« takaisin

Ikkunaremontilla energiansäästöä

19.12.2019

Kodin energiankulutusta kannattaa optimoida niin ympäristön kuin taloudellisten syiden takia. Kodin energiatehokkuutta pystyy lisäämään esimerkiksi uusimalla vanhojen käyttökelpoisten ikkunoiden tiivisteet ja ikkunaa ympäröivän rakenteen eristeet tai tai hankkimalla kokonaan uudet ikkunat.

Ikkunaremontti tulee ajankohtaiseksi noin 20–40 vuoden välein. Uudet ikkunat vähentävät energiahukkaa ja ovat toiminnoiltaan kehittyneempiä kuin vanhemmat ikkunamallit.

ikkunaremontilla energiansäästöä

– Vaikka itse ikkuna olisi vielä käyttökelpoinen perustoiminnossaan, ikkunat halutaan usein vaihtaa juuri energiatehokkuuden lisäämisen vuoksi. Kerrostalokohteissa ikkunoiden määrä on tietysti moninkertainen pientaloon verrattuna, jolloin energiasäästöt ovat suuremmat. Vaikka ikkunaremontti on iso kertainvestointi, hyödyttää se pitkällä aikavälillä energian kulutuksen pienentyessä, Juha Riuttanen Fenestra Suomi Oy:sta kertoo.

Ikkunoiden käyttöikä riippuu materiaalista ja huollosta

Ikkunoiden käyttöikään vaikuttaa se, kuinka niitä on huollettu vuosien varrella. Jos esimerkiksi huoltomaalaukset ovat jääneet välistä, puisten ikkunapuitteiden pinnat voivat kulua jo kymmenessä vuodessa.

– Tällä hetkellä uusitaan ikkunoita 80-luvun kohteissa, joissa on käytetty paljon puuikkunoita. Vaihtamalla puiset ikkunat puualumiini-ikkunoihin saadaan niistä helppohoitoiset. Alumiinipinta kestää säiden rasitusta ihan eri tavalla kuin maalattu puu, joka vaatii uuden maalipinnan noin parin vuoden välein, Riuttanen sanoo.

Ikkunaremontti taloyhtiössä

Yli kymmenen vuotta ikkunoiden parissa työskennellyt Juha Riuttanen neuvoo, kuinka taloyhtiön ja asukkaan tulisi valmistautua ikkunaremonttiin.

Taloyhtiön kannattaa miettiä ikkunaremonttia hyvissä ajoin, jolloin vaihtoehtojen kartoittamista ei tarvitse tehdä kiireessä. Tärkeintä on miettiä olosuhteita. Jos talo sijaitsee esimerkiksi etelän suuntaan olevalla julkisivulla, voidaan hyödyntää aurinkoenergian tuomia mahdollisuuksia. Energiatehokkuus ei kuitenkaan voi olla ainoa valintakriteeri.

– Alan ammattilaisia kannattaa hyödyntää, koska he osaavat huomioida kaikki kokonaisuuteen vaikuttavat asiat. Esimerkiksi kiinteät energiatehokkaat ikkunat eivät sovi kaikkiin kohteisiin, koska niitä ei saa auki, jolloin niiden pesu asukkaan toimesta on mahdotonta. Joissakin kohteissa liiallinen lämpö esimerkiksi paksun seinärakenteen vuoksi voi olla ongelma, johon halutaan helpotusta ikkunoiden erityispinnoilla ja kaihtimilla. Auringon lämmön torjuminen on usein edullisempaa kuin asunnon viilentäminen, Riuttanen kertoo.

Asukkaalle merkityksellisiä asioita energiasäästön lisäksi on myös ikkunan ulkonäkö. Ikkunan sisäpintaan on mahdollista saada erilaisia pintoja, kuten korkeakiiltoinen maalipinta. Sisäilmaan taas vaikutetaan esimerkiksi ikkunakarmiin tulevalla korvausilmaventtiilillä. Riittävästä ilmanvaihdosta tulee huolehtia, ettei liian korkea ilmankosteus aiheuta sisäilmaongelmia tai kosteusvaurioita.

Urakoitsijan valinta kannattaa tehdä huolella

Ikkunaremontti on iso investointi, josta on hyvin toteutettuna iloa pitkäksi aikaa. Mitä täytyisi ottaa huomioon, kun valitsee urakoitsijaa toteuttamaan ikkunaremontin?

– Kun on monenlaista tekijää, kannattaa tarkastaa, että yrityksen taloustilanne ja muut taustatiedot ovat kunnossa ja tutustua yrityksen referenssikohteisiin. Meillä projektin lopuksi tehdään luovutuskatselmus, kun työ on valmis. Siinä katsotaan, että molemmat tahot, asiakas ja toteuttaja, ovat sitä mieltä, että kaikki on tehty sovitusti. Jos on jotain puutteita, sovitaan yhdessä, miten ne saatetaan maaliin, jotta molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä lopputulokseen. Meillä myös yksi asennuspäällikkö, joka huolehtii urakasta alusta loppuun. Käytämme omia asentajia, jolloin kokonaisuus on koko ajan hallinnassa ja työt saadaan toteutettua sovitussa aikataulussa, Riuttanen sanoo.

Jos taloyhtiö valitsee urakan toteuttajan itse, sopivia urakoitsijoita kannattaa etsiä Zeckitistä. Palvelusta löydät yritysten taustatiedot ja näet, mitä mieltä aiemmat asiakkaat ovat olleet.  Urakan jälkeen ikkunaremontin toteuttanut yritys kannattaa myös käydä arvioimassa Zeckitissä!

 

Hae yrityksiä

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta