« takaisin

Huh hellettä – näin viilennät kuumaa asuntoasi

5.6.2019

Asunnon viilentäminen tulee yleensä mieleen siinä vaiheessa kesää, kun hellerajat paukkuvat kolmatta viikkoa ja ilmastointilaitteet ovat loppu maan jokaisesta marketista ja nettikaupasta. Tukalaa oloa asunnossa voi kuitenkin helpottaa kotikonstein myös ilman viilennyslaitteita. Keräsimme sinulle viisi vinkkiä asunnon viilentämiseen!

Huh hellettä – näin viilennät asuntoasi kesähelteellä1. Sulje ikkunat ja verhot päivän kuumimpana aikana

Maalaisjärkikin sen sanoo, että jos asunnossa on 25 astetta plussaa ja ulkona 30, niin tuulettamisesta ei ole hyötyä vaan pelkästään haittaa. Sulje siis ikkunat päivällä kuumimpaan aikaan, niin kuuma ilma ei pääse lämmittämään asuntoasi entisestään. Kun ilma on ulkona viileämpää kuin sisällä, kannattaa mahdollisuuksien mukaan avata ikkunoita niin, että asuntoon tulee läpiveto.

2. Sulje sälekaihtimet ja verhot

Myös verhot kannattaa sulkea päiväksi, jotta ikkunoista sisään tuleva auringonpaiste ei lämmitä asuntoa. Tehokkaimmin tässä toimivat vaaleat sälekaihtimet, mutta myös tavalliset verhot tai pimennysverhot auttavat jonkin verran. Käännä sälekaihtimet niin, että kaihdinten kupera puoli on ulospäin, tällöin ne heijastavat eniten lämpöä.

3. Sulje sähkölaitteet

Kodin elektroniikka ja muut sähkölaitteet tuottavat lämpöä. Esimerkiksi läppäri ja telkkari voivat olla kuin pieniä lämpöpattereita. Kannattaa siis välttää ylimääräistä sähkölaitteiden käyttöä ja sulkea ne silloin kun niitä ei käytä. Älä myöskään yritä viilentää asuntoasi pitämällä jääkaapin ovea auki, sillä tämä saa jääkaapin koneiston käymään kuumana.

4. Älä kuivata pyykkiä sisällä

Pyykkien kuivatus ei nosta asunnon lämpötilaa, mutta se tuo asuntoon paljon ylimääräistä kosteutta, mikä tekee ilmasta paljon hiostavampaa ja kuumemman tuntuista. Kuivata siis pyykkisi ulkona tai pyykkituvassa, tai käy pesemässä ja kuivaamassa pyykkisi itsepalvelupesulassa

5. Älä kokkaa

Kesällä kannattaa suosia salaatteja ja muita kylmiä tai mikrossa lämmitettäviä ruokia, sillä ruuan valmistuksesta liedellä ja uunissa tulee huoneilmaan paljon lämpöä ja kosteutta. Kuuma ilma onkin hyvä tekosyy tilata noutoruokaa tai lähteä ulos syömään!

Jos näiden vinkkien jälkeen kuitenkin vielä haaveilet kodin viilentämisestä muilla konstein, kurkkaa vinkit ilmalämpöpumpun hankintaan


Lue lisää aiheesta