja. Lämmitettävän tilan määrän saa laskettua kaavalla: lasiseinän neliöt x 1,2.

– Pienen kiukaan tehoilla lämpötila nousee lasiseinällisessä saunassa viiteenkymmeneen asteeseen, jolloin hien saamiseksi pintaan tarvitsee saunaan mukaan hyppynarun, Harju naurahtaa. 

Saunoihin erikoistuneilta remonttiyrityksiltä saa usein koko paketin suunnittelusta ja materiaaleista saunan asennukseen. Sopivia tekijöitä voit etsiä esimerkiksi Zeckitistä, josta pystyt samalla tsekkaamaan yrityksen taustatiedot ja asiakasarviot.

Hae yrityksiä

Sun Sauna on suomalainen perheyritys, joka on perustettu vuonna 1996. Kaikki tuotteet tehdään Jyväskylässä mittatilaustyönä.

 

 

 

Lue lisää aiheesta