« takaisin

Moni talo päältä kaunis

Tässä tositarina talokaupoista, jotka menivät todellakin metsään. Talon kuntotarkastukseen kannattaa aina panostaa, ja mikäli jotain epäilyttävää löytyy, tulisi rakenteita avata ja otattaa näytteet myös rakenteiden sisältä.

Menimme katsomaan vaimoni kanssa omakotitaloa. Rinnetontilla sijaitseva talo oli upea ja piha ihanteellinen. Ihastuimme heti. Koska talo oli rakennettu 1988, teetätimme kuntotarkastuksen. Tarkastuksen teki tunnettu ja pitkään toiminut yritys. Raportin mukaan talosta löytyi rakenteita, jotka voivat altistaa kosteusvaurioille, mutta toteutuneista vaurioista ei löytynyt viitteitä. Luotimme asiantuntijan arvioon ja teimme kaupat.  

Oireita alkoi ilmetä melkein heti: jatkuvaa päänsärkyä, väsymystä ja niveljäykkyyttä sormissa. Tilasimme homekoirat tutkimaan talon. Homekoirat on koulutettu löytämään ihmisen terveydelle haitallisia homeiden ja sädesienien toksiineja, jotka ovat aktiivisessa tilassa. Kauhuksemme koirat merkkasivat asunnon pinta-alasta lähes 95 prosenttia. Kun rakenteita alettiin tutkia pintaa syvemmältä, selvisi, että asunto oli purkukuntoinen. Koko talo rakennettiin käytännössä uudelleen. Remontti kesti kolme vuotta ja rahaa hupeni lähes tuplasti kauppahintaan nähden.

Seinä-300x199
Kivimuuria vasten oli laitettu muovit, jotka aiheuttivat ajan kuluessa laajan homevaurion.

Huomio nämä seikat talokauppoja tehdessä:

1. Kuntokartoitukseen kannattaa panostaa ja ehdottomasti otattaa näytteet rakenteiden sisältä. Myyntivaiheessa myyjän kannattaisi teettää kartoitus, koska se edistää myyntiä ja näin voi välttyä myöhemmin mahdollisilta korvausvaateilta

2. Suosittelemme käyttämään homekoiria. Jos koirat löytävät homeita, talon rakenteet kannattaa tutkia perusteellisesti ennen ostopäätöstä.

3. Älä anna ensi-ihastumisen vaikuttaa arviointikykyysi.

Antti ja Silja, Länsi-Uusimaa


Lue lisää aiheesta