« takaisin

Apua, kodissani on hiiri! Näillä vinkeillä häädät hiiret talostasi

10.9.2020

Apua kodissani on hiiri! Näillä vinkeillä häädät hiiret talostasi-1

Syksyn saapuessa ja ilmojen kylmentyessä pienet pihan vipeltäjät etsivät lämpöisempää paikkaa pihapiiristä. Syksy onkin otollista aikaa hiirien siirtyä sisätiloihin talven viettoon. Etenkin vanhemmissa taloissa voi talon rakenteissa olla pieniä rakoja tai koloja, joista hiiret pääsevät helposti sisälle. Jos haluat pitää siimahännät kotisi ulkopuolella, näistä vinkeistämme hiirten torjuntaan on varmasti sinulle hyötyä.

Katse pihalle – onko jossain piilopaikka hiirelle?

Siisti syksyn tullen talon edusta ja leikkaa mahdolliset pensaat matalaksi. Hiiret pitävät suojaisista paikoista, joten vältä isoja pusikkoja talosi lähellä. Tarkista kompostit ja roska-astiat. Niiden tulee olla tiiviitä, jotta jyrsijät eivät pääse kömpimään sisälle.

Jos tykkäät ruokkia talvella lintuja, mieti tarkkaan ruokintapaikan sijainti. Lintujen ruoka houkuttelee luonnollisesti myös jyrsijöitä. Käy läpi myös autotalli ja varastot. Hiiret tykkäävät nakertaa johtoja ja esimerkiksi ruoholeikkureiden nappuloita. Hiirien tekemät tuhot voivat tulla kalliiksi, jos annat niiden temmeltää autotallissasi rauhassa.

Estä hiirten sisäänpääsy teräsvillalla

Tutki talosi rakenteita ja tiivistä mahdolliset aukot teräsvillalla tai saumausaineella. Esimerkiksi putkien sisääntulopaikat ovat yksi mahdollinen kulkureitti jyrsijöille. Hiiret mahtuvat sisälle pienistäkin rei’istä, eikä aukkojen suurentaminen ole hiirelle vaikea homma.

Kuuluuko talossasi rapinaa?

Jos hiiri on jo päässyt livahtamaan kotiisi sisälle, kannattaa hiiri napata mahdollisimman nopeasti. Hiiren jätökset ovat selvä merkki uudesta asukkaasta ja ne kannattaa siivota huolella, etteivät esimerkiksi lapset koske jätöksiin. Hiiri voi tehdä vuoden aikana 5–6 poikuetta ja poikaset ovat sukukypsiä jo 5–7 viikon ikäisinä. Jyrsijäperheen kasvu kannattaa estää välittömästi, ennen kuin se on liian myöhäistä.

Vinkit hiirten torjuntaan

Perinteinen tapa napata hiiret ovat loukut, johon laitetaan pala esimerkiksi suklaata tai juustoa – mikä nyt hiiriä houkuttaakin. Jos epäilet, että talossasi asustaa useampikin hiiri, voit laittaa tilalle vielä toisen loukun. Loukut ovat myös turvallinen vaihtoehto lapsi- ja eläinperheessä, sillä loukuissa ei ole vaarallista myrkkyä.

Pyri säilyttämään kaikki elintarvikkeet suljetussa kaapissa tai erillisissä laatikoissa. Näin estät hiirien ravinnonsaannin. Markkinoilla on myös erilaisia myrkkyjä hiirien häätöön, mutta niiden kanssa kannattaa olla varovainen.

Jos taistelu hiiriä vastaan alkaa käymään toivottomaksi, voit aina pyytää ammattilaisen apuun. Voit hakea sopivan tekijän esimerkiksi Zeckit-palvelusta.

Etsi ammattilaisia Zeckit-haun avulla


Lue lisää aiheesta