« takaisin

Rakennusvirheet homehduttivat lapsiperheen kodin

Home ei välttämättä haise miltään, jolloin sen havaitseminen voi olla tuurista kiinni. Mikaela kertoo perheensä tarinan, kuinka pitkittyneille fyysisille oireille paljastui valitettavan yleinen syy: homevaurio, joka oli syntynyt suhteellisen uuteen taloon rakennusvirheiden seurauksena. 

Homeongelma paljastui sattumalta siivotessa

"Asumme 2004 rakennetussa puisessa omakotitalossa. Viime huhtikuussa yhtenä lauantaiaamuna huomasin siivotessani, että keittiössä olevan sohvan takaa seinästä oli irronnut pieni pala maalia listan läheltä. Kun kokeilin kädellä seinän pintaa, se oli aivan kostea. Soitin heti tutulle rakennusmiehelle, ja hän tuli seuraavana päivänä kartoittamaan tilannetta.

Rakennusvirheet homehduttivat lapsiperheen kodin

Kosteusmittari osoitti selvästi kosteuspitoisuuden nousseen, jolloin rakennusmies irrotti koko listan. Listassa oli hometta. Kun seinää sahattiin auki enemmän, huomattiin homevaurion laajuus. Kumpikaan meistä ei osannut odottaa, että hometta olisi niin paljon. Homeitiöt olivat päässeet leviämään koko taloon.

Koko perhe sai äkillisiä oireita seinärakenteita purettaessa, kun hengitystiet menivät tukkoon. Poikamme jopa oksensi. Me kaikki olimme oireilleet sisäilmasta jo jonkin aikaa, mutta en ollut tiennyt, mistä oireet johtuvat. Miehelläni oli todettu krooninen flunssa, tyttö oli myös flunssassa koko kevään ja pojalla oli päänsärkyä aamuisin sekä usein runsasta nenäverenvuotoa.

Rakennusvirheet homehduttivat lapsiperheen kodin

Pienestä rakennusvirheestä iso harmi

Itse homevaurio oli onneksi paikallinen, ja rakennusmiehet eristivät remontoitavan alueen. Meidän täytyi kuitenkin tyhjentää koko talo, koska homeitiöt olivat levinneet kaikkiin tekstiileihin ja pintoihin, jotka täytyi puhdistaa.

Koko talo vaati perusteellisen homesiivouksen, jonka toteutti saneeraussiivoukseen erikoistunut firma. He kävivät läpi koko talon lattiasta kattoon. Seinärakenteet purettiin ja kuivatettiin, ja koko seinä ja putkisto rakennettiin uudelleen.

Homevaurio oli syntynyt rakennusvirheen takia. Kun seinä oli rakennettu, viemäriputki ei ilmeisesti ollut mahtunut seinärakenteiden tukipilarien väliin, jolloin putkesta oli sahattu pala pois ja ”korjattu” teipillä. Se oli ollut helpompaa, kuin korjata seinän tukipilareiden paikkaa.

Ajan kuluessa putki oli alkanut vuotaa teippauskohdan petettyä. Ongelmat ilmenivät viiveellä, sillä ensimmäisen viiden vuoden aikana talomme yläkerta ei ollut käytössä, joten sieltä ei tullut vettä putkistoon. Kun otimme yläkerran aktiiviseen käyttöön, ongelmia alkoi syntyä. Teippi piti jonkin aikaa, mutta lopulta se petti, ja vesi pääsi seinärakenteisiin.

Rakennusvirheet homehduttivat lapsiperheen kodin

Homekoira löysi lisää ongelmia

Onneksi talon rakennuttanut urakoitsija suostui korvaamaan seinän remonttityön. Valitettavasti löydökset eivät kuitenkaan loppuneet tähän. Kun otimme homekoirat tutkimaan asunnon, löytyi lisää hometta, tällä kertaa lattiasta.

Alakerran lattialämmityksen päälle oli laitettu märkätiloihin tarkoitetut suojamuovit sekä parketin alle kuuluva muovi. Parketin alla oli siis tuplamuovitus, ja muitakin pieniä rakennusvirheitä löytyi.

Lattia jouduttiin purkamaan kokonaan ja tekemään uudestaan. Lattian tehnyt yritys on mennyt konkurssiin, mutta urakoitsija suostui korvaamaan puolet lattiaremontista. Nyt kun kaikki on korjattu, homeoireet ovat onneksi hävinneet."

Lue myös vinkit, mitä kannattaa tehdä, jos epäilet kotonasi homevauriota.

 

 

 

Lue lisää aiheesta