« takaisin

Loppuuko happi? Laita kodin ilmanvaihto kuntoon

25.6.2020

Loppuuko happi? Laita kodin ilmanvaihto kuntoon

Avaatko kotonasi usein ikkunan saadaksesi raitista ilmaa? Kun kodin ilmanvaihto on kunnossa ja ilmastointilaitoksen siisteydestä on huolehdittu, asunnon sisäilma on koko ajan raikasta, eikä ikkunoiden avaamiselle ole tarvetta. Asunnon hyvä sisäilma vaikuttaa jaksamiseen ja yleiseen hyvinvointiin, sillä huono hiilidioksidipitoinen sisäilma hidastaa aivojen toimintaa

Korvausilman puute aiheuttaa sisäilmaongelmia

Asunnon ilmanvaihto kuljettaa pois sisällä syntyvät haitalliset aineet ja kosteuden ja tuo raikasta ilmaa tilalle. Jos kodissa on tunkkainen ilma, tarkasta, onko jokaisen huoneen tulo- ja poistoilmaventtiili tai siirtoilma-aukko auki, esimerkiksi kynnysrako kylpyhuoneen oven alla.

Sisäilma Centerin myyntipäällikkö Niko Ursin kertoo yleisimpien yhteydenottojen liittyvän asunnossa tuntuvaan vedon tunteeseen, tunkkaiseen ilmaan tai outoon hajuun.

– Usein asunnoissa on ongelmana korvausilman puute, jolloin ilma tulee hallitsemattomasti rakenteiden välistä. Tällöin huoneilmaan pääsee rakenteissa olevaa pölyä, pienhiukkasia ja mahdollisia homeitiöitä. Kun riittävästä korvausilman saannista on huolehdittu, näin ei pääse tapahtumaan, Ursin sanoo.

Ilmanvaihdon ratkaisut mietitään tapauskohtaisesti

Sisäilman laatuun vaikuttavat useat tekijät, esimerkiksi puutteellinen ilmanvaihto ja ilmanvaihdon epäpuhtaudet, liian korkea sisälämpötila, liian kostea tai kuiva ilma, sisustus- ja rakennusmateriaalien päästöt, erilaiset allergeenit sekä tupakansavu.

Koska sisäilmaan vaikuttavat monet asiat, ammattilaisen tekemä kartoitus auttaa eteenpäin ongelmakohtien löytämisessä ja korjaamisessa.

– Jokaisessa talossa on erilaiset ratkaisut ja tarpeet, ja vaihtoehto mietitään aina tapauskohtaisesti. Kartoituksessa tarkastetaan muun muassa korvausilmaventtiilien olemassaolo ja kunto. Asiakkaan kanssa keskustellen mietitään paras ratkaisu.

Ratkaisu voi olla koko ilmanvaihtojärjestelmän uusiminen huonekohtaisella lämmön talteenotolla, jossa poistoilmasta otetaan lämpö talteen. Tässä vaihtoehdossa lämpö tuodaan takaisin sisälle, jolloin säästetään lämmityskuluissa. Joissakin tapauksissa pelkkä korvausilmaventtiilien lisääminen voi riittää, Ursin kertoo.

Näin huolehdit hyvästä sisäilmasta

Ilmanvaihdon tuloilman tulisi olla ulkoilman veroista, mutta likainen ilmastointilaitos pilaa tuloilman laatua, mikä huomataan usein tunkkaisena hajuna. Hajun lähteenä voi olla ilmastointikanavaan ja komponentteihin kertynyt pöly ja ulkoilmasta tulleet pieneliöt ja hyönteiset. Puhdas ilmanvaihtolaitos takaa sen normaalin toiminnan ja hyvälaatuisen ilman sisälle. Kun ilmastointilaitteisto on kunnossa, riittää suodattimien vaihto. Kaupunkialueella vaihtoväli on 3–6 kuukautta ja harvempaan asutulla alueella pari kertaa vuodessa.

Vinkit toimivaan ilmanvaihtoon

  1. Tilaan astuessa sen ilman tulee olla raikasta. Tunkkaisuus ja hajut voivat kieliä ongelmista.
  2. Ilmanvaihto ei toimi tarpeeksi hyvin, jos ikkunoihin tai peileihin tiivistyy kosteutta tai jos hyvin lingottu pyykki ei kuivu alle vuorokaudessa.
  3. Jotta keittiön ilmanvaihto toimii kunnolla, on keittiössä oltava hyvin huollettu liesituuletin tai -kupu. Liesituuletin ei kuitenkaan korvaa kunnollista ilmanvaihtoa.
  4. Liesituulettimen rasvasuodatin on pestävä vähintään 2–3 kertaa vuodessa ja huoneistossa olevat poistoventtiilit tulee puhdistaa 1–2 kertaa vuodessa.
  5. Jos hajut leviävät huoneistojen välillä, voi se johtua väärin säädetystä ilmanvaihdosta tai huonosta korvausilman saannista.
  6. Saunan ilmanvaihto on liian pieni, jos se ei kuivu käytön jälkeen seuraavaan aamuun mennessä.
  7. Ilmanvaihtoventtiilejä ei kannata sulkea talveksi, sillä haitat sulkemisesta ovat kuitenkin kylmän ilman aiheuttavia vetohaittoja suuremmat.
  8. Yöaikaan ilmanvaihdon tarve asunnossa on suurin, kun kaikki ovat kotona.

Ilmanvaihto on taloyhtiön vastuulla

Rivi- ja kerrostaloissa ilmanvaihto ja siihen liittyvät asiat ovat taloyhtiön vastuulla. Jos asuntosi ilmanvaihdossa on puutteita, ota yhteyttä isännöitsijään tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaan.

Omakotitaloasujilla ilmanvaihdon toimivuus puolestaan on omalla vastuulla. Pätevän ilmanvaihdon asiantuntijan voit etsiä vaikka Zeckit-yrityshausta, jossa voit tarkastaa samalla yrityksen taustat. Muista kysyä tarjousvaiheessa myös referenssejä aiemmista kohteista.Etsi ammattilaisia Zeckit-haun avulla

 

Sisäilma Center on lahtelainen perheyritys, joka on keskittynyt 50–90-luvun talojen ilmanvaihtoremontteihin.

 

Lähteet:
Hengitysliitto
Sisäilmayhdistys 

 

Lue lisää aiheesta