« takaisin

Iskikö kulutusmorkkis? Näin ostat vastuullisemmin

29.12.2020

Iskikö kulutusmorkkis? Näin kulutat vastuullisemmin

Oletko miettinyt, kuinka voisit tehdä omista kulutusvalinnoistasi vastuullisempia ja eettisesti kestävämpiä? Eettisen kaupan puolesta ry:n vastuullisuusasiantuntija Maija Lumme toimii vastuullisuuskysymysten äärellä päivittäin ja osaa neuvoa, kuinka jokainen voi kuluttaa vastuullisemmin. Kokosimme tähän artikkeliin keinoja, kuinka jokainen voi pienentää hiilijalanjälkeään ja tehdä vastuullisempia hankintoja.

Vaadi vastuullisuutta myös yrityksiltä ja päättäjiltä

Vastuullinen kuluttaminen ei ole ihan yksinkertaista, jos tuotteista ja tuotantoketjuista ei ole tietoa saatavilla. Lumme muistuttaakin, että vastuu kestävästä kulutuksesta ei voi olla yksin kuluttajien harteilla, vaan myös yrityksiltä ja päätöksentekijöiltä pitää vaatia tekoja.

– Sitova yritysvastuulainsäädäntö, jota edistetään parhaillaan sekä kansallisella että EU-tasolla, olisi tärkeää, jotta vastuullinen kuluttaminen olisi kaikille helpompaa, Lumme sanoo.

Vastuullisen kuluttamisen puolesta työtä tekevä Eetti – Eettisen kaupan puolesta ry perustettiin 20 vuotta sitten. Eetissä selvitetään suomalaisyritysten toiminnan globaaleja vaikutuksia ja arvioidaan niiden vastuullisuutta. Vapaaehtoisten rooli toiminnassa on ollut alusta asti hyvin tärkeä.

– Eetti edistää vastuullisempaa maailmankauppaa, oikeudenmukaista tuotantoa ja kestävää kulutusta. Kannustamme ihmisiä sekä arjen tekoihin että yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Emme halua vastuullisuusasioissa korostaa liikaa ihmisten roolia kuluttajana, sillä tärkeää on myös tiedon kartuttaminen ja ympäröivään maailmaan vaikuttaminen, Lumme kertoo.

Yksilön vaikuttamisen paikat

Yksilön merkittävimmät päästöt syntyvät ruokavaliosta, liikkumisesta ja asumisesta. Kulutuksen päästöjä voi pienentää sillä, että hankkii harkiten vain tarpeeseen ja panostaa kestävään laatuun. Lainaaminen, vuokraaminen ja käytettynä ostaminen ovat hyviä vaihtoehtoja. Vaatteiden ilmastopäästöjä voidaan arvion mukaan pienentää jopa 44 % vain sillä, että vaatteen käyttöikä tuplataan. Ekologisin valinta on useimmiten jättää tuote kauppaan tai verkkokaupan ostoskoriin.

Kun ostaa harkiten ja laadukkaista materiaaleista valmistettuja vaatteita ja kenkiä, onnistuu niiden huoltaminen ammattilaisten käsissä ja käyttöikä pitenee.

Vinkki: Taitavia korjausompelijoita ja suutareita voit etsiä esimerkiksi Zeckit-yrityshausta.

Huomioi nämä ostopäätöstä tehdessä

Kun olet harkinnut huolellisesti uuden tavaran tarvetta, Lumme vinkkaa tarkastamaan seuraavat asiat:

  • Missä tuote on valmistettu? Onko yritys sitoutunut elämiseen riittäviin palkkoihin tuotteiden koko arvoketjussa?
  • Onko tuotteen raaka-aineissa huomioitu vastuullisuus? Mitä yritys kertoo hiilijalanjäljestään?
  • Luvataanko tuotteelle takuuta tai korjausmahdollisuutta?

Jos näitä tietoja ei ole selkeästi tarjolla, kannattaa antaa kriittisen ystävällistä palautetta, jotta yritys voi parantaa toimintaansa. Vastuullinen yritys myös kertoo konkreettisesti niistä asioista, joissa sillä on vielä kehitettävää.

Luota riippumattomaan tietoon

Netissä on paljon tietoa vastuullisuusteemoista, mutta kannattaa miettiä tiedon tarjoajan motiiveja.

Lumme kertoo, että järjestöt kuten Eetti, Finnwatch ja Kuluttajaliitto tarjoavat kaupallisesta toiminnasta riippumatonta puolueetonta tietoa. Vastuullisuuslukutaitoa voi kehittää ja se onnistuu parhaiten perehtymällä ja harjoittelemalla.

Eetin nettisivuilla on tarjolla paljon tietoa, mm. vastuullisen kuluttajan opas, ja myös ilmaisia koulutuksia vastuullisuusaiheista. Podcastien ystävälle Lumme vinkkaa Maijan yritysvastuukoulun, jossa opetellaan lukemaan kriittisesti yritysten vastuullisuusviestintää sekä tutkaillaan talouden ja liike-elämän yritysvastuuteemoja.

Täältä löydät vinkkejä energiansäästöön


Lue lisää aiheesta