« takaisin

Kesäkeittiössä kokkailet mukavasti ulkona – satoi tai paistoi

Kesäkeittiössä kokkailet mukavasti ulkona – satoi tai paistoi

”Aina on hyvä sää grillata” on jo monien huulille juurtunut slogan. Suomen kesä on tunnettu yllätyksellisyydestään ja usein sade voi yllättää innokkaan grillaajan. Suomalaiset panostavat paljon pihoihin ja laajentavat oleskelutilojaan ulos, myös kesäkeittiöt ja katetut terassit ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten pihoilla. Grillauskautta voidaan hyvin pidentää ja jatkaa jopa vuoden ympäri, kun grillaukselle ja kokkailulle on kesäkeittiössä katettu suojaisa paikka.

Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty

Mieti ensin, mitä tarvikkeita kesäkeittiöön on tarkoitus laittaa ja mitä kaikkea haluat kesäkeittiössäsi tehdä. Onko tarkoitus tehdä vain katos grillille vai haluako kenties reilusti pöytätilaa ja vaikkapa puu- ja kaasugrillille omat paikat? Suunnitteluvaiheessa on hyvä muistaa asuinpaikkakohtaiset rakennusmääräykset ja huomioida myös paloturvallisuusohjeistukset esimerkiksi puugrillien osalta. Sähköistykset ja mahdolliset vesiliitännät on hyvä antaa ammattilaisten hoidettavaksi. Ja jos kesäkeittiön rakentaminen itse tuntuu liian haastavalta, voi ammattilaisen aina palkata hoitamaan homman.

Vinkki! Etsi tekijä sähkötöille tai vaikkapa koko kesäkeittiölle Zeckitistä.

Rakennuksen pohja ja runko tulee tehdä huolellisesti, jotta routimiselta tai säänvaihteluiden aiheuttamilta haitoilta vältyttäisiin. Puugrilli tulee asentaa palamattoman materiaalin päälle, joten varaudu tekemään betonivalu grillin alle. Huomioi myös grillin edustan palosuojaus, siihen voi käyttää esimerkiksi takan eduspeltiä tai -lasia. Huolehdi, että kesäkeittiössä on tarpeelliset sammutusvälineet äläkä jätä tulta ikinä ilman valvontaa.

Kuva: Grillin pohjalle tehtiin betonivalu (juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kesäkeittiössä kokkailet mukavasti ulkona – satoi tai paistoi

Pihistä tai panosta kesäkeittiön varustelussa

Kesäkeittiön rakentamiseen saa uppoamaan jopa tuhansia euroja, jos kaiken hankkii uutena ja päästää grillausta rakastavan miehen valitsemaan grilliä erikoiskaupasta. Jos haluaa päästä halvemmalla, voi esimerkiksi runkoon ja hyllyihin käyttää jotakin jo olemassa olevia rakennustarvikkeita tai etsiä sopivia materiaaleja nettikirppiksiltä. Mieti, olisiko sinulla jemmassa esimerkiksi vanhoja ikkunoita, joita voisit hyödyntää? Ja löytyisiköhän nettikirppiksiltä sopiva grilli kesäkeittiöösi?

Kuva: Tässä kesäkeittiössä hyödynnettiin kierrätysmateriaaleja (juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kesäkeittiössä kokkailet mukavasti ulkona – satoi tai paistoi

Tässä kesäkeittiössä hyödynnettiin kierrätysmateriaaleja: muun muassa vanhoja ladon osia ja pihapiirissä lojuneita materiaaleja. Ladon seinästä tuli kaappiin ovet ja betonitaso löytyi nettikirppikseltä. Isoisän höyläämät pöllit sopivat täydellisesti baaritiskiksi ja vanhasta sähkökelasta tuli oiva liikuteltava pöytä Muurikalle. Kesäkeittiössämme panostettiin grilleihin, joista kaasugrilli upotettiin betonitasoon ja Valugrilliltä löytyi huuvallinen puugrilli lasiluukulla luomaan tunnelmaa pimeneviin iltoihin.

Ps. Etsi tekijä kesäkeittiön sähkötöille tai vaikkapa koko kesäkeittiölle Zeckitistä.


Lue lisää aiheesta