« takaisin

Ostatko tunteella vai järjellä?

27.12.2018

Kuulostaako tutulta? Mielesi on ehkä ollut maassa pimeän talven, stressin tai jonkin muun asian takia ja kaipaat pientä piristystä. Kotimatkalla töistä näet kuin sattumalta kaupan näyteikkunassa ihanat kengät ja marssit liikkeeseen sisään. Ennen kuin huomaatkaan, uusi kenkäpari on muiden kymmenien kenkien joukossa eteisen kenkäkaaoksessa.

Kenkien tuoma ilo häviää nopeasti ja alat kaivata jotain uutta, joten selailet nettikauppoja ja Facebook-kirppareita. Sama kaava toistuu joka kerta, kun olet mieli maassa tai ikävystynyt. Taidat ostaa tuotteita enemmän tunteella kuin järjellä, vai mitä?

Tunneperäinen ostokäyttäytyminen voi johtaa velkakierteeseen, josta on vaikeaa päästä irti. Jos teet taloudellisesti isoja ja merkittäviä ostopäätöksiä väärin perustein, se voi johtaa velkaantumisen lisäksi myös muihin hankaluuksiin esimerkiksi remonttia ostaessa.

ostatko tunteella vai järjellä

Isoissa hankinnoissa kannattaa kuunnella järkeä ja faktoja

Yksi esimerkki elämän isoista hankinnoista ovat remontit. Remonttia suunnitellessa ja urakoitsijaa valitessa kannattaa ottaa aikalisä ja vertailla vaihtoehtoja rauhassa ja analyyttisesti.

Isoja päätöksiä tehdessä mututuntuma ei riitä, sillä kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää. Kauniit nettisivut ja mukava ääni puhelimessa voivat kätkeä taakseen yrityksen, jolla ei olekaan puhtaat jauhot pussissaan tai kaikki muuten kunnossa. Tarkasta siis yrityksen taustat aina ennen sopimuksen allekirjoittamista ja pyydä yritykseltä kirjallinen tarjous ja referenssejä aiemmista töistä. Kannattaa aina myös selvittää, mitä mieltä muut ovat olleet yrityksestä ja sen työnjäljestä.

Urakkasopimus kannattaa tehdä mahdollisimman yksityiskohtaisesti sisältäen erilaiset ongelmatilanneskenaariot, kuten esimerkiksi mitä sanktioita urakoitsijalle tulee, jos remontti viivästyy tai jos työn jälki on huonoa. Myös maksupolitiikka kannattaa kirjata sopimukseen: laskun voi jakaa useampaan erään esimerkiksi työvaiheittain.

Kun olet löytänyt todistetusti pätevän urakoitsijan, joka hoitaa kaikki velvoitteensa kunniakkaasti ja tehnyt yksityiskohtaisen sopimuksen, voit antaa tunteille vallan. Selaa rauhassa inspiraatiokuvia ja fiilistele tulevaa keittiötä. Tunneperusteisesti voit huoletta hankkia keittiöön tulevat pienemmät hankinnat kuten tekstiilit.

Etsi yritys ilmaisesta Zeckit-palvelusta


Lue lisää aiheesta