« takaisin

Remontti ei valmistunut ikinä

4.10.2017

Tositarina remontista, joka ei valmistunut ikinä. Varoittava esimerkki, miksi aina tulee tarkistaa yrityksen taustat ja referenssit ennen työn tilaamista:

Haluan kertoa kokemuksistani, jotta muut remontoijat voisivat välttyä meidän perheemme kohtalolta. Teimme remontista urakkasopimuksen yrityksen kanssa. Tuttu kun oli, emme osanneet vaatia kirjallista sopimusta, emmekä tarkastaneet yrityksen taustoja. Sopimuksen tekemiselle oli kuitenkin kaksi todistajaa.

Työ alkoi ja tekijä vain kehui, kuinka kalliita tavaroita hän meille toi. Laskutti välilaskun sopimuksen mukaan. Emme tässä vaiheessa vielä epäilleet mitään väärää. Työ edistyi hitaasti. Tuli uuden välilaskun aika, joka olikin jo reilusti yli alkuperäisen sovitun summan. Aloin tarkastella tarvikkeiden hintoja ja hinnat olivat suoraan rautakaupan verkkokaupan vähittäismyyntihintoja, vaikka hän lupasi sopimusta tehtäessä kunnon alennukset kaupan hinnoista. Myös määrissä meitä huijattiin: kaikki tavaramäärät olivat laskuissa huomattavasti menekkiä suuremmat.

Poistoilma asennettu tuloilmaputkeen

Sitten alkoi löytyä virheitä. Kattopaneeli oli kiinnitetty väärin, jolloin se roikkui puoliksi irrallaan. Ylä- ja alakerran välinen rappuaukko oli tehty liian lyhyeksi, niin että pää olisi kolahtanut yläkerran vinoon kattoon. Ilmastoinnin remontoija sotki liittämällä yläkertaan kaksi tuloilmaa, vaikka toisen piti olla poistoilma.

Hän käytti SPU-eristeen liimaamiseen 3500 litraa myrkyllistä liimaa, vaikka halvemmalla olisi saanut vähemmän myrkyllistä. Määrä on järkyttävän suuri.

Myrkyllisen-saumavaahdon-ylitäyttöä-300x225

Remontoija tapetoi kahdeksassa tunnissa kolme vuotaa seinään ja vielä vinoon. Suurimman vaaran aiheutti tilanne, kun urakoitsija sumutti välipohjaan peltisavupiipun ja hyväksytyn paloeristeen väliin syttyvää uretaanivaahtoa ja aiheutti työtä johtaneen rakennusmestarin lausunnon mukaan todellisen tulipalovaaran.

Tahallinen-tulipalon-vaara-syttymisherkkä-saumavaahto-sumutettu-paloeristeen-ja-peltipiipun-väliin-300x225

Myös talon ulkopuolella työtä tehtiin hutiloiden. Esimerkiksi ulkoraput ovat kolme senttiä kallellaan ja heiluvat niille astuttaessa. Betoniset pihalaatat keikkuvat ja irvistelevät ikävästi.

Kun soitin yrittäjälle ja vaadin asioiden korjaamista, hän jätti tulematta töihin. Yritin tavoittaa remontoijaa sekä soittamalla ja sähköposteilla. Hän vastasi vain sähköposteihin haukkumalla meidät ja suunnittelijan. Olimme tämän mielestä pakottaneet tekemään väärin? Menin etsimään yrittäjää hänen asunnoltaan. Juttelimme, ja yrittäjä lupasi tulla seuraavana arkipäivänä korjaamaan vauriot ja jatkamaan urakan loppuun. Ei tullut, vaan tuli irtisanomissähköposti ja ilmoitus työkalujen noudosta seuraavana maanantaina. Sähköpostissa oli myös väkivaltaan viittava uhkaus. Otin tässä vaiheessa yhteyttä poliisiin, joka ei halunnut puuttua, ei avainten palauttamiseen eikä muutenkaan, ennenkuin tapahtuu jotain.

Urakoitsija ei tullut itse, vaan ilmoitti, että muuttoliike hakee tavarat. Tämän jälkeen tuli suuri lasku ja sen jälkeen perintälasku. Sain kuluttajariitalautakunnan ottamaan asian käsittelyynsä ja perintä loppui. Jos asia olisikin ollut tällä selvä niin hyvä, olisi saatu jonkinlainen ratkaisu.Talomme remontti on kuitenkin edelleen keskeneräinen. Emme ole saaneet remonttia lopputarkastettua, vaikka asiasta on kulunut jo kaksi ja puoli vuotta. Korjaamista on ollut niin paljon.

- Markku

Lue myös: Ohjeet remontin suunnitteluun


Lue lisää aiheesta